Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Διαπραγμάτευση τέλος, επιστροφή στο μνημόνιο!

Τελειώνει οριστικά τις συζητήσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης το Μαξίμου, γραμμή που είχαν υιοθετήσει οι κυβερνητικοί εταίροι μετά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, σε μια προσπάθεια  να δείξουν ότι έλαβαν το μήνυμα της κάλπης.

Μάλιστα ο νέος  Υπουργός Οικονομικών  έσπευσε να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες στη πρώτη του επίσημη εμφάνιση στο Eurogroup. 

Το πρόγραμμα λιτότητας παραμένει στη βάση της πολιτικής της κυβέρνησης η οποία...
μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι τον Αύγουστο σκοπεύει να τελειώσει με τα προαπαιτούμενα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις  αλλά και το σχέδιο απολύσεων για το 2015.

Σύμφωνα με το σχέδιο μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει να έχουν περάσει τα 12 προαπαιτούμενα για την έγκριση της εκταμίευσης των επόμενων δύο δόσεων.

Το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών θα προσπαθήσει να κλείσει τα 6 πρώτα μέχρι τις αρχές Ιουλίου όπου αναμένεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα προκειμένου να δείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα.

Τη Πέμπτη αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στη Βουλή ενώ θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδιο για τις παραλίες και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Σιωπητήριο επέβαλε ο Βενιζέλος

Ενδεικτικό της επιστροφής της συγκυβέρνησης στο δρόμο του μνημονίου η επιλογή του Ευ. Βενιζέλου να «κλείσει» γρήγορα όλα τα θέματα και να επιβάλλει σιωπητήριο σε στελέχη που ζητούν αλλαγές στα προαπαιτούμενα .

Η επιλογή Βενιζέλου έγινε ξεκάθαρη σε διαφωνούντες και μη εντός του ΠΑΣΟΚ σε πρόσφατη σύσκεψη κομματικών και κυβερνητικών στελεχών του κόμματος. Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως τα θέματα θα τίθενται με συντονισμένο τρόπο αλλά κανένα από αυτά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πέρα και εκτός δεσμεύσεων.

Μάλιστα ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπ. Εξωτερικών πήρε «πάνω του» τη διαφωνία Λοβέρδου- Μητσοτάκη στο θέμα των διοικητικών υπαλλήλων και τα «συμμάζεψε» με μια δήθεν λύση.

Στο ίδιο κλίμα και η σημερινή επικοινωνιακή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ όπου φαίνεται ο κ. Βενιζέλος  να θέτει στο τραπέζι τις διαφωνίες του κόμματός του για το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»  το οποίο όμως έχει γράψει… ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής,  Γιάννης Μανιάτης.

Στόχος της συνάντησης ήταν ο Ευ. Βενιζέλος να «τελειώσει» με τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που προέρχονται από τη Δυτική Μακεδονία αλλά του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλου, με το επιχείρημα πως «κανένα θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται εκτός δεσμεύσεων».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κουκουλόπουλος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο ΒήμαFm:  «Μετά το άτυπο δημοψήφισμα -δεν ήταν νομότυπο, βέβαια, αλλά ψήφισαν 300.000 άνθρωποι- δεν πρέπει να το ξαναδούμε; Θα μείνουμε στον τύπο της μνημονιακής υποχρέωσης;».

«Η κυβέρνηση με αιχμή την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ένα ξανακοίταγμα των αποκρατικοποιήσεων - διότι το νερό δεν είναι το ίδιο με τον ιππόδρομο και τα λαχεία και καθένας το αντιλαμβάνεται... διότι δεν είναι τζόγος το νερό ή η ενέργεια - πρέπει εσωτερικά, πρώτα απ' όλα, να συμφωνήσει και να βάλει πάνω στο τραπέζι σημεία που πρέπει να αλλάξουν και δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του δημοσιονομικού προγράμματος ταυτόχρονα... Δεν νομίζω ότι κανείς λογικός άνθρωπος λέει να αναιρέσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που πετύχαμε με τις θυσίες του λαού» πρόσθεσε ο Π. Κουκουλόπουλος.

Από alterthess