«Εξαφανίζουν» εκπαιδευτικούς - διοικητικούς υπαλλήλους, μέχρι και... σχολικά κτήρια
Τι κι αν η κατάσταση στην Παιδεία είναι… οριακή, οι «υπόλογοι» της τρόικας δεν πτοούνται. Τα παιδιά του Πειραιά (Αρβανιτόπουλος, Λάσκαρης και Κυριαζής) συνεχίζουν τα… μαγικά τους.Μετά τις απολύσεις εκπαιδευτικών και τις πιθανές απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων (δες στη σελίδα 48), προχωρούν σε καταργήσεις και...
Τι κι αν η κατάσταση στην Παιδεία είναι… οριακή, οι «υπόλογοι» της τρόικας δεν πτοούνται. Τα παιδιά του Πειραιά (Αρβανιτόπουλος, Λάσκαρης και Κυριαζής) συνεχίζουν τα… μαγικά τους.Μετά τις απολύσεις εκπαιδευτικών και τις πιθανές απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων (δες στη σελίδα 48), προχωρούν σε καταργήσεις και...
συγχωνεύσεις σχολείων.
Η κυβέρνηση βέβαια έχει δώσει το «ΟΚ» στα παιδιά της να «κόψουν» και να «ράψουν» όπως επιθυμούν. Ο νόμος για το νέο λύκειο και την Τράπεζα Θεμάτων στοχεύει στη μείωση των σχολείων, στην αύξηση των μαθητών μέσα στην τάξη (30 μαθητές περίπου) και φυσικά στην… αύξηση της μαθητείας. Παιδιά τα οποία θα έχουν δυσκολίες με τα μαθήματά τους θα οδηγούνται σε καθεστώς μαθητείας μέσω των Επαγγελματικών Λυκείων. Φθηνά και… νέα εργατικά χέρια δηλαδή. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Δωρεάν Παιδεία τέλος!
Τους τελευταίους μήνες τόσο η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης όσο και Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας έχουν αντιδράσει για τις συγχωνεύσεις, θέμα με το οποίο τα περισσότερα ΜΜΕ αρνούνται… πεισματικά να ασχοληθούν. Ήδη οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν διατυπώσει και καταθέσει τις… προτάσεις τους σχετικά με τον τρόπο που θα γίνουν οι 1.676 συγχωνεύσεις σχολείων που προβλέπονται μέσω του προϋπολογισμού του 2014. Το τρέχον έτος είχαμε μείωση στον συνολικό αριθμό των σχολικών μονάδων κατά 321.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα νηπιαγωγεία, το 2012-13 λειτουργούσαν 5.331 ενώ το τρέχον σχολικό έτος μειώθηκαν σε 5.151. Μικρή μείωση είχαμε και στον αριθμό των δημοτικών καθώς από 4.368 μειώθηκαν σε 4.331. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα γυμνάσια μειώθηκαν κατά 71 φθάνοντας τα 1.582 από 1.653 ενώ μείωση κατά 33 σχολικές μονάδες είχαμε και στα λύκεια, των οποίων ο αριθμός διαμορφώθηκε στα 1.209 από 1.242. Και, φυσικά, έπεται… συνέχεια. Οι αριθμοί, άλλωστε, μιλούν από μόνοι τους:
2012-2013 2013-2014 Μείωση
Νηπιαγωγεία 5.331 5.151 180
Δημοτικά 4.368 4.331 37
Γυμνάσια 1.653 1.582 71
Λύκεια 1.242 1.209 33
ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ 494 494 -
Σύνολο 13.088 12.767 321
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής στις επερχόμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Κοτσιφάκης, μιλώντας στο «Π», τόνισε πως «πρέπει να ανατραπεί η συγκεκριμένη πολιτική που καταστρέφει τη δημόσια δωρεάν Παιδεία». «Δεν είναι μόνο οι 1.676 συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Είναι και οι εκτεταμένες μειώσεις προσωπικού, οι οποίες ήδη ξεκίνησαν με τις απολύσεις συναδέλφων μας. Αν το συνδυάσουμε με την αύξηση των μαθητών στην τάξη (30 μαθητές), καταλαβαίνουμε πως οι επιπτώσεις του μνημονίου είναι πολύ βαριές» μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτσιφάκης. «Από τη στιγμή που βλέπουμε πως οι δαπάνες μειώνονται, πρακτικά σημαίνει ότι αυτό θα εκφραστεί με αυτά τα χαρακτηριστικά με τα οποία γίνεται μέχρι τώρα. Μείωση προσωπικού και καταργήσεις. Επίσης, από τον νέο νόμο για το λύκειο με την Τράπεζα Θεμάτων, καταλαβαίνουμε πως η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση των μαθητών του λυκείου και στην αύξηση των παιδιών που θα οδηγούνται στην άτυπη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο. Αυτό άλλωστε το δήλωσε ο Αρβανιτόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το 30% θα οδηγηθεί στη μαθητεία. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και στα ΕΠΑΛ αυτό. Ο στόχος είναι να πάνε τα παιδιά στην άτυπη κατάρτιση. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί στις 25 Μαΐου με μία απάντηση των πολιτών μέσα από τις εκλογές. Πρέπει να καταδικάσουμε αυτές τις πολιτικές και να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Πάμε για ρεκόρ…
Το μεσοπρόθεσμο, πάντως, προβλέπει και ένα… ιστορικό ρεκόρ. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι δαπάνες για την Παιδεία θα πέσουν κάτω του 2%. Ο… μπαλτάς θα είναι βαρύς, καθώς οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας, όπως μας ενημερώνει ο κ. Κοτσιφάκης, αναμένεται να μειωθούν κατά 42,4% το 2018 σε σχέση με το 2009 (προ μνημονίου), δηλ. κατά 3,172 δισ. ευρώ!
Το ποσοστό δε των δαπανών του υπουργείου Παιδείας από τον Τακτικό Προϋπολογισμό θα πέσει στο 1,78% του ΑΕΠ και στο σύνολό του μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα αντιστοιχεί μόλις στο 1,99% του ΑΕΠ!
«Ας λάβουμε υπόψη μας ότι ένα μέρος των δαπανών αντιστοιχεί στις Γενικές Γραμματείες Θρησκευμάτων, Διά Βίου Μάθησης, Έρευνας και Τεχνολογίας. Στην πραγματικότητα, αν αφαιρέσουμε τις δαπάνες αυτές, που συνήθως αποτελούν το 5%-7% του προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας, οι καθαρές δαπάνες του συνόλου του Προϋπολογισμού (τακτικός και ΠΔΕ) που στηρίζουν συνολικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα κυμαίνονται γύρω στο 1,85% του ΑΕΠ» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κοτσιφάκης. Αξίζει να σημειωθεί πως στα ποσά του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συμπεριλαμβάνονται και τα χρήματα του ΕΣΠΑ, ενώ μέρος αυτών προορίζεται για δράσεις που είναι λίγο – μη φανταστείτε… πολύ – «άσχετες» με τη δημόσια εκπαίδευση. Ο λόγος, για αμοιβές συμβούλων, παρασυμβούλων, διαφήμιση ΕΣΠΑ και… φυσικά ενίσχυση ιδιωτικών εταιρειών, σχολαρχών και ΙΕΚ.
Μια και αναφερθήκαμε στην ιδιωτική εκπαίδευση, το υπουργείο των… σχολαρχών αποφάσισε να αφήσει ανεξέλεγκτα τα ιδιωτικά σχολεία. Εν μια νυκτί, όπως έχει κάνει πολλές φορές κατά το παρελθόν, πέρασε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, με την οποία αφαιρείται η εποπτεία του υπουργείου στα ιδιωτικά σχολεία και στην εργασιακή εξέλιξη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με ανυπολόγιστα οφέλη για τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως οι εργαζόμενοι αναμένεται να περάσουν μαύρες μέρες και… νύχτες στα σχολεία (αφού θα μπορούν πλέον να δουλεύουν και εκτός ωραρίου). «Οι διατάξεις αυτές καταστρατηγούν ευθέως τη συνταγματική επιταγή (άρθρο 16, παρ. 8) που ζητά την εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το κράτος. Η απόσυρση της κρατικής εποπτείας από τα ιδιωτικά σχολεία θα προκαλέσει κατακλυσμιαίες συνέπειες στη δημόσια εκπαίδευση και συνολικά στην ελληνική κοινωνία, καθώς πλέον οι τίτλοι σπουδών των ιδιωτικών σχολείων καθίστανται παράνομοι, ενώ ναρκοθετούνται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.
Από το Ποντίκι
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου