*Ερχεται πάλι ψαλίδι σε μεσαίες και μεγάλες συντάξεις ***Νέα μέτρα και νέο δάνειο βλέπει η έκθεσή του ***Συνδέουν παροχές με εισφορές σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία
O ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ δεν κατάφερε να μεταπείσει το ΔΝΤ, που στην έκθεσή του ζητεί νέα μέτρα και νέο δάνειο για να καλυφθεί το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό, περισσότερες απολύσεις στο Δημόσιο, αντιμετώπιση της «βόμβας» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατάργηση των τριετιών, ενώ προδιαγράφει επώδυνες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, στο Εργασιακό και στο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Ο Σεπτέμβρης...
προμηνύεται καυτός για την κυβέρνηση.
ΒΛΕΠΕΙ «ΤΡΥΠΑ» 3,7 ΔΙΣ. + 1,8 ΔΙΣ. ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εκθεση-φωτιά του ΔΝΤ
Εκθεση-φωτιά του ΔΝΤ
Του ΑΛΕΞ. ΚΛΩΣΣΑ
Καυτός προμηνύεται ο Σεπτέμβρης για τη νέα κυβέρνηση και το νέο υπουργό Οικονομικών, καθώς η έκθεση του ΔΝΤ αποκαλύπτει ότι τότε αναμένεται να γίνει η συζήτηση σχετικά με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων και νέου δανείου θέτοντας ξεκάθαρα το δίλημμα «εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ή νέα μέτρα».
Το ΔΝΤ με τις αναφορές που κάνει στην έκθεσή του δίνει μια εικόνα σχετικά με την επερχόμενη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα βουνό από κόκκινα δάνεια, ακόμα δεν έχει σπάσει το «ταμπού» των απολύσεων στο Δημόσιο, οι τριετίες συνεχίζουν να αυξάνουν τον κατώτατο μισθό, ενώ ζητά νέες επώδυνες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, στο Εργασιακό και στο Δημόσιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ στην πολυσέλιδη έκθεσή του «βλέπει» δημοσιονομικό κενό (δηλαδή ανάγκη λήψης νέων μέτρων) ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ το 2015. Οπως αναφέρεται, η εκτίμηση αυτή θα επανεξεταστεί το φθινόπωρο κατά την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Τότε αναμένεται να συζητηθεί και η επέκταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016, για την οποία μεταξύ άλλων μέτρων έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, διαφορετικά, όπως αναφέρει η έκθεση, η «τρύπα» υπολογίζεται να φτάσει σε 3,7 δισ. ευρώ και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ το 2017.
Παράλληλα, στην έκθεση του ΔΝΤ γίνεται σαφές ότι το «κοινωνικό μέρισμα» δόθηκε ως έκτακτο βοήθημα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επαναληφθεί το επόμενο χρόνο.
Πάντως προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά που γίνεται στη σελίδα 23 της αξιολόγησης, όπου οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ αναφέρουν ότι υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις του εκλογικού κύκλου στην εφαρμογή του προγράμματος και κυρίως στο σκέλος που αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, σημειώνοντας τη μεταρρυθμιστική κόπωση, αλλά και τις πολιτικές υποσχέσεις για «κοινωνικά μερίσματα» και «όχι νέα μέτρα», που δείχνουν ότι θα δοκιμαστεί η πολιτική δέσμευση για την υλοποίηση του Προγράμματος.
Αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό, το Ταμείο εκτιμά ότι οι ανάγκες είναι καλυμμένες έως τον Μάιο του 2015, αλλά επιμένει ότι από τα μέσα του 2015 προκύπτει «τρύπα» 12,6 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μη χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των 11 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ενώ υπενθυμίζει τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη να καλύψουν πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες.
Τις δημοσιονομικές «πληγές» που ανοίγει με την έκθεσή του το ΔΝΤ επιχειρεί να τις επουλώσει με τα καλά λόγια για την τεράστια προσαρμογή που έχει επιτύχει η Ελλάδα. Οπως αναφέρει, η ελληνική οικονομία πέτυχε σημαντική υπέρβαση στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, ενώ τονίζει ότι πραγματοποιήθηκε μια επιτυχής μεσοπρόθεσμη έκδοση ομολόγων στις διεθνείς αγορές.
Ωστόσο, τα καλά λόγια σταματούν και η συνέχεια της έκθεσης περιλαμβάνει τις νέες απαιτήσεις των δανειστών ώστε να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Συγκεκριμένα:
Εργασιακό: Στην έκθεση γίνεται σαφής αναφορά για τους περιορισμούς, οι οποίοι παραμένουν και καθιστούν υψηλό το κόστος του «επιχειρείν» ενώ παράλληλα αναστέλλουν τη δημιουργία νέων ή την επέκταση των μεγάλων επιχειρήσεων. Το Ταμείο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις, οι οποίες αναμένεται να επανεξεταστούν το φθινόπωρο και επαναφέρει στο τραπέζι το δικαίωμα στην ανταπεργία από τους εργοδότες.
Ασφαλιστικό: Σήμα νέων περικοπών στις «υψηλότερες» συντάξεις στέλνει το ΔΝΤ, καθώς ακόμα δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι προκλήσεις και οι δαπάνες παραμένουν υψηλές.
Φορολογικό: Εκφράζονται αμφιβολίες για την επιτυχία του νέου Φόρου Ακινήτων, ενώ χαρακτηρίζονται «επικίνδυνες» οι δικαστικές αποφάσεις για τα μισθολογικά και για τα Τέλη Ακινήτων. Στο στόχαστρο μπαίνουν και πάλι οι φορολογικές απαλλαγές, οι ειδικοί συντελεστές στο ΦΠΑ.
Δημόσιο: Το Ταμείο επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν ακόμα 2.000 απολύσεις το πρώτο τρίμηνο του 2015, εκτιμά ότι ακόμα δεν έχει σπάσει το «ταμπού» των απολύσεων στο Δημόσιο, ενώ προαναγγέλλει νέες παρεμβάσεις στο Μισθολόγιο.
Δάνεια: Εντονη είναι η ανησυχία για την αλματώδη αύξηση των «κόκκινων δανείων», τα οποία έφτασαν το 44% του ΑΕΠ, ενώ δεν αποκλείει την ανάγκη περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Κατάργηση χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, ενώ θα πρέπει να τεθεί ανώτατο όριο ακαθάριστων εσόδων, ώστε να απαλλαγούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες από το ΦΠΑ. Παράλληλα, στέλνει μήνυμα κατάργησης των φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων που έχουν απομείνει, ενώ σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να αντιστέκεται στις πιέσεις για χαλάρωση του καθεστώτος των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των φορολογικών οφειλών.
Σε ακόμα μία έκθεση του το ΔΝΤ ζητεί να ενταθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ επισημαίνει ότι γίνεται πρόοδος για την ενίσχυση της αυτονομίας και αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης, αλλά η πρόοδος αυτή είναι «εύθραυστη».
Παραμένουν πάντως αναποτελεσματικές διαδικασίες και υπερβολική επιβάρυνση της φορολογικής διοίκησης που εμποδίζουν την είσπραξη των φόρων αν και έχουν πραγματοποιηθεί βήματα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση της είσπραξης οφειλών και οι επιστροφές φόρου ακολουθούν καλύτερη διαδικασία. Ωστόσο το Κέντρο Εισπράξεων στερείται προσωπικού.
Οι νέοι στόχοι του 2014 είναι να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ του 2013, με περισσότερους πλήρεις στοχευμένους ελέγχους στον τομέα των μεγάλων φορολογουμένων, ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα οι λιγοστοί πόροι που διαθέτει το υπουργείο.
Το υπουργείο πουλάει αισιοδοξία
Την πεποίθηση της ότι οι προβλέψεις θα επαληθευτούν και δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξασφάλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων το 2015-2016, εκφράζει η κυβέρνηση, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ.
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ικανοποιητική πορεία του προϋπολογισμού με τη σημαντική υπέρβαση στόχων, σε συνδυασμό με τη σταδιακή αύξηση ρευστότητας έπειτα από την έξοδο του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μηδενίσουν την όποια δημοσιονομική απόκλιση. «Αυτό που προέχει είναι η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, για την οποία έχουν δεσμευτεί οι εταίροι, σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή των καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Αναφορικά με την ανάγκη λήψης νέου δανείου, που αφήνει να εννοηθεί η έκθεση του ΔΝΤ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι έως τα μέσα του 2015, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι απόλυτα καλυμμένες.
Για το μετέπειτα διάστημα, το χρηματοδοτικό κενό προβλέπεται να καλυφθεί με repos, με φορείς της γενικής κυβέρνησης, με αποπληρωμή των υπόλοιπων προνομιούχων μετοχών και, τέλος, μέσω του προγράμματος πρόσβασής μας στις αγορές.
Α. ΚΛΩΣΣΑΣ
Εμφύλιος στο ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Πάουλο Μπατίστ: «Δεν βλέπουμε πώς η Ελλάδα θα βγει από την παγίδα στην οποία έχει πέσει» Πόουλ Τόμσεν: «Είναι πιθανή και η επέκταση υφιστάμενων μέτρων τουλάχιστον για το 2015»
Σφοδρή επίθεση στην τρόικα έκανε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας του ΔΝΤ, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστ.
Σε δήλωσή του ο Π. Μπατίστα ξιφούλκησε, σημειώνοντας ότι η τρόικα των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας δεν θέλει «τίποτα λιγότερο από το να διοικεί» τη χώρα «από το εξωτερικό».
«Δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια προσπάθεια να διοικήσει τη χώρα από το εξωτερικό, κάτι που πρακτικά λειτουργεί σπάνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Η Ελλάδα, που σύναψε ένα πρόγραμμα βοήθειας το 2010 με την τρόικα, φαίνεται να είναι θύμα «της γερμανικής λιτότητας», επισημαίνει ο Μπατίστα.
«Ο αριθμός των διαρθρωτικών μέτρων που έχει ζητήσει η τρόικα από την Ελλάδα είναι κάπως υπερβολικός», εκτίμησε ο Βραζιλιάνος αξιωματούχος, που έχει εκφράσει πολύ έντονα και στο παρελθόν την αντίθεσή του για τους όρους παροχής δανείου στην Ελλάδα.
Ο Π. Μπατίστα εκτιμά επίσης ότι η κατάσταση έχει «βελτιωθεί λίγο» στην Αθήνα, όμως υπογραμμίζει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της χώρας δεν έχουν αλλάξει «θεμελιωδώς» όσον αφορά το χρέος ή την ανεργία.
«Δεν βλέπουμε πώς η Ελλάδα θα βγει από την παγίδα στην οποία έχει πέσει», ανέφερε ο Βραζιλιάνος εκπρόσωπος.
Οσον αφορά το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Μπατίστα δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποφευχθεί παρά μόνο «στο πολύ αισιόδοξο σενάριο» της ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Δηλώσεις Τόμσεν
Στο μεταξύ, την παραπομπή όλων των κρίσιμων ζητημάτων (νέο δάνειο, νέα μέτρα, χρηματοδοτικό κενό, απομείωση χρέους, κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών) για την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος, το ερχόμενο φθινόπωρο, εξήγγειλε ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Πόουλ Τόμσεν.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου, ο Δανός οικονομολόγος «έριξε» προειδοποιητικές βολές για τα παραπάνω ακανθώδη ζητήματα και σημείωσε ότι τόσο στο μέτωπο της προσαρμογής όσο και σε αυτό των μεταρρυθμίσεων, «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει».
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ επικέντρωσε το ενδιαφέρον στις δομικές μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι το «κλειδί» για να είναι διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμα η ανάκαμψη. Στο μέτωπο αυτό, υπάρχουν εκκρεμότητες με την απελευθέρωση κλάδων και κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και με τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.
Η είδηση που έβγαλε η συνέντευξη Τόμσεν ήταν στο θέμα των φόρων, όπου ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος αίφνης «ανακάλυψε» και συμφώνησε ότι οι συντελεστές στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλοί. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για μείωσή τους πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να επηρεαστούν αρνητικά οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Για το τραπεζικό σύστημα, εξέφρασε την ανησυχία του για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών. «Είναι καλό που η ΤτΕ κινητοποίησε τις τράπεζες για πρόσθετα κεφάλαια. Ομως ανησυχούμε ακόμη. Το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, καθώς υπάρχουν μαξιλάρια. Ομως πρέπει οι τράπεζες να αναγκαστούν να αναγνωρίσουν τα NPL, να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να μπορούν να δίνουν νέα δάνεια», υπογράμμισε. Σημείωσε δε ότι τα πρόσθετα κεφάλαια για τις τράπεζες μπορεί να είναι περισσότερα από τους υπολογισμούς της ΤτΕ. «Εξαρτάται», υπογράμμισε, «από την ικανότητα των τραπεζών στην ανάκτηση των δανείων».
Ο Πόουλ Τόμσεν, ερωτηθείς για το δημοσιονομικό κενό, αφού τόνισε ότι «πρέπει να αποφύγουμε τυχόν οριζόντια μέτρα με περαιτέρω κόστος σε μισθούς και συντάξεις» είπε ότι «προσπαθούμε να το καλύψουμε μέσω μεταρρυθμίσεων». Είναι πιθανή, ανέφερε, και η επέκταση υφιστάμενων μέτρων τουλάχιστον για το 2015, κάτι που θα κριθεί στην επόμενη αξιολόγηση.
Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε ότι «είναι βιώσιμο εάν καλυφθούν οι βασικές παράμετροι των προβλέψεων, δηλαδή εάν επιτευχθούν τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και υλοποιηθεί η δέσμευση της Ε.Ε. για πρόσθετα μέτρα. Συνεπώς, απαιτούνται ενέργειες από Ελλάδα και Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Τόμσεν.
ΔΝΤ: ΒΟΥΝΟ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ»
Ενας χάρτινος πύργος είναι οι τράπεζες
Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Πάουλο Μπατίστ: «Δεν βλέπουμε πώς η Ελλάδα θα βγει από την παγίδα στην οποία έχει πέσει» Πόουλ Τόμσεν: «Είναι πιθανή και η επέκταση υφιστάμενων μέτρων τουλάχιστον για το 2015»
Σφοδρή επίθεση στην τρόικα έκανε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας του ΔΝΤ, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστ.
Σε δήλωσή του ο Π. Μπατίστα ξιφούλκησε, σημειώνοντας ότι η τρόικα των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας δεν θέλει «τίποτα λιγότερο από το να διοικεί» τη χώρα «από το εξωτερικό».
«Δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια προσπάθεια να διοικήσει τη χώρα από το εξωτερικό, κάτι που πρακτικά λειτουργεί σπάνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Η Ελλάδα, που σύναψε ένα πρόγραμμα βοήθειας το 2010 με την τρόικα, φαίνεται να είναι θύμα «της γερμανικής λιτότητας», επισημαίνει ο Μπατίστα.
«Ο αριθμός των διαρθρωτικών μέτρων που έχει ζητήσει η τρόικα από την Ελλάδα είναι κάπως υπερβολικός», εκτίμησε ο Βραζιλιάνος αξιωματούχος, που έχει εκφράσει πολύ έντονα και στο παρελθόν την αντίθεσή του για τους όρους παροχής δανείου στην Ελλάδα.
Ο Π. Μπατίστα εκτιμά επίσης ότι η κατάσταση έχει «βελτιωθεί λίγο» στην Αθήνα, όμως υπογραμμίζει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της χώρας δεν έχουν αλλάξει «θεμελιωδώς» όσον αφορά το χρέος ή την ανεργία.
«Δεν βλέπουμε πώς η Ελλάδα θα βγει από την παγίδα στην οποία έχει πέσει», ανέφερε ο Βραζιλιάνος εκπρόσωπος.
Οσον αφορά το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Μπατίστα δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποφευχθεί παρά μόνο «στο πολύ αισιόδοξο σενάριο» της ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Δηλώσεις Τόμσεν
Στο μεταξύ, την παραπομπή όλων των κρίσιμων ζητημάτων (νέο δάνειο, νέα μέτρα, χρηματοδοτικό κενό, απομείωση χρέους, κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών) για την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος, το ερχόμενο φθινόπωρο, εξήγγειλε ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Πόουλ Τόμσεν.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου, ο Δανός οικονομολόγος «έριξε» προειδοποιητικές βολές για τα παραπάνω ακανθώδη ζητήματα και σημείωσε ότι τόσο στο μέτωπο της προσαρμογής όσο και σε αυτό των μεταρρυθμίσεων, «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει».
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ επικέντρωσε το ενδιαφέρον στις δομικές μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι το «κλειδί» για να είναι διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμα η ανάκαμψη. Στο μέτωπο αυτό, υπάρχουν εκκρεμότητες με την απελευθέρωση κλάδων και κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και με τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.
Η είδηση που έβγαλε η συνέντευξη Τόμσεν ήταν στο θέμα των φόρων, όπου ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος αίφνης «ανακάλυψε» και συμφώνησε ότι οι συντελεστές στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλοί. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για μείωσή τους πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να επηρεαστούν αρνητικά οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Για το τραπεζικό σύστημα, εξέφρασε την ανησυχία του για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών. «Είναι καλό που η ΤτΕ κινητοποίησε τις τράπεζες για πρόσθετα κεφάλαια. Ομως ανησυχούμε ακόμη. Το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, καθώς υπάρχουν μαξιλάρια. Ομως πρέπει οι τράπεζες να αναγκαστούν να αναγνωρίσουν τα NPL, να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να μπορούν να δίνουν νέα δάνεια», υπογράμμισε. Σημείωσε δε ότι τα πρόσθετα κεφάλαια για τις τράπεζες μπορεί να είναι περισσότερα από τους υπολογισμούς της ΤτΕ. «Εξαρτάται», υπογράμμισε, «από την ικανότητα των τραπεζών στην ανάκτηση των δανείων».
Ο Πόουλ Τόμσεν, ερωτηθείς για το δημοσιονομικό κενό, αφού τόνισε ότι «πρέπει να αποφύγουμε τυχόν οριζόντια μέτρα με περαιτέρω κόστος σε μισθούς και συντάξεις» είπε ότι «προσπαθούμε να το καλύψουμε μέσω μεταρρυθμίσεων». Είναι πιθανή, ανέφερε, και η επέκταση υφιστάμενων μέτρων τουλάχιστον για το 2015, κάτι που θα κριθεί στην επόμενη αξιολόγηση.
Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε ότι «είναι βιώσιμο εάν καλυφθούν οι βασικές παράμετροι των προβλέψεων, δηλαδή εάν επιτευχθούν τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και υλοποιηθεί η δέσμευση της Ε.Ε. για πρόσθετα μέτρα. Συνεπώς, απαιτούνται ενέργειες από Ελλάδα και Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Τόμσεν.
ΔΝΤ: ΒΟΥΝΟ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ»
Ενας χάρτινος πύργος είναι οι τράπεζες
Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
Τα «κόκκινα δάνεια» έχουν φθάσει στα 84 δισ. ευρώ, δηλαδή αντιστοιχούν στο 44,2% του ΑΕΠ
Για τη «βόμβα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων προειδοποιεί το ΔΝΤ, που δεν αποκλείει τον κίνδυνο οι συστημικές τράπεζες να χρειαστούν και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση το φθινόπωρο.
Σε κάθε περίπτωση ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο αδύναμος κρίκος, καθώς αδυνατεί (και θα αδυνατεί για καιρό ακόμη) να λειτουργήσει ως χρηματοδότης της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας. Παράλληλα με τη δυσθεώρητη ανεργία και την πολιτική ρευστότητα, το πρόβλημα θεωρείται πως προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.
Εκτίναξη των «κόκκινων»
Στην έκθεση του Ταμείου γίνεται λόγος για εκτίναξη των «κόκκινων δανείων» στο 40% του συνόλου, καθώς έχουν φθάσει στα 84 δισ. ευρώ, δηλαδή αντιστοιχούν πλέον στο 44,2% του ΑΕΠ. Μεγέθη, που αφορούν στα εμφανή.
Συγκεκριμένα το ΔΝΤ αναφέρει ρητά πως οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα «βουνό» από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν εύθραυστους ισολογισμούς. Ειδικότερα, το Ταμείο καλεί τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων για τη συγκράτηση της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ομως το Ταμείο προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, προειδοποιώντας πως δεδομένης της χαμηλής ποιότητας μέρους των κεφαλαίων και σε συνδυασμό με τα δυσθεώρητα ποσοστά των NPL s είναι ορατός ο κίνδυνος λήψης νέων ενισχύσεων.
Εκτός ελέγχου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans/ NPL s) σημείωνε στο χθεσινό φύλλο -για πολλοστή φορά- η «Ε» λόγω της νέας εκτίναξης αυτών των προβληματικών «χορηγήσεων» σε μη διαχειρίσιμα ύψη, συμπληρώνοντας την κοινή εκτίμηση παραγόντων του κλάδου πως η αθέατη πλευρά του προβλήματος μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον 20 με 25 δισ. ευρώ επισφαλών, «καμένων» χορηγήσεων.
Επί της ουσίας το ΔΝΤ εμμένει στην εδώ και καιρό διατυπωθείσα εκτίμησή του, πως οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών ξεπερνούν τα 18-20 δισ. ευρώ και επουδενί περιορίζονται στα 8-9 δισ. ευρώ που διέγνωσαν πρόσφατα Black Rock και Τράπεζα της Ελλάδος.
Εμπειρη τραπεζική πηγή αποδίδει την επιφυλακτικότητα του ΔΝΤ και την επίμονη έκτίμηση του για μεγαλύτερες ανάγκες των τραπεζών στο ότι ο έλεγχος από την ΕΚΤ και την ΕΒΑ έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και στις αυστηρότερες παραδοχές της ΕΒΑ για τα προ προβλέψεων κέρδη, καθώς το δυσμενές σενάριο προβλέπει αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά και ως εκ τούτου αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.
Πρακτικά η ΕΚΤ δεν περιορίζεται στον έλεγχο της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, αλλά διενεργεί και αποτίμηση σε τρέχουσες αξίες όλων των στοιχείων του ενεργητικού με βάση τον ισολογισμό της 31ης/12/2013.
Το επικίνδυνο όμως είναι το θέμα με τα στεγαστικά δάνεια, ενώ υπάρχει και η ανησυχία πως θα υιοθετηθούν αυστηρότερες παραδοχές για ενήμερα σήμερα δάνεια που έχουν, όμως, αναχρηματοδοτηθεί ή θα αξιολογηθούν ως επισφαλή λόγω χαμηλών εξασφαλίσεων ή συνθηκών της οικονομίας.
Η ίδια πηγή σημειώνει πως η ομάδα του ΔΝΤ που «ακτινογράφησε» πρόσφατα τα αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών, εντόπισε μία... μεθόδευση χαρακτηρισμού μη εξυπηρετούμενων δανείων σε (τύποις) εξυπηρετούμενα. Για δάνεια σε καθυστέρηση για πάνω από 90 μέρες είτε γίνεται επαναδιαπραγμάτευση των αρχικών όρων και ρύθμιση είτε αποπληρώνονται οι οφειλές σε καθυστέρηση (και έτσι το δάνειο περνά σε κωδικό... εξυπηρετούμενων).
Νέα ανακεφαλαιοποίηση
Βέβαια το ΔΝΤ, που θεωρεί πολύ πιθανή και τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τονίζει με αφορμή την άσκηση των warrants πως σύντομα θα επιτευχθεί η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Δηλαδή το ΔΝΤ έμμεσα βλέπει πως από τα τέλη του χρόνου το «ξένο κεφάλαιο» θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα μερίδιά του στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.
ΟΔΗΓΙΑ ΑΠΟ ΔΝΤ, ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Ετοιμάζουν τσεκούρι ξανά στις συντάξεις
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ
Σε κάθε περίπτωση ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο αδύναμος κρίκος, καθώς αδυνατεί (και θα αδυνατεί για καιρό ακόμη) να λειτουργήσει ως χρηματοδότης της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας. Παράλληλα με τη δυσθεώρητη ανεργία και την πολιτική ρευστότητα, το πρόβλημα θεωρείται πως προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.
Εκτίναξη των «κόκκινων»
Στην έκθεση του Ταμείου γίνεται λόγος για εκτίναξη των «κόκκινων δανείων» στο 40% του συνόλου, καθώς έχουν φθάσει στα 84 δισ. ευρώ, δηλαδή αντιστοιχούν πλέον στο 44,2% του ΑΕΠ. Μεγέθη, που αφορούν στα εμφανή.
Συγκεκριμένα το ΔΝΤ αναφέρει ρητά πως οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα «βουνό» από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν εύθραυστους ισολογισμούς. Ειδικότερα, το Ταμείο καλεί τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων για τη συγκράτηση της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ομως το Ταμείο προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, προειδοποιώντας πως δεδομένης της χαμηλής ποιότητας μέρους των κεφαλαίων και σε συνδυασμό με τα δυσθεώρητα ποσοστά των NPL s είναι ορατός ο κίνδυνος λήψης νέων ενισχύσεων.
Εκτός ελέγχου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans/ NPL s) σημείωνε στο χθεσινό φύλλο -για πολλοστή φορά- η «Ε» λόγω της νέας εκτίναξης αυτών των προβληματικών «χορηγήσεων» σε μη διαχειρίσιμα ύψη, συμπληρώνοντας την κοινή εκτίμηση παραγόντων του κλάδου πως η αθέατη πλευρά του προβλήματος μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον 20 με 25 δισ. ευρώ επισφαλών, «καμένων» χορηγήσεων.
Επί της ουσίας το ΔΝΤ εμμένει στην εδώ και καιρό διατυπωθείσα εκτίμησή του, πως οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών ξεπερνούν τα 18-20 δισ. ευρώ και επουδενί περιορίζονται στα 8-9 δισ. ευρώ που διέγνωσαν πρόσφατα Black Rock και Τράπεζα της Ελλάδος.
Εμπειρη τραπεζική πηγή αποδίδει την επιφυλακτικότητα του ΔΝΤ και την επίμονη έκτίμηση του για μεγαλύτερες ανάγκες των τραπεζών στο ότι ο έλεγχος από την ΕΚΤ και την ΕΒΑ έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και στις αυστηρότερες παραδοχές της ΕΒΑ για τα προ προβλέψεων κέρδη, καθώς το δυσμενές σενάριο προβλέπει αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά και ως εκ τούτου αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.
Πρακτικά η ΕΚΤ δεν περιορίζεται στον έλεγχο της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, αλλά διενεργεί και αποτίμηση σε τρέχουσες αξίες όλων των στοιχείων του ενεργητικού με βάση τον ισολογισμό της 31ης/12/2013.
Το επικίνδυνο όμως είναι το θέμα με τα στεγαστικά δάνεια, ενώ υπάρχει και η ανησυχία πως θα υιοθετηθούν αυστηρότερες παραδοχές για ενήμερα σήμερα δάνεια που έχουν, όμως, αναχρηματοδοτηθεί ή θα αξιολογηθούν ως επισφαλή λόγω χαμηλών εξασφαλίσεων ή συνθηκών της οικονομίας.
Η ίδια πηγή σημειώνει πως η ομάδα του ΔΝΤ που «ακτινογράφησε» πρόσφατα τα αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών, εντόπισε μία... μεθόδευση χαρακτηρισμού μη εξυπηρετούμενων δανείων σε (τύποις) εξυπηρετούμενα. Για δάνεια σε καθυστέρηση για πάνω από 90 μέρες είτε γίνεται επαναδιαπραγμάτευση των αρχικών όρων και ρύθμιση είτε αποπληρώνονται οι οφειλές σε καθυστέρηση (και έτσι το δάνειο περνά σε κωδικό... εξυπηρετούμενων).
Νέα ανακεφαλαιοποίηση
Βέβαια το ΔΝΤ, που θεωρεί πολύ πιθανή και τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τονίζει με αφορμή την άσκηση των warrants πως σύντομα θα επιτευχθεί η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Δηλαδή το ΔΝΤ έμμεσα βλέπει πως από τα τέλη του χρόνου το «ξένο κεφάλαιο» θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα μερίδιά του στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.
ΟΔΗΓΙΑ ΑΠΟ ΔΝΤ, ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Ετοιμάζουν τσεκούρι ξανά στις συντάξεις
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ
Νέες ανατροπές με μείωση των μεσαίων και μεγάλων συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέσω της κατάργησης των πρόορων συνταξιοδοτήσεων, εξισορρόπηση των εισφορών με τις παροχές, σαρωτικές ενοποιήσεις και γενίκευση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για όλο το σύστημα «φωτογραφίζει» από την 1η Ιανουαρίου 2015 η έκθεση του ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση που «σώθηκε» στο παρά ένα του ανασχηματισμού εξαιτίας αυτού του λόγου (ασφαλιστικό), τηρεί προς το παρόν «σιγήν ασυρμάτου», αναμένοντας και επίσημα το φθινόπωρο, εφ' όσον δεν προκηρυχθούν εκλογές, την έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προκειμένου να προχωρήσουν οι προτεινόμενες αλλαγές. Στο κομμάτι της μεταρρύθμισης και της αύξησης των εσόδων των ταμείων οφείλει την παρουσία του στο υπουργείο ο Γιάννης Μπέζας, ο οποίος αναλαμβάνει την εποπτεία του ασφαλιστικού.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, συνεχής πρέπει να είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να παραμένει αναλογιστικά ουδέτερο ως προς την επιβάρυνση του προϋπολογισμού.
«Φωτογραφίζει» ΟΑΕΕ
Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η δέσμευση για διασύνδεση των εισφορών και των παροχών σε όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Μάλιστα, η έκθεση «φωτογραφίζει» το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) όταν επισημαίνει ότι οι εισφορές που καταβάλλονται δεν αντιστοιχούν στα προνόμια που δίνονται και αυτό πρέπει να επανεξεταστεί. Στην πράξη, προαναγγέλλει μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ.
Σε αυτή τη βάση, εντός Οκτωβρίου θα ληφθούν όποιες αποφάσεις για παραμετρικές βελτιώσεις στο σύστημα, που θα κινούνται στις εξής κατευθύνσεις, ώστε να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
1. Αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με έμφαση στις περιπτώσεις πρόωρων συντάξεων. Στην περίπτωση που καταργηθούν οι πρόωρες, τότε αυτομάτως, όσοι θα μπορούσαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα για σύνταξη από τα 55 ή τα 52, θα οδηγηθούν για σύνταξη στα 62, ενώ με τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας οι ασφαλισμένοι δεν χάνουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν νωρίτερα, απλά η αποχώρησή τους αυτή μετατίθεται από ένα εξάμηνο έως και 2 έτη. Εξετάζεται δε ως εναλλακτικό σχέδιο η αύξηση του χρόνου ασφάλισης για σύνταξη από τις 4.500 μέρες στις 6.000 ημέρες.
2. Μοντέλο μηδενικών ελλειμμάτων στα ταμεία κύριας σύνταξης από το 2015, με εφαρμογή της εγγυημένης από το κράτος σύνταξης των 360 ευρώ.
3. Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις και θα αφορά όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2014 (όπως τουλάχιστον προτείνει το ίδιο το ΕΤΕΑ).
4. Αλλαγές στον τρόπο εισφορών και ενοποίησή τους με την απόδοση των φόρων σε ένα λογαριασμό. Ρόλο επόπτη στο εγχείρημα αυτό έχει αναλάβει τεχνοκράτης του ΔΝΤ, που εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας.
5. Ενοποίηση Ταμείων με αρχή από την κατάργηση περίπου 20 διοικητικών συμβουλίων και διοικουσών επιτροπών, που λειτουργούν σήμερα εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ή και αυτόνομα.
Οπως έχει ήδη αποφασιστεί, από τον Ιούλιο θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, αρχής γενομένης από το ΕΤΕΑ στη βάση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος κατά 5,2%.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2015, και τα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις ασφαλιστικές εισφορές και θα λειτουργούν βάσει της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Σε σχέση με τα ταμεία πρόνοιας (που δίνουν εφάπαξ), η εφαρμογή της μεταρρύθμισης έχει ξεκινήσει (από την 1η Ιανουαρίου του 2014), περιορίζοντας τα ελλείμματά τους.
Ολα τα εναπομείναντα ταμεία εφάπαξ και πρόνοιας θα ακολουθήσουν τις μειώσεις που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2014, από την 1η Ιανουαρίου του 2015.Επίσης, εντός του καλοκαιριού τέλος, θα τεθούν εκ νέου στο στόχαστρο των δανειστών οι «κοινωνικοί πόροι» (ενοχλητικοί φόροι αναφέρονται στην έκθεση).
Η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση που «σώθηκε» στο παρά ένα του ανασχηματισμού εξαιτίας αυτού του λόγου (ασφαλιστικό), τηρεί προς το παρόν «σιγήν ασυρμάτου», αναμένοντας και επίσημα το φθινόπωρο, εφ' όσον δεν προκηρυχθούν εκλογές, την έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προκειμένου να προχωρήσουν οι προτεινόμενες αλλαγές. Στο κομμάτι της μεταρρύθμισης και της αύξησης των εσόδων των ταμείων οφείλει την παρουσία του στο υπουργείο ο Γιάννης Μπέζας, ο οποίος αναλαμβάνει την εποπτεία του ασφαλιστικού.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, συνεχής πρέπει να είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να παραμένει αναλογιστικά ουδέτερο ως προς την επιβάρυνση του προϋπολογισμού.
«Φωτογραφίζει» ΟΑΕΕ
Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η δέσμευση για διασύνδεση των εισφορών και των παροχών σε όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Μάλιστα, η έκθεση «φωτογραφίζει» το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) όταν επισημαίνει ότι οι εισφορές που καταβάλλονται δεν αντιστοιχούν στα προνόμια που δίνονται και αυτό πρέπει να επανεξεταστεί. Στην πράξη, προαναγγέλλει μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ.
Σε αυτή τη βάση, εντός Οκτωβρίου θα ληφθούν όποιες αποφάσεις για παραμετρικές βελτιώσεις στο σύστημα, που θα κινούνται στις εξής κατευθύνσεις, ώστε να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
1. Αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με έμφαση στις περιπτώσεις πρόωρων συντάξεων. Στην περίπτωση που καταργηθούν οι πρόωρες, τότε αυτομάτως, όσοι θα μπορούσαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα για σύνταξη από τα 55 ή τα 52, θα οδηγηθούν για σύνταξη στα 62, ενώ με τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας οι ασφαλισμένοι δεν χάνουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν νωρίτερα, απλά η αποχώρησή τους αυτή μετατίθεται από ένα εξάμηνο έως και 2 έτη. Εξετάζεται δε ως εναλλακτικό σχέδιο η αύξηση του χρόνου ασφάλισης για σύνταξη από τις 4.500 μέρες στις 6.000 ημέρες.
2. Μοντέλο μηδενικών ελλειμμάτων στα ταμεία κύριας σύνταξης από το 2015, με εφαρμογή της εγγυημένης από το κράτος σύνταξης των 360 ευρώ.
3. Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις και θα αφορά όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2014 (όπως τουλάχιστον προτείνει το ίδιο το ΕΤΕΑ).
4. Αλλαγές στον τρόπο εισφορών και ενοποίησή τους με την απόδοση των φόρων σε ένα λογαριασμό. Ρόλο επόπτη στο εγχείρημα αυτό έχει αναλάβει τεχνοκράτης του ΔΝΤ, που εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας.
5. Ενοποίηση Ταμείων με αρχή από την κατάργηση περίπου 20 διοικητικών συμβουλίων και διοικουσών επιτροπών, που λειτουργούν σήμερα εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ή και αυτόνομα.
Οπως έχει ήδη αποφασιστεί, από τον Ιούλιο θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, αρχής γενομένης από το ΕΤΕΑ στη βάση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος κατά 5,2%.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2015, και τα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις ασφαλιστικές εισφορές και θα λειτουργούν βάσει της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Σε σχέση με τα ταμεία πρόνοιας (που δίνουν εφάπαξ), η εφαρμογή της μεταρρύθμισης έχει ξεκινήσει (από την 1η Ιανουαρίου του 2014), περιορίζοντας τα ελλείμματά τους.
Ολα τα εναπομείναντα ταμεία εφάπαξ και πρόνοιας θα ακολουθήσουν τις μειώσεις που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2014, από την 1η Ιανουαρίου του 2015.Επίσης, εντός του καλοκαιριού τέλος, θα τεθούν εκ νέου στο στόχαστρο των δανειστών οι «κοινωνικοί πόροι» (ενοχλητικοί φόροι αναφέρονται στην έκθεση).
Επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων
Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων ζητά ακόμα μία φορά το ΔΝΤ, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει η κυβέρνηση να συγκροτήσει ένα μηχανισμό παρακολούθησης της πορείας των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τους ιδιώτες, ώστε να ξεπεραστούν οι εμπλοκές που προκύπτουν, ιδίως σε θέματα αδειοδοτήσεων.
Παράλληλα, στην έκθεσή του το ΔΝΤ ζητά ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και του ΤΑΙΠΕΔ, με τη δημιουργία διυπουργικής ομάδας εργασίας και τη συμμετοχή του πρωθυπουργικού γραφείου και του ΤΑΙΠΕΔ, που θα συνεδριάζει κάθε δεκαπενθήμερο για να επιβλέπει την εκτέλεση του προγράμματος και να διασφαλίζει την εκτέλεση των απαραίτητων κυβερνητικών ενεργειών, ώστε να προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Για το 2014 ο στόχος εσόδων είναι 1,5 δισ. ευρώ, ενώ για το 2015 τα 2,2 δισ. ευρώ και προαναγγέλλεται η υιοθέτηση εναλλακτικών μεθόδων πώλησης των ακινήτων, όπως η τιτλοποίηση, για την άντληση πρόσθετων εσόδων.
Ανοιχτά όλα τις Κυριακές
Πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας όλων των καταστημάτων στην Ελλάδα ανεξαρτήτως μεγέθους, προαναγγέλλει η έκθεση του ΔΝΤ αρχής γενομένης από τις τουριστικές περιοχές στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο, όπου θα ξεκινήσει πιλοτικά.
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να επανεξεταστεί η απελευθέρωση διάθεσης ψωμιού και αρτοσκευασμάτων από τα καταστήματα ψιλικών. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αλλαγών στο νόμο που ψηφίστηκε για το παστεριωμένο γάλα, καθώς αναμένεται να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο ώς το τέλος του 2014 εφ' όσον οι τιμές του γάλακτος παραμένουν υψηλές.
Αντίστοιχα θα επανεξεταστεί το καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών. Τον Σεπτέμβριο του 2014 θα πρέπει να εκδοθεί κώδικας καλών πρακτικών ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στις εκπτωτικές περιόδους και μέχρι τον Μάρτιο του 2015 η Ελλάδα να «ευθυγραμμιστεί» πλήρως με τις πρακτικές της Ε.Ε.
Α. ΚΛΩΣΣΑΣ
Από enet
Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων ζητά ακόμα μία φορά το ΔΝΤ, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει η κυβέρνηση να συγκροτήσει ένα μηχανισμό παρακολούθησης της πορείας των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τους ιδιώτες, ώστε να ξεπεραστούν οι εμπλοκές που προκύπτουν, ιδίως σε θέματα αδειοδοτήσεων.
Παράλληλα, στην έκθεσή του το ΔΝΤ ζητά ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και του ΤΑΙΠΕΔ, με τη δημιουργία διυπουργικής ομάδας εργασίας και τη συμμετοχή του πρωθυπουργικού γραφείου και του ΤΑΙΠΕΔ, που θα συνεδριάζει κάθε δεκαπενθήμερο για να επιβλέπει την εκτέλεση του προγράμματος και να διασφαλίζει την εκτέλεση των απαραίτητων κυβερνητικών ενεργειών, ώστε να προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Για το 2014 ο στόχος εσόδων είναι 1,5 δισ. ευρώ, ενώ για το 2015 τα 2,2 δισ. ευρώ και προαναγγέλλεται η υιοθέτηση εναλλακτικών μεθόδων πώλησης των ακινήτων, όπως η τιτλοποίηση, για την άντληση πρόσθετων εσόδων.
Ανοιχτά όλα τις Κυριακές
Πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας όλων των καταστημάτων στην Ελλάδα ανεξαρτήτως μεγέθους, προαναγγέλλει η έκθεση του ΔΝΤ αρχής γενομένης από τις τουριστικές περιοχές στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο, όπου θα ξεκινήσει πιλοτικά.
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να επανεξεταστεί η απελευθέρωση διάθεσης ψωμιού και αρτοσκευασμάτων από τα καταστήματα ψιλικών. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αλλαγών στο νόμο που ψηφίστηκε για το παστεριωμένο γάλα, καθώς αναμένεται να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο ώς το τέλος του 2014 εφ' όσον οι τιμές του γάλακτος παραμένουν υψηλές.
Αντίστοιχα θα επανεξεταστεί το καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών. Τον Σεπτέμβριο του 2014 θα πρέπει να εκδοθεί κώδικας καλών πρακτικών ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στις εκπτωτικές περιόδους και μέχρι τον Μάρτιο του 2015 η Ελλάδα να «ευθυγραμμιστεί» πλήρως με τις πρακτικές της Ε.Ε.
Α. ΚΛΩΣΣΑΣ
Από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου