Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Σφάζονται Μπόμπολας-Ψυχάρης για τον έλεγχο της ΝΕΡΙΤ

Ακέφαλη ξανά η Δημόσια τηλεόραση. Μπαράζ παραιτήσεων και καταγγελιών εκθέτει Σταμάτη-Σαμαρά 
Σε άνδρο αδιαφάνειας, ανομίας και βασίλειο των διαπλεκομένων συμφερόντων εξελίσσεται η ΝΕΡΙΤ, το «ελληνικό BBC» που ετοίμαζε επί μακρόν η κυβέρνηση. Όπως σταδιακά αποκαλύπτεται κάτω από τις νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες, κάτω από τη μύτη του διοικητικού συμβουλίου και των ιθυνόντων έχει στηθεί ένα ολόκληρο παρασύστημα βολεμένων, των ίδιων ανθρώπων που λυμαίνονταν και την ΕΡΤ, οι οποίοι αν και δεν επελέγησαν από τα όργανα και απέτυχαν και στο ΑΣΕΠ, εν τούτοις κατάφεραν να τρυπώσουν. 
  
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι κεντρικό ρόλο στην αποσάθρωση παίζει ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ενώ οι ίδιες πηγές συνδέουν και την παραίτηση του υφυπουργού Παντελή Καψή με τα «όργια» που προσπαθούσε...
από την αρχή να περάσει ο προϊστάμενος υπουργός.
  
Αν και οι καταγγελίες του αποπεμφθέντος διευθύνοντος συμβούλου, κου Προκοπάκη, πέρασαν στα ψιλά γράμματα, εν τούτοις ακόμα και αυτό είναι ενδεικτικό της μάχης εξουσίας και συμφερόντων για τον έλεγχο της ΝΕΡΙΤ.
   
Όπως όλα δείχνουν στο βρώμικο κόλπο αποσάθρωσης της ΝΕΡΙΤ συμμετέχουν κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, μέλη του διοικητικού και εποπτικού συμβουλίου, κομματικά στελέχη καθώς και δημοσιογράφοι. Ερωτηματικά εγείρονται για τον ρόλο της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ στα όσα διαδραματίζονται στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
   
Η ΝΕΡΙΤ πριν εκπέμψει πλήρες πρόγραμμα μετρά τρεις ηχηρές παραιτήσεις: του εποπτεύοντος υφυπουργού Παντελή Καψή, ο οποίος βρήκε καταφύγιο στην Ελιά, ως υποψήφιο ευρωβουλευτής, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, καθηγητή Προκοπάκη και της αντικαταστάτριάς του Κατερίνας Ευαγγελάκου.
   
Είναι λοιπόν προφανές ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, αποκαλύπτοντας πως χάλασε η συμφωνία των ισχυρών για τον έλεγχο της ΝΕΡΙΤ και εξελίσσεται σε πόλεμο με επιχειρηματικές, μιντιακές αλλά και πολιτικές μάχες.
   
Κάτω από αυτό το πρίσμα εξηγείται ευκολότερα η επίθεση των Νέων του Σταύρου Ψυχάρη στον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος όπως φαίνεται μαζί με τον Παντελή Καψή λοξοδρόμησαν. Ηχηρή είναι και η απάντηση του Έθνους που δημοσιεύει συνέντευξη του αποπεμφθέντος προέδρου της ΝΕΡΙΤ καθηγητή Προκοπάκη.
   
Πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεται η μάχη των κορυφαίων εκδοτικών συγκροτημάτων για τον έλεγχο της ΝΕΡΙΤ καθώς και η προσπάθεια του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη για την εδραίωση κομματικού μηχανισμού στα σπάργανα της Δημόσιας τηλεόρασης.
   
Το σερί παραιτήσεων
   
Το απόγευμα της Δευτέρας παραιτήθηκε η Κατερίνα Ευαγγελάκου, η οποία είχε αναλάβει καθήκοντα Προέδρου και  Διευθύνουσας Συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, μετά την αποπομπή Προκοπάκη. Η κ. Ευαγγελάκου πρόκειται να κληθεί σε απολογία από το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ.
   
Η παραίτηση της , σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται σε συνέχεια των καταγγελιών, που είχε διατυπώσει εναντίον της ο πρώην πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ κ. Προκοπάκης για το πρόγραμμα αλλά και την προσπάθειά της να αναλάβει εκπομπές εταιρία στην οποίο εργαζόταν ο σύζυγός της.
   
Τι κατήγγειλε ο Προκοπάκης
Την περασμένη Πέμπτη, ο Γιώργος Προκοπάκης θα μιλούσε σε συνέδριο στο Ντουμπρόβνικ με θέμα τον τρόπο που ξανασχεδιάζεται ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.
   
Η θύελλα που ξέσπασε από την πρεμιέρα κιόλας της ΝΕΡΙΤ τον πρόλαβε. «Δεν έχω πικρία. Απλά εκεί που θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε, όλοι συζητούν αν τσακώθηκα εγώ με την Ευαγγελάκου και γιατί έφυγα. Κι αυτό είναι έγκλημα για τους ανθρώπους που σκίστηκαν κι έβγαλαν το κανάλι», λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος της Κυριακής».
   
Γιατί αποπέμφθηκε μέσα στο πρώτο κιόλας 24ωρο λειτουργίας του καναλιού με ομόφωνη απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου; «Δεν ξέρω», απαντά. Πιστεύει, όμως, πως «βασική αιτία ήταν η προσπάθεια να μη βγει η ΝΕΡΙΤ στον αέρα και να βαλτώνει, για να μπορέσει κάποια στιγμή να εφαρμοστεί πάλι έκτακτη λύση»...
   
Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ήταν εδώ και καιρό γνωστή η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στον τέταρτο όροφο του Ραδιομεγάρου. Η συνεργασία του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου με μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου αποκτούσε συχνά συγκρουσιακό χαρακτήρα. Η καρατόμηση, στη σκιά μάλιστα της πολυαναμενόμενης πρεμιέρας, συνοδεύτηκε από πλούσιο παρασκήνιο, εκατέρωθεν αιχμές και τον ίδιο τον κ. Προκοπάκη να λέει πως δεν θα γίνει «Ιφιγένεια» για να μοιράζονται εκπομπές και να εξυπηρετούνται μικροσυμφέροντα... «Προφανώς και υπήρχαν προβλήματα με το πρόγραμμα», μας λέει κι εξηγεί: «Υπάρχουν αποφάσεις που αναθέτουν 20 παραγωγές, εκ των οποίων ήδη 3 έχουν ανακληθεί.
   
Στη μια βρέθηκε εκ των υστέρων μέλος της Επιτροπής Προγράμματος να σχετίζεται στενά με βασικό συντελεστή της παραγωγής... Ζήτησα τα πρακτικά των επιτροπών για να δω αν δηλώθηκε επισήμως, ώστε να ληφθούν μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας. Δεν υπήρχε πουθενά τίποτε... Aλλη εκπομπή ανακλήθηκε επειδή είχε προβλήματα ως προς τη συμμετοχή συντελεστών της κι επειδή ήρθε προς έγκριση ως εξωτερική παραγωγή, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται η ΝΕΡΙΤ να αναλάβει σημαντικό κόστος για αρχειακό υλικό.
   
Ο κ. Προκοπάκης λέει πως θα έβαζε την υπογραφή του σε 14 από τις 20 εγκεκριμένες παραγωγές. Στις υπόλοιπες βλέπει πρόβλημα. «Δεν μιλάω για σκάνδαλα. Λέω πως ως μάνατζερ απαιτούσα καθαρές διαδικασίες. Δεν μπορεί η επιτροπή αξιολόγησης να απορρίπτει εκπομπές και ξαφνικά αυτές να εμφανίζονται στο επόμενο βήμα της διαδικασίας. Συνέβη για τρεις παραγωγές. Μια πήρε και την τελική έγκριση. Υπάρχει εκπομπή που έχει επίσης εγκριθεί, η οποία δεν αναφέρεται πουθενά στα πρακτικά των επιτροπών αξιολόγησης ή προγράμματος. Εμφανίστηκε ξαφνικά...
   
Οταν δεν προχωράς, ενώ έχεις το δικαίωμα, σε απευθείας αναθέσεις και βγαίνεις σε διαγωνισμό, υποχρεούσαι να ακολουθείς τον διαγωνισμό. Τα έχω καταθέσει όλα με υπόμνημα στο Εποπτικό Συμβούλιο. Αναφέρω και για διαρροές μέσα από τις επιτροπές. Ενημερώθηκα εκ των υστέρων πως μέλος επιτροπής αξιολόγησης έστελνε SMS σε ανθρώπους που διεκδικούσαν εκπομπές. Επίσης, οι προτάσεις που αναμένεται να αξιολογηθούν για το πρόγραμμα του Οκτωβρίου, δηλαδή σίριαλ κλπ., έχουν ανοιχτεί και το ξέρει η πιάτσα, ενώ δεν έπρεπε να πειραχτούν μέχρι να συγκροτηθούν οι επιτροπές».
   
Θα κλείσουν και την ΝΕΡΙΤ
Η ΝΕΡΙΤ, αν έχει απόκλιση 10% από τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου, αντιμετωπίζει "ξαφνικό θάνατο". Για να τα βγάλει πέρα έχει προϋπολογισμό που ήδη ξεπερνά 8,5% τον στόχο. Μια μικρή απόκλιση είναι κρίσιμη. Αν βρεθούν δηλαδή 40 "βύσματα" να πληρώνονται χωρίς να παράγουν, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας κινδυνεύει».
   
Ο κ. Προκοπάκης δεν βλέπει πολιτικό δάκτυλο πίσω από την απομάκρυνσή του και θεωρεί βάση του προβλήματος τις κακές σχέσεις με το Εποπτικό Συμβούλιο. «Μερίδα του Εποπτικού Συμβουλίου επιχειρούσε να παρέμβει στη Διοίκηση. Αυτό δείχνει και το σκεπτικό της αποπομπής. Διαβεβαιώ πως στο τυπικό τουλάχιστον κομμάτι δεν υπήρχε δυσλειτουργία».
   
Δηλώνει απολύτως βέβαιος πως κάποιοι δεν ήθελαν να βγει στον αέρα η ΝΕΡΙΤ. «Hμουν ξεκάθαρος ότι είναι ζήτημα Δημοκρατίας να βγει ο ανεξάρτητος φορέας στον αέρα την προεκλογική περίοδο και να έχουν ομαλοποιηθεί τα πάντα με την EBU. Δεν μπορούσαν να γίνουν εκλογές με γραμματεία υπουργείου. Οκτώ μήνες φτύσαμε αίμα γι' αυτό. Η διαπραγμάτευση με την EBU τελείωσε τα μεσάνυχτα της 30ης Απριλίου. Αν δεν κατέληγε, δεν θα είχαμε Γιουροβίζιον, που ακούγεται αστείο, αλλά θα έλεγε όλη η Ευρώπη πως η Ελλάδα δεν μπορεί ή δεν θέλει να αποκαταστήσει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Επίσης κινδύνευαν τα δικαιώματα του Μουντιάλ για τα οποία έχουν ήδη πληρωθεί 11 εκατ.». 
  
Από sofokleousin