Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Όλοι εναντίον όλων στο ΠΑΣΟΚ

Bγήκαν τα «μαχαίρια» στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται δυο εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές σε φάση έντονης εσωστρέφειας.

Βουλευτές και στελέχη του τις τελευταίες ημέρες επιχειρηματολογούν έντονα και ενίοτε εκτοξεύουν εκατέρωθεν βέλη στην αντιπαράθεση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, όπως επιχειρείται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το εγχείρημα της «Ελιάς» και την προοπτική...
συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τα «στρατόπεδα» έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται. Ιστορικά στελέχη του κόμματος, όπως οι Κώστας Σκανδαλίδης, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Καρχιμάκης, αλλά και νεότερα, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Θάνος Μωραΐτης, εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η ζωντανή ιστορία του τόπου και δεν πρέπει να ξεπεραστεί στην πορεία για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Άλλα πάλι στελέχη, όπως οι Γιάννης Μανιάτης, Παναγιώτης Ρήγας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Κυριάκος Πιερρακάκης κ.α. βλέπουν το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης απολύτως ενιαίο, «ξεπερνώντας» τα στεγανά της Χαριλάου Τρικούπη. Οι περισσότεροι δε, εξ αυτών πρωτοστατούν στην επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ζήτησε να γίνει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν το συνέδριο της Ελιάς για να συζητηθούν τα πάντα. Μάλιστα, έθεσε υπό αμφισβήτηση και την παραμονή του Ευ.Βενιζέλου στην αρχηγία του κόμματος υποστηρίζοντας ότι αν από το συνέδριο αποφασιστεί να «αλλάξει πολιτική και ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να την αποδεχθεί, τότε θα αλλάξουμε αρχηγό».

Ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ με τα μνημόνια έκανε ένα εξ ανάγκης ιστορικό συμβιβασμό και κάποια στιγμή πρέπει να επιστρέψει στον προοδευτικό χώρο. «Δεν υπάρχει προοδευτική πρόταση πλειοψηφική για να υπάρχει σοβαρή εναλλακτική λύση, αυτό είναι το στοίχημα της κεντροαριστεράς, πρέπει να βρεθεί ένας προοδευτικός βηματισμός μια συμπαράταξη δυνάμεων δεν ζητώ την αυτοκατάργηση των κομμάτων είναι παρά φύσιν αυτό, ζητώ συνεργασία της κεντροαριστεράς και με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Κατά των όσων υποστήριξε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που «φωτογράφισε» τον Κώστα Σκανδαλίδη, κάνοντας λόγο για «ειδική μεταχείριση» και για «απλόχερη προστασία» των ΜΜΕ «σε ορισμένα στελέχη του κόμματος τα οποία προσκαλούνται μόνα στα κανάλια και δεν δίνουν τη μάχη».

«Έχουν κάποιοι συνηθίσει στην προστασία. Ξανά τα ίδια, εσωστρέφεια... "Θα λεγόμαστε Γιάννης θα λεγόμαστε Γιώργος..." Αυτή η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί με σοβαρούς όρους, προεκλογικά (σ.σ στο ΠΑΣΟΚ/Ελιά) έδωσαν τη μάχη 42 στελέχη, και κάποιοι κρυβόντουσαν και εμφανίστηκαν την επόμενη ημέρα των εκλογών» υπογράμμισε.

Γερουλάνος κατά Βενιζέλου

Την ίδια ώρα ο Παύλος Γερουλάνος που πρόσκειται στον εσωτερικό πυρήνα των συνεργατών του Γ.Παπανδρέου εμφανίστηκε σκληρός και δηκτικός κατά των στελεχών που επιλέγουν να απαρνηθούν την ιδεολογία της παράταξης.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού με άρθρο του στην ιστοσελίδα epikairo.gr καταφέρθηκε κατά του εγχειρήματος της Ελιάς λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι μοιάζει να ντρέπεται για την ιδεολογία που πρεσβεύει.

Ο Παύλος Γερουλάνος απαριθμεί τα λάθη του Ευ. Βενιζέλου κάνοντας λόγο για λάθος επιλογές στελεχών και κατ’ επέκταση και για λάθος πολιτικές που δεν είναι δυνατό να χρεώνονται στην ιδεολογία.

Συμπληρώνει μάλιστα πως «αντί να ψάχνουμε τρόπους να απαρνηθούμε το σοσιαλισμό και να τον βγάλουμε από τον τίτλο της παράταξής μας, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τον επαναφέρουμε στις πολιτικές μας προτάσεις και να εξηγήσουμε στους πολίτες ποιοι και πώς θα υλοποιήσουν αυτές τις προτάσεις σωστά τώρα. Αντί να προσποιούμαστε λοιπόν ότι ο σοσιαλισμός πέθανε, είναι ώρα να θυμίσουμε στην κοινωνία γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτόν».

Από real