Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Γιούνκερ για την προεδρία Κομισιόν και «ταπείνωση» Κάμερον

Mε μια συντριπτική πλειοψηφία, 26 υπέρ και 2 κατά, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να προτείνουν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απομονωμένος ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, φανατικός πολέμιος της υποψηφιότητας Γιούνκερ, τον οποίο χαρακτηρίζει «υπερβολικά φεντεραλιστή». Ήδη τα βρετανικά μέσα κάνουν λόγο για «ταπεινωτική ήττα» του Κάμερον, ο οποίος μετά τις ευρωεκλογές ξεκίνησε...
μια εκστρατεία με στόχο να μην προκριθεί η υποψηφιότητα Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσει ακόμη και με έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Η έγκριση της υποψηφιότητας Γιούνκερ πυροδοτεί εκ νέου τη συζήτηση για ένα Brexit.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Χαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Το μόνο που απομένει για να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του είναι να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 16 Ιουλίου. Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου έχουν εκφραστεί θετικά για την υποψηφιότητα Γιούνκερ επισημαίνοντας κυρίως πως η ανάληψη της προεδρίας από τον νικητή των ευρωεκλογών αποτελούσε και τη βασική δέσμευση προς τους ευρωπαίους πολίτες που προσήλθαν στις ευρωκάλπες.

Οι δύο χώρες που καταψήφισαν την υποψηφιότητα Γιούνκερ ήταν η Βρετανία και η Ουγγαρία. Βρετανικά μέσα κάνουν λόγο για σημαντικό πλήγμα στον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχασε όλους τους συμμάχους του. Σημείο κλειδί για την έγκριση της υποψηφιότητα Γιούνκερ ήταν η στάση της Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας είχε κρατήσει αρχικά μια επιφυλακτική στάση, θέλοντας από να διατηρήσει από τη μία τις ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη τη δική της δύναμη. Η ανάδειξη του προέδρου της Κομισιόν μέσω των ευρωεκλογών έμμεσα αποδυναμώνει το Βερολίνο, όπως είχε επισημάνει και το Spiegel σε δημοσίευμά του.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η Άνγκελα Μέρκελ άλλαξε στάση, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξή της στον Γιούνκερ και ζητώντας από τον Κάμερον να συμβιβαστεί. Σημαντικό ρόλο στην «στροφή» Μέρκελ ενδέχεται να έπαιξε και η ενίσχυση του μετώπου του Νότου, το οποίο φέρεται να βρίσκεται σε συνεργασία με τον πρόεδρο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Ρουά στη Βασίλισσα Μέρκελ» ανέφερε το Spiegel σημειώνοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση αποδυνάμωσης της καγκελαρίου, κυρίως λόγω της εμμονής της στην πολιτική της λιτότητας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Ντέιβιντ Κάμερον φέρεται να δήλωσε στους ηγέτες πως ο διορισμός Γιούνκερ σηματοδοτεί μια «θλιβερή στιγμή». Ο ίδιος με την έναρξη της συνεδρίασης προειδοποίησε του ευρωπαίους ηγέτες πως η έγκριση της υποψηφιότητας Γιούνκερ θα έχει σοβαρές συνέπειες στην κοινή γνώμη στη Βρετανία. Παράλληλα ο Κάμερον κατήγγειλε «παρασκηνιακές συμφωνίες» ενάντια στις επιθυμίες της Βρετανίας.

Η έγκριση της υποψηφιότητας Γιούνκερ και η «ταπεινωτική ήττα» του Κάμερον στη Βρετανία πυροδοτεί εκ νέου στη Βρετανία τη συζήτηση για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Ενδεικτική του κλίματος είναι το μήνυμα του Ντέιβιντ Κάμπελ Μπανερμαν, ευρωβουλευτή των Συντηρητικών, ο οποίος δήλωσε πως ο διορισμός του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Από tvxs