ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Εντάξεις στο σχέδιο πόλης σε δύο χρόνια * Πάνε πίσω οι διατάξεις για οικοδομικούς συνεταιρισμούς.
Mε το... πιστόλι της τρόικας στον κρόταφο, το υπουργείο Περιβάλλοντος σπεύδει να νομοθετήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νέο θεσμικό πλαίσιο για τη χωροταξική και πολεοδομική πολιτική.
Εντάξεις στο σχέδιο πόλης σε δύο χρόνια * Πάνε πίσω οι διατάξεις για οικοδομικούς συνεταιρισμούς.
Mε το... πιστόλι της τρόικας στον κρόταφο, το υπουργείο Περιβάλλοντος σπεύδει να νομοθετήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νέο θεσμικό πλαίσιο για τη χωροταξική και πολεοδομική πολιτική.
Το νομοσχέδιο που αλλάζει το χάρτη των χρήσεων γης σε όλη τη χώρα και ταυτοχρόνως θέτει νέους κανόνες για τις εντάξεις των περιοχών στο σχέδιο πόλης, αφού κυοφορήθηκε επί πολλούς μήνες στο υπουργείο, κατατέθηκε αιφνιδιαστικά χθες στη Βουλή, ενώ σήμερα το πρωί αρχίζει συζήτηση-εξπρές δύο ημερών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί και να γίνει...
νόμος του κράτους εντός της εβδομάδας.
«Η κυβέρνηση προωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να ολοκληρωθούν εγκαίρως συγκεκριμένες δεσμεύσεις της χώρας», τόνισε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν. Ταγαράς, δίνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση νομοθετεί υπό πίεση.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι αποσύρονται από το κατατεθέν νομοσχέδιο οι διατάξεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις και κάθε άλλη διάταξη που δεν επείγει, προκειμένου αυτά, δηλαδή το 3ο και 4ο κεφάλαιο του κατατεθέντος νομοσχεδίου, να επανεισαχθούν προς συζήτηση στη Βουλή ως ξεχωριστό νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.
Στο μεταξύ πληροφορούμαστε ότι συνεχίζονται οι διεργασίες εν όψει της διαμόρφωσης των τελικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, καθώς πολλές και μεγάλες κατηγορίες συνεταιρισμών δεν βρίσκουν ικανοποιητική λύση στα θέματά τους.
Διαγράφουν τα Ρυθμιστικά
Με το προωθούμενο νομοσχέδιο επιχειρείται αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να καλυφθούν πολεοδομικά και χωροταξικά πολλές και ποικίλες χρήσεις, κυρίως ιδιωτικών επενδύσεων, που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης νέες αξιοποιήσεις σε περιοχές τουριστικού, αγροτικού, βιομηχανικού και γενικότερα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.
Καταργούνται με μία μονοκονδυλιά τα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ βρίσκεται στη Βουλή σε εκκρεμότητα η ψήφιση του νομοσχέδιου για την καθιέρωση νέων Ρυθμιστικών Σχεδίων στα δύο μεγάλα μητροπολιτικά συγκροτήματα, ώστε να σβήσουν από το χάρτη περιβαλλοντικοί και πολεοδομικοί κανόνες, που εμποδίζουν μέσω εκποίησης της δημόσιας περιουσίας νέες ιδιωτικές αναπτύξεις και τσιμεντοποιήσεις, όπως π.χ. στο Ελληνικό, το παράκτιο μέτωπο, τους ορεινός όγκους κ.α.
Παράλληλα με το νέο νομοσχέδιο μειώνονται από επτά σε τέσσερα τα επίπεδα σχεδιασμού του χώρου, με την ελπίδα, όπως επισήμανε ο κ. Ταγαράς, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις των περιφερειών, που θα ασκούν τη σχετική αρμοδιότητα, να πετύχουν, από 5 έως 20 έτη που ισχύει μέχρι σήμερα, να μειώσουν το χρόνο ένταξης μιας περιοχής στο σχέδιο πόλης σε περίπου 2 έτη.
Ηλεκτρονική καταγραφή
Το νομοσχέδιο προβλέπει, ακόμη, να γίνει ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική καταγραφή των θεσμικών γραμμών που ισχύουν ανά δήμο της χώρας. Δηλαδή την ολοκλήρωση μέχρι το 2020 ενός ψηφιακού χάρτη της Ελλάδας, όπου θα απεικονίζονται όλες οι θεσμικές γραμμές του δικαίου, και τη δημιουργία ανά δήμο ψηφιακών σχεδίων με κάθε πληροφορία απαραίτητη για την έκδοση πράξεων της Διοίκησης.
Ειδικότερα προβλέπεται να λειτουργήσουν πληροφοριακά συστήματα σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και κοινοτικές οδηγίες, τα οποία διασυνδέονται υποχρεωτικά και όλα τα δεδομένα καταγράφονται σε κεντρική βάση πληροφοριακού συστήματος από το ΥΠΕΚΑ.
Σε αυτή τη βάση θα καταγράφονται οι χρήσεις της περιοχής, οι ειδικές διατάξεις προστασίας, οι γραμμές των πολεοδομικών σχεδίων, οι όροι και κανόνες δόμησης, οι χαράξεις αιγιαλού, δάσους, αρχαιολογικού χώρου και κάθε άλλη πολεοδομική και χωροταξική πληροφορία.
Παράλληλα προβλέπεται να αντιστοιχιστούν οι περίπου 6.000 Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών με τις χρήσεις γης του νέου συστήματος, ώστε να δημιουργηθεί μία δυναμική βάση δεδομένων. Η πρόσβαση θα είναι ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ιδιοκτήτες, αγοραστές, επενδυτές και κυρίως τη διοίκηση.
Ετσι, λένε από το υπουργείο, «όλοι, πολίτες και επιχειρήσεις, θα γνωρίζουν "με μια ματιά" ή "με λίγα κλικ" τι επιτρέπεται και πού», προσθέτοντας ότι θα περιοριστούν τα φαινόμενα των ερμηνειών και της γραφειοκρατίας, που γεννούν καθυστερήσεις και διαφθορά.
Οι αλλαγές
Αναλυτικά, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου και τις σχετικές ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ, οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι:
* Για το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό: Αλλάζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που συμπληρώνει πάνω από 15 χρόνια ζωής, με στόχο να γίνουν πιο γρήγορες και απλούστερες οι σχετικές διαδικασίες. Η μείωση των επιπέδων σχεδιασμού του χώρου από επτά σε τέσσερα, σημειώνει το υπουργείο, θα αντιμετωπίσει συγχύσεις και αλληλοσυγκρουόμενες καταστάσεις, που οδηγούν σε εμπλοκές και καθυστερήσεις. Ως παράδειγμα της σημερινής Βαβέλ αναφέρεται ότι «σήμερα για την ίδια περιοχή μπορεί να έχουμε κατευθύνσεις και ρυθμίσεις από 6 διαφορετικά σχέδια (Πολεοδομική Μελέτη, Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο - ΓΠΣ, Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου - ΖΟΕ, Ρυθμιστικά Σχέδια, Περιφερειακά Πλαίσια, Ειδικά Πλαίσια), τα οποία εγκρίθηκαν σε διαφορετική χρονική στιγμή το καθένα και οι ρυθμίσεις τους πολλές φορές είτε έρχονται σε ευθεία σύγκρουση είτε είναι ασαφείς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση ως προς το τι ισχύει τελικά τόσο για τη Διοίκηση όσο και για τους πολίτες και κατ' επέκταση για τους επενδυτές».
Παράλληλα με την απλοποίηση ο σχεδιασμός διακρίνεται και ως προς τις κατευθύνσεις του. Χωρίζονται τα σχέδια σε αυτά που δίνουν τις στρατηγικές κατευθύνσεις μελλοντικής οργάνωσης του χώρου, δηλαδή σε χωροταξικό επίπεδο, και σε αυτά που περιέχουν τους κανόνες και τις ακριβείς ρυθμίσεις για το πώς θα δομηθεί ο χώρος, δηλαδή σε πολεοδομικό επίπεδο, και καθορίζεται η σχέση μεταξύ τους για να μη γίνονται αλληλεπικαλύψεις.
Ως βασικός στόχος του νομοσχεδίου εμφανίζεται η μείωση του χρόνου που απαιτείται για να εγκριθούν τα σχέδια του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Αναφέρεται από το υπουργείο σαν παράδειγμα ότι σήμερα για μια μικρή μετατόπιση στη ρυμοτομική γραμμή ενός σχεδίου, για μια άρση απαλλοτρίωσης λόγω δικαστικής απόφασης, για μια απλή αλλαγή χρήσης σε ένα ρυμοτομικό σχέδιο από νηπιαγωγείο σε δημοτικό σχολείο, έπρεπε να περάσουν περίπου τρία χρόνια για να εγκριθούν από το επίπεδο του δήμου μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Με το νέο σχέδιο νόμου, που όλα αυτά θα εγκρίνονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και με άλλες διαδικασίες θα γίνονται σε διάστημα λίγων μηνών. Παράλληλα, λέει το υπουργείο, οι νέες εντάξεις στο σχέδιο πόλης θα γίνονται στα 2 χρόνια το περισσότερο.
* Για τις χρήσεις γης: Το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού σημειώνει ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 1987 είναι προβληματικό και παρωχημένο, τονίζει ότι με το νέο νομοσχέδιο προχωρά στον εκσυγχρονισμό του, εξειδικεύοντας στις σημερινές ανάγκες, προσθέτοντας παράλληλα νέες χρήσεις που εμφανίστηκαν την τελευταία 25ετία διορθώνοντας και στρεβλώσεις που υπήρχαν.
Για παράδειγμα, καθιερώνονται χρήσεις που μέχρι τώρα απαγορεύονταν, όπως: Οι φούρνοι και τα κουρεία στην αμιγή κατοικία. Οι τράπεζες και τα ταξιδιωτικά γραφεία στις περιοχές τουρισμού. Τα επαγγελματικά εργαστήρια στις περιοχές χονδρικού εμπορίου καθώς το εισαγωγικό ή εξαγωγικό αλλά και το εμπόριο αγροτικών προϊόντων περιλαμβάνει πλέον κάποια μορφή μεταποίησης ή συσκευασίας.
Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου