Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Οι ζημιές από το ξεπούλημα της Eurobank βαφτίζονται κέρδη.

Η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για τις τράπεζες είχε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και ανέδειξε τον τρόπο ανάπτυξης επιχειρημάτων από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από το μεγάλο κόλπο της Eurobank το Ελληνικό Δημόσιο δεν έγραψε ζημιές, αλλά είναι κερδισμένο!!!

Η πραγματικότητα με απλά νούμερα...
είναι η εξής :
Το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των 4 συστημικών τραπεζών για το ΤΧΣ ήταν 25,5 δις και το συνολικό ποσό, που δόθηκε στις τράπεζες, μαζί με το κόστος εξυγίανσης των «εξαφανισμένων» τραπεζών, είναι 49 δις. Από το συνολικό ποσό των 50 δις, που χρεώθηκε ο Ελληνικός λαός, απομένουν στο ΤΧΣ άλλα 11 δις.

Η τρέχουσα αξία των μετοχών, που κατέχει το ΤΧΣ μετά τις τελευταίες αυξήσεις, και τη διάθεση των μετοχών της Eurobank (δηλαδή με τιμές μετοχών 29/4/2014) είναι λίγο παραπάνω από 20 δις (και όχι 22 δις, όπως δήλωσε δημόσια ο υπουργός στη Βουλή).

Κατά συνέπεια το ΤΧΣ έχει υποστεί μια άμεση ζημιά 19 δις (απομείωση της περιουσίας 5 δις περίπου συν το ποσό της εξυγίανσης 14 δις).

Αυτή η ζημιά του Δημοσίου, καταγράφεται και δεν πρόκειται να ανακτηθεί.

Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνουν οι ΑΜΚ με 0,31 / ανά μετοχή για την Eurobank και 2,5 / ανά μετοχή περίπου για την Εθνική, αφού υπήρχε δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΤΧΣ με μέρος του υπολοίπου των 11 δις και με μικρότερα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των 2 τραπεζών (για την Εθνική 1,1 δις).

Οι κυβερνητικοί χρησιμοποιούν ως δικαιολογία ότι, αν γίνονταν οι ανακεφαλαιοποιήσεις με συμμετοχή του ΤΧΣ, θα χρεώνονταν οι Έλληνες φορολογούμενοι με επιπρόσθετα ποσά, αποκρύπτοντας την αλήθεια ότι ο Ελληνικός λαός έχει ήδη χρεωθεί αυτά τα ποσά.

Η διεθνής πρακτική (παραδείγματα Σουηδικών τραπεζών, αλλά και της κρατικής Ισπανικής BANKIA), είναι ότι εξυγιαίνονται οι τράπεζες με κρατικό χρήμα και στη συνέχεια περιμένουν την ανάκαμψη της οικονομίας για να διαθέσουν τις μετοχές με κέρδος, δεν τις ξεπουλούν άμεσα με τόσο μεγάλες ζημιές.

Κατά την ίδια λογική θα έπρεπε να αναμένει το ΤΧΣ την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας, έτσι ώστε να ανακτήσει τα ποσά του κόστους διάσωσης των τραπεζών. Η επίσπευση της μείωσης του ποσοστού συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες και η άμεση καταγραφή μιας τόσο μεγάλης ζημιάς δείχνει ότι ούτε οι ίδιοι δεν έχουν πιστέψει ότι άρχισε η ανάκαμψη, όπως διαφημίζουν με κάθε τρόπο.

Τελικά υπάρχουν αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα ή δεν υπάρχουν;

Το αποτέλεσμα του μεγάλου κόλπου της Eurobank είναι ότι τα κερδοσκοπικά funds, που βαπτίστηκαν από την Κυβέρνηση «θεσμικοί επενδυτές», απέκτησαν ένα σημαντικό ποσοστό της τράπεζας με discount (έκπτωση στην τιμή κόστους αλλά και στην χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής), που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χάρισμα. Έτσι με 2,86 δις ( 0,31 ανά μετοχή ), το ιδιωτικό κεφάλαιο ελέγχει  65% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ενώ το δημόσιο που κατέβαλε στην προηγούμενη αύξηση 5,8 δις ( 1,54 ανά μετοχή ) και κατείχε το 94%, βρέθηκε με το 35% του μετοχικού κεφαλαίου, χάνοντας ουσιαστικά δικαιώματα ψήφου σύμφωνα με την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου του ΤΧΣ. Αυτά τα διεθνή funds έχουν δεσμευθεί να διατηρήσουν τις μετοχές τους μόνο για 6 μήνες. Αμφιβάλλει κανείς ότι δεν πρόκειται να αναλάβουν την εταιρική διακυβέρνηση της Eurobank ; Αμφιβάλει κανείς ότι σε πρώτη ευκαιρία θα πουλήσουν και θα φύγουν αφήνοντας πίσω τους συντρίμια ;

Το ίδιο πρόκειται να γίνει και στην Εθνική.

Η στάση του υπουργού Οικονομικών στις πρόσφατες συνεδριάσεις της Ολομέλειας για την ψήφιση του νόμου για τις τράπεζες προκάλεσε εντύπωση και έκπληξη.

Αναφερόμενος στο θέμα της Eurobank, ισχυρίστηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν ζημιώθηκε από το μεγάλο discount της τιμής της μετοχής (76 % περίπου), αλλά αντίθετα κέρδισε επειδή έχει ήδη εισπράξει 9,4 δις λόγω του PSI των ομολόγων, που κατείχαν οι τράπεζες Eurobank, TT και Proton.

Μα τότε γιατί δεν απέδιδε τη ζημιά των 3,5 δις στο ΤΤ για να εξακολουθήσει τη λειτουργία του, αλλά χάρισε στη Eurobank το ποσό των 4,6 δις ως κόστος εξυγίανσης; Κατά την ίδια λογική γιατί δεν απέδιδε τη ζημιά των 4,3 δις λόγω του PSI στην Αγροτική και χρειάστηκε να χαρίσει 7,4 δις στην Πειραιώς ως κόστος εξυγίανσης ;;

Επιβάλλεται να αναζητηθούν οι απαντήσεις στα ερωτηματικά αυτά και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου αναλογούν.

Για το θέμα του μεγάλου κόλπου της Eurobank, οι δηλώσεις και αιτιάσεις του Υπουργού κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, φαίνεται να ταυτίζονται με τις απόψεις, που έχουν δημοσιευθεί σε συγκεκριμένη οικονομική ιστοσελίδα. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά πριν από 4-5 μήνες, ο ισχυρισμός, ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει κερδίσει από τις τράπεζες 35 δις λόγω του PSI. Θεωρήθηκε αστεία και έωλη δικαιολογία, που δεν άξιζε να δοθεί καμία σημασία.

Οι κυβερνητικοί εισηγητές, όμως, με πρώτο και καλλίτερο τον Υπουργό, φαίνεται ότι αντιμετώπισαν ένδεια επιχειρημάτων για το γεγονός της ζημιάς του Δημοσίου από την ΑΜΚ της Eurobank και έτσι άντλησαν τα επιχειρήματά τους από αυτή την οικονομική ιστοσελίδα. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός ή σύμπτωση. Εκτός και αν ο διαχειριστής της συγκεκριμένης ιστοσελίδας συμβουλεύει τα κυβερνητικά κλιμάκια….

Όσον αφορά στη σοβαρότητα του επιχειρήματος, ότι το Ελληνικό Δημόσιο κέρδισε από τις τράπεζες λόγω του PSI, αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι άνοιξε ο δρόμος στους ομολογιούχους και στα ασφαλιστικά ταμεία. να διεκδικήσουν αυτά τα κέρδη του Ελληνικού Δημοσίου.

Η ατυχής δήλωση του Υπουργού, που έχει καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής, θα βάλει σε περιπέτειες το Ελληνικό Δημόσιο από τις διεκδικήσεις, που θα προκύψουν. Μάλλον δεν πρόκειται και για το ευφυέστερο επιχείρημα του «επιτυχημένου» υπουργού Οικονομικών.

Κερασίνα Ραφτοπούλου  από left