Tη στήριξη της «Εθνικής Ελλάδος» καλλιτεχνών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, έχει ο Αλέξης Τσίπρας, στο δρόμο προς τη διεκδίκηση της Προεδρίας της Κομισιόν.
Το «ρεύμα» όμως που δημιουργείται, βγαίνει και εκτός των τειχών, με σημαντική μερίδα διεθνών επιστημών και διακεκριμένων προσωπικοτήτων να στηρίζουν και αυτοί τον Έλληνα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το γεγονός πιστοποιούν δύο λίστες ονομάτων...
που δημοσιοποίησε η Κουμουνδούρου λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Στην πρώτη αναγράφονται 180 προσωπικότητες εντός και εκτός Ελλάδας που υπογράφουν το κείμενο της πρωτοβουλίας για την στήριξη της υποψηφιότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι: Αλκίνοος Ιωαννίδης (ερμηνευτής), Νένα Βενετσάνου (ερμηνεύτρια-συνθέτης), Γιάννης Βαρουφάκης (οικονομολόγος), Κώστας Βεργόπουλος (καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας), Δήμητρα Γαλάνη (ερμηνεύτρια-συνθέτης), Φωτεινή Δάρρα (ερμηνεύτρια), Κύρκος Δοξιάδης (καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας), Κώστας Δουζίνας (καθηγητής Δικαίου), Νόρα Κατσέλη (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ηθοποιός), Γιάννης Κότσιρας (ερμηνευτής), Σταμάτης Κραουνάκης (μουσικοσυνθέτης), Θάνος Μικρούτσικος (συνθέτης, πρώην υπουργός), Γιώργος Μιχαλακόπουλος (ηθοποιός), Γιάννης Μυλόπουλος (πρύτανης ΑΠΘ), Μίρκα Παπακωνσταντίνου (ηθοποιός), Θεοδόσης Πελεγρίνης (πρύτανης ΕΚΠΑ), Θόδωρος Παραστατίδης (ανεξάρτητος βουλευτής), Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (ηθοποιός), Πασχάλης Τσαρούχας (ηθοποιός), Κωνσταντίνος Τσουκαλάς (ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας), Μαρία Φαραντούρη (ερμηνεύτρια) κ.α, καθώς και οι επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λούκα Κατσέλη, της «Κοινωνίας Πρώττα» Οδυσσέας Βουδούρης, της κίνησης «Πράττω» Νίκος Κοτζιάς και της «Αριστερής Προοπτικής» Ανδρέας Νεφελούδης.
Στην έτερη λίστα, φιγουράρουν τα ονόματα 23 διεθνών διανοουμένων που βρίσκονται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, υπογράφοντας σχετικό κείμενο πρωτοβουλίας υπέρ της υποψηφιότητάς του, πιστεύοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να επανιδρυθεί πάνω στις αυθεντικές αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», αφού «αν οι τρέχουσες νεοφιλελεύθερες και αυταρχικές πολιτικές δεν αντιστραφούν, την Ευρώπη και τον κόσμο περιμένει καταστροφή: περαιτέρω υποχώρηση της δημοκρατίας, αύξηση της φτώχειας και της ανισότητας, καταστροφή του περιβάλλοντος, αδυσώπητη άνοδος της άκρας δεξιάς και των φασιστικών δυνάμεων που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος από την απόγνωση που η ανεργία και η ανέχεια δημιουργούν».
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν «προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας ότι ο νεοφιλελευθερισμός και ο αυταρχισμός μπορούν και να σταματήσουν και να ανατραπούν».
Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν ο θεωρητικός φιλόσοφος κριτικής θεωρίας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνα Σλαβόι Ζίζεκ και η θεωρητικός οικονομικών και πολιτικής επιστήμης, καθηγήτρια στο Μπέρκλεϋ πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Γουέντυ Μπράουν.
Λίγοι μόνο από τον μακρύ κατάλογο των υποστηρικτών του κ.Τσίπρα, όπως οι κ.κ. Μικρούτσικος, Μυλόπουλος και Πελεγρίνης, βρέθηκαν χθες μεταξύ πολλών άλλων και στην εκδήλωση που έγινε στο Ακροπόλ με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, αν και μεγαλύτερη ίσως ακόμα αίσθηση προκάλεσε η παρουσία εκεί της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητης πλέον βουλευτή Θεοδώρας Τζάκρη, σε μία κίνηση που... πιστοποιεί την σχέση που καλλιεργεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση, ο κ.Τσίπρας παρουσίασε τις τρεις πρώτες κινήσεις του εάν εκλεγόταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
- Θα απαιτούσε την απόσυρση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την τρόικα, ή «καταστρόικα», όπως την χαρακτήρισε
- Θα έθετε αμέσως στο τραπέζι το ζήτημα της διάσκεψης για τη ρύθμιση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο
- Θα διεκδικούσε περισσότερες αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ενίσχυση της Δημοκρατίας και της συμμετοχής των λαών στις κρίσιμες αποφάσεις μέσα από δημοψηφίσματα.
Ο κ. Τσίπρας, έθεσε ως πραγματικό ερώτημα των εκλογών στην Ελλάδα το αν οι επιλογές της κ. Μέρκελ και των ελληνικών κυβερνήσεων ωφέλησαν τον ελληνικό λαό, ρωτώντας αν τελικά είχαμε «successstory» ή ανθρωπιστική τραγωδία στην χώρα. Χαρακτήρισε δε, τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ως «πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα» των ανθυποψηφίων του για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς.
Αρνήθηκε, τέλος, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ευρωσκεπτικιστές, απαντώντας σε όσους τους καταλογίζουν τέτοιες απόψεις ότι είναι «αρνητές της δικής τους Ευρώπης, της Ευρώπης των τραπεζών και των πολυεθνικών. Της Ευρώπης της λιτότητας και του αυταρχισμού», στην οποία αντιπαρέβαλε το όραμά του για μία Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, που θα βάλει τέλος στη λιτότητα και θα ξανακερδίσει τη Δημοκρατία.
Ζαφειριάδου Μαριτίνα από real
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου