Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Δίνουν μέρισμα-Το παίρνουν από τη ΔΕΗ

Tη λύση για τον τρόπο υπολογισμού των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος αναζητά η κυβέρνηση την ίδια ώρα που περισσότεροι από 1 εκατ. φορολογούμενοι θα υποστούν «ηλεκτροσόκ» για τα θερινά εξοχικά τους.

Το οικονομικό επιτελείο αναζητά τρόπους προκειμένου να κοινωνικό μέρισμα να καταβληθεί σε όσον το δυνατόν περισσότερους...
φορολογουμένους, που είδαν τα εισοδήματα τους να πέφτουν στο ναδίρ εξαιτίας της κρίσης.

Ήδη από την 3η Ιουνίου έχει διευρυνθεί το βασικό όριο εισοδήματος από 6.000 ευρώ σε 7.050 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Έτσι για μία οικογένεια με δύο παιδιά το συνολικό όριο εισοδήματος διαμορφώνεται στα 11.750 ευρώ, από 10.000 ευρώ που ήταν ως τώρα.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε νέα σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ανέφεραν ότι οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα θα κριθούν με βάση το ευνοϊκότερο για τον πολίτη εισόδημα και ουδείς θα κληθεί να επιστρέψει το επίδομα.

Πιο αναλυτικά όλες οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν, αλλά και εκείνες που πρόκειται να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου, θα εξεταστούν με βάση τα νέα εισοδηματικά και τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται εφέτος (εισοδήματα 2013), με στόχο να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων (π.χ. νέοι άνεργοι). Με στόχο να υπάρξει λύση με τα εισοδήματα που θα δηλωθούν φέτος για το 2013 οι ίδιοι παράγοντες υποστήριξαν ότι θα ληφθεί υπόψιν το ευνοϊκότερο εισόδημα για τον πολίτη, δηλαδή το χαμηλότερο. Πάντως, δεν αποκλείεται να τεθεί και κάποιο όριο για τη διαφορά στο ύψος μεταξύ των δύο δηλωθέντων εισοδημάτων, εάν, δηλαδή, αυτή είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Την ίδια στιγμή, όταν τα νοικοκυριά ετοιμάζονται να πάρουν μία σημαντική ανάσα με την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, περισσότεροι από 1 εκατ. καταναλωτές με εξοχικές και δευτερεύουσες κατοικίες, οι οποίοι σήμερα ανήκουν στην χαμηλότερη κατηγορία έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, είναι αντιμέτωποι από την 1η Ιουλίου με αυξήσεις 11% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το οριστικό ποσοστό της αύξησης στα τιμολόγια αναμένεται να αποφασιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος μετά από το «πράσινο φως» που αναμένεται από την Κομισιόν.

Οι συγκεκριμένες αυξήσεις και οι αλλαγές στην κλίμακα έως 800 κιλοβατώρες αποτελούν δέσμευση της ελληνικής πλευράς μέσω του μνημονίου. «Ο εξορθολογισμός των τιμολογίων και η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων αποτελεί εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για κοστοβαρή τιμολόγια» τόνισε, μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα, στη χαμηλή κατηγορία τιμολογίων 0-800 κιλοβατώρες ανήκουν περίπου 2,3 εκατ. οικιακοί καταναλωτές, εκ των οποίων τουλάχιστον 1,2 εκατ. είναι κάτοχοι εξοχικών, δεύτερων και τρίτων κατοικιών.

Από την 1η Ιουλίου και μετά αυτή η χαμηλή κατηγορία καταργείται και ενοποιείται με την αμέσως επόμενη, από 801 έως 2.000 κιλοβατώρες. Δημιουργείται έτσι μια νέα κατηγορία από 0 έως 2.000 κιλοβατώρες.

Από real