Δεν έφτανε σε Σαμαρά και Βενιζέλο το μεγάλο θέμα της ΔΕΗ, έχουν να αντιμετωπίσουν και τους διαγκωνισμούς μεταξύ υπουργών, βουλευτών και στελεχών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, με τελευταίο κρούσμα αυτό με τον Παπαμιμίκο.
Η γκρίνια στο κυβερνητικό σχήμα τείνει να γίνει καθημερινότητα, με τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να αναζητούν… διακριτούς ρόλους, προκαλώντας ακόμη έναν πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον εταίρο του Ευάγγ. Βενιζέλο. Οι βολές εκατέρωθεν, για το παρελθόν και το μέλλον, συνεχίζονται...
με αμείωτη ένταση, χωρίς όμως να θίγουν το παρόν.Η γκρίνια στο κυβερνητικό σχήμα τείνει να γίνει καθημερινότητα, με τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να αναζητούν… διακριτούς ρόλους, προκαλώντας ακόμη έναν πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον εταίρο του Ευάγγ. Βενιζέλο. Οι βολές εκατέρωθεν, για το παρελθόν και το μέλλον, συνεχίζονται...
Την ώρα που έχουν μπροστά τους μια ντουζίνα προαπαιτούμενα, έντεκα βουλευτές της Ν.Δ. με δηλώσεις τους στη «Real» τάσσονται υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό επιτήρησης, θέμα που όμως θεωρείται λήξαν για την ηγεσία του κόμματος.
«Είστε λαϊκιστές»
Την ίδια ώρα, ο γραμματέας της Κ.Ε. Α. Παπαμιμίκος, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», εγκαλούσε για λαϊκισμό τους υπουργούς αλλά και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιούνται σε θέματα της κυβερνητικής πολιτικής, προκαλώντας μάλιστα και την επίσημη αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη.
Και ενώ μέχρι πρότινος στελέχη της Ν.Δ. επέκριναν το ΠΑΣΟΚ ότι την ώρα που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας θέλει να κρατήσει ανοιχτή την προοπτική μιας κυβέρνησης Κεντροαριστεράς, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και υπουργός Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλος, στη συνέντευξή του στη «Real», άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Την άποψη αυτή υποστήριξε και η βουλευτής Φ. Πιπιλή σε δηλώσεις της στον «Βήμα FΜ».
Τις επόμενες ημέρες πάντως η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί με τα νέα νομοθετικά μέτρα που φέρνει στη Βουλή εν όψει της επιθεώρησης από την τρόικα (νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, Ρυθμιστικό, νομοσχέδιο για τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών). Οι συσκέψεις στο μέγαρο Μαξίμου συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς από αύριο η ΑΔΕΔΥ αρχίζει νέο κύκλο κινητοποιήσεων ενώ την Τετάρτη, ημέρα εισαγωγής του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, στον χορό μπαίνει η ΓΕΝΟΠ. Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προαναγγείλει και οι φαρμακοποιοί, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σχηματοποιηθούν και οι αντιδράσεις για το Ρυθμιστικό.
Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη γραμμή της σύγκρουσης με τους συνδικαλιστικούς φορείς που αντιδρούν στα προαπαιτούμενα, ωστόσο σε πρώτη φάση εστιάζει τα πυρά της κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία του παλλαϊκού μετώπου που επιχειρεί γύρω από τη ΔΕΗ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη, σε νέα επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έβαλε στην ανακοίνωσή της και το ματς που έδωσε χθες η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου: «Η σύγχυση και η αγωνία που διακατέχουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο μεγάλες που συνεχίζει να κανοναρχεί το τροπάρι της “ανατροπής”, ακόμη και την ώρα που ηχούν παιάνες για την εθνική μας ομάδα, με τις ευχές όλων των Ελλήνων ενωμένων να τη συνοδεύουν».
Και ο πρωθυπουργός έβαλε στην πολιτική του ατζέντα την εθνική ομάδα, με αφορμή την επιστολή που έστειλαν οι παίκτες με αίτημα να δοθούν κονδύλια για την κατασκευή ενός προπονητικού κέντρου αντί πριμ για την πορεία της ομάδας.
Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, διεμήνυσε μέσω της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της ΕΠΟ στους διεθνείς πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να γίνει το προπονητικό κέντρο. Εστειλε και τις ευχές του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε συζήτηση για επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περίπτωση πρόκρισης στα προημιτελικά.
Ο προγραμματισμός
Ο κυβερνητικός προγραμματισμός μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να συζητηθεί σε νέα σύσκεψη του Αντ. Σαμαρά με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, στην οποία θα εξεταστούν και οι χειρισμοί για το πολιτικό σύστημα και τα οικονομικά των κομμάτων.
Το σχέδιο προβλέπει ότι τα οικονομικά των κομμάτων δεν θα τα ελέγχει η Βουλή, αλλά μια ειδική μονάδα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Επίσης, προβλέπεται η αναστολή κρατικής χρηματοδότησης και κάθε οικονομικής ενίσχυσης στα κόμματα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.
Του Μπάμπη Αγρολάμπου από efsyn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου