Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Οι παραλίες μας δεν είναι για τα μούτρα σας

Το νομοσχέδιο που θα καταστρέψει την ελληνική ακτογραμμή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευ­θεί να εφαρμόσει άμεσα, απάντησε ευθέως ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Siim Kallas σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου στις ευρωε­κλογές Νίκου Χουντή.

Στην απάντησή του ο Kallas, χωρίς να μασάει τα λόγια του, ομολογεί ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας να θεσπίσει ταχέως...
νομο­θεσία για τις παράκτιες ζώνες, τονίζοντας μά­λιστα ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, «τη διευκόλυνση των “στρατηγικών επενδύσεων” και τις “ιδιωτικοποιήσεις”».

O επίτροπος Οικονομικών αποκαλύπτει μάλι­στα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα θεσπίσει και νέο νόμο περί δασοκομίας «για να αποσαφηνί­σει τον ορισμό των δασών και των δασικών γαι­ών»!

Όπως επισημαίνει στη δήλωσή του ο Νί­κος Χουντής, «για άλλη μία φορά αποδεικνύ­εται ότι τα μνημόνια δεν διαλύουν μόνο τις νθρώπινες ζωές, αλλά καταστρέφουν και το περιβάλλον. Οι κυβερνητικοί εταίροι, υπό την άμεση καθοδήγηση της τρόικας, παραδίδουν τον φυσικό και αισθητικό πλούτο της χώρας, παραδίδουν κυριολεκτικά ‘‘γη και ύδωρ’’ στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, σαν να πρόκει­ται για δική τους περιουσία και όχι του ελλη­νικού λαού».

Την ίδια ώρα, τους 80 έφτασαν οι φορείς από όλη την Ελλάδα που υπογράφουν ψήφισμα το οποίο απέστειλαν στα πολιτικά κόμματα και με το οποίο επισημαίνουν ότι οι ρυθμίσεις του νο­μοσχεδίου πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθω­τα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κε­φαλαίου της χώρας, ακτές, υγρότοπους, ευπα­θή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρ­χαιότητες, τοπίο και φυσικούς σχηματισμούς, για πρώτη δε φορά στην ιστορία οι ακτές χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές. Ταυτόχρονα, επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι καταπατη­τές σε βάρος του κράτους δικαίου.

Οι 80 φορείς κρούουν τον κώδωνα του κιν­δύνου και υπογραμμίζουν ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου, αξιολογούμενη ακόμα και με στυγνή οικονομική λογική, θα στερήσει τη χώ­ρα από το σπουδαιότερο συγκριτικό της πλεο­νέκτημα και τη μοναδική της ευκαιρία για ανά­καμψη μέσω βιώσιμης ανάπτυξης.

Από το Ποντίκι