Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Δεν συμφωνούν με την παραίτηση Κουβέλη

Βουλευτές και Εκτελεστική Επιτροπή τον καλούν να μείνει πρόεδρος 
Tη διαφωνία τους στην πρόθεση παραίτησης του Φώτη Κουβέλη από την αρχηγία της ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Σε ανακοίνωσή τους μετά την πολύωρη κοινή συνεδρίαση που είχαν την Παρασκευή προκειμένου να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα αναφέρουν ότι “διατυπώθηκαν θέσεις για το μέλλον του κόμματος, οι οποίες θα συζητηθούν αναλυτικά στην Κεντρική Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο.”

Ειδικά για την παραίτηση του Φ.Κουβέλη...
η ανακοίνωση αναφέρει “σχετικά με την υποβολή παραίτησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη, υπογραμμίσθηκε ότι αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την Εκτελεστική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ.”

Το επόμενο Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή.

Τι είπε ο Κουβέλης

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, ο Φώτης Κουβέλης στη σύντομη εισήγησή του αναφέρθηκε στο ζήτημα της παραίτησής του. Επισήμανε ότι δεν προχώρησε στην κίνηση αυτή από το βράδυ της Κυριακής επειδή θέλησε να διασφαλίσει τη συντεταγμένη πορεία της ΔΗΜΑΡ και υπενθύμισε ότι με τη δήλωσή του το βράδυ των εκλογών παρέπεμπε στα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Με αυτά τα δεδομένα, η σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου θεωρείται δεδομένη έως τα τέλη Ιουνίου.

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί, στα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου. Απόντες ήταν οι Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου, οι οποίοι είχαν δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι πιθανόν δεν θα παρίσταντο.
 
Κριτική και αυτοκριτική
 
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης είχαν τοποθετηθεί 5 με 6 στελέχη και βουλευτές, που απέδωσαν το αρνητικό αποτέλεσμα στο «θολό» πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε η ΔΗΜΑΡ.

«Το ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, στέρησε από τη ΔΗΜΑΡ το να διατυπώσει καθαρό μήνυμα και οι ψηφοφόροι το προσπέρασαν» ειπώθηκε χαρακτηριστικά από ηγετικό στέλεχος του κόμματος, όπως μεταφέρθηκε αρμοδίως.

Ως ένα ακόμη σημείο για τη μεγάλη ήττα της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε και η υποβάθμιση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα του κόμματος, συστατικό στοιχείο της συγκρότησής του.

Το τρίτο σημείο αφορά στην εμφανή έλλειψη συνεκτικότητας στο εσωτερικό του κόμματος, με συνέπεια να μην εμφανίζει ενιαία εικόνα.

Δηλώσεις Ψαριανού για τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ

«Δεν πήγα στη συνεδρίαση και πήρα τον Φώτη Κουβέλη τηλέφωνο χθες για να του πω τον λόγο που δεν θα πάω, αλλά δεν το κατάφερα, διότι δεν ανταποκρίθηκε στα τηλεφωνήματα. Δεν πήγα, ακριβώς για να μην ακούσω ακριβώς αυτά που είπε ο συντροφάκος μου ο Θόδωρος (Μαργαρίτης). Και το λέω γλυκά "ο συντροφάκος μου". Έτσι απευθύνομαι και στον ίδιο. Του λέω "βρε συντροφάκο, γιατί πάλι κωλοτούμπα; ". Ευθέως…» είπε ο Γρ. Ψαριανός στον ραδιοσταθμό ΒήμαFM, σχολιάζοντας και τις δηλώσεις του Θ. Μαργαρίτη.

Παράλληλα, σημείωσε: «Κάνουμε κι εμείς την αυτοκριτική μας στα γρήγορα, αλλά λέμε ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που έκαναν άλλα. Υποστήριζαν άλλα πράγματα κτλ. Είχαμε πει για την αποχώρηση από την κυβέρνηση ότι έγινε σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο και για λάθος λόγο. Δεν το αντέκρουσε. Δεύτερον, για το ακαριαίο "όχι" στον διάλογο για την Κεντροαριστερά, που του είπαμε ότι κάνει λάθος, δεν το αντέκρουσε πάλι. Και τώρα κάνει αυτοκριτική ότι έπρεπε να συμμετέχει στο διάλογο. Ε, χαίρω πολύ. Άλλα μας έλεγαν εμάς, που τα υποστηρίζαμε αυτά: ότι υπηρετούμε αντίπαλο πολιτικό σχέδιο. Μας έλεγαν ότι οι αποφάσεις αυτές είναι ειλημμένες και καλούμασταν μετά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην Κεντρική Επιτροπή και στην Εκτελεστική Επιτροπή να τις εγκρίνουμε».

Ο Γρ. Ψαριανός ανέφερε πως «η στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε από μία πολύ στενή ομάδα ανθρώπων. Ο κ. Πανούσης εδώ και πάρα πολύ καιρό, εδώ και εβδομάδες αρθρογραφεί στην "Αυγή" και βγαίνει καθημερινά σχεδόν στο "Κόκκινο", όπου εγώ δεν βγαίνω ούτε για πέντε λεπτά. Και άλλοι σύντροφοι βγαίνουν και πολλά άλλα στελέχη μας και μιλούν για την αριστερή διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό είναι το σχέδιο! Όσοι μιλάνε τώρα για την Κεντροαριστερά από την πλευρά Μαργαρίτη, λένε "να δούμε τι θα γίνει με την Κεντροαριστερά" από τη μία και από την άλλη "να δούμε και τι θα κάνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ"».

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ