Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Αδωνις κατά πάντων

Στα άκρα τραβά πια ο Αδωνις Γεωργιάδης την κόντρα με γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα, με θύματα φυσικά τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Σε μια άνευ προηγουμένου αλαζονική δήλωση, ο υπουργός Υγείας ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα πως σε... όποιον αρέσει ο ΕΟΠΥΥ, για τους άλλους δεν θα... μπορέσουμε.

Αψηφώντας όμως το γεγονός πως ουσιαστικά σήμερα ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί μια μονοπωλιακή κατάσταση και οι 10 εκατ. ασφαλισμένοι, εάν τελικώς οι πάροχοι προχωρήσουν στην επίσχεσή τους από 12 Μαΐου (λόγω μη πλήρους αποπληρωμής των οφειλών), θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τις διαγνωστικές και εργαστηριακές τους εξετάσεις. Μετά θα πρέπει να διεκδικούν τα χρήματά τους από...
τον οργανισμό. Αλλά η εμπειρία έχει δείξει πως εδώ ισχύει η γνωστή παροιμία... ζήσε Μαύρε μου να φας τον Μάη τριφύλλι.

Και επειδή ο υπουργός Υγείας βλέπει την επίσχεση να έρχεται, σκέφτηκε πως πρέπει να ενεργοποιήσει τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Ωστόσο τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ όχι μόνο δεν έχουν υλικά, αλλά ούτε καν τους απαραίτητους γιατρούς για να λειτουργήσουν πλήρως.

Κι όλα αυτά, όταν ο υπουργός Υγείας έχει ανοίξει μέτωπο με όλους τους γιατρούς με το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων που σκοπεύει να ξαναεφαρμόσει μετά την απόρριψή του πριν από περίπου 1,5 μήνα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πλέον θα λάβει τη νομιμοποίηση της Βουλής, καθώς θα περάσει με τροπολογία τη δυνατότητα να βάλει ο ίδιος με υπουργική απόφαση το όριο στη συνταγογράφηση.

Και επειδή έχει καεί η... γούνα του με την κατάρριψη του μέτρου από τα δικαστήρια, αυτή τη φορά θα επιλεγεί ένας πιο εύσχημος τρόπος ώστε να μπει «κόφτης» στους γιατρούς και στη συνταγογράφησή τους.

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης: «Σεβόμαστε το Συμβούλιο της Επικρατείας γι' αυτό και θα προσπαθήσουμε ο νέος τρόπος εφαρμογής αυτού του μέτρου να λαμβάνει υπ' όψιν τις ανησυχίες που είχε εκφράσει το ΣτΕ με την απόφαση της προσωρινής αναστολής.

»Θα λαμβάνονται υπ' όψιν η γεωγραφική περιφέρεια, η ειδικότητα, ο αριθμός των ασθενών. Ετσι θα είναι το σύστημα πολύ πιο ευέλικτο και θα συγκρατεί από τη μία τη δαπάνη και από την άλλη θα δημιουργεί μικρότερες ανησυχίες για την επίπτωση στον κόσμο».

Πάντως οι γιατροί μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για καλό και για κακό θα προσφύγουν στα δικαστήρια για το πλαφόν στα φάρμακα που επιχειρεί και πάλι να εφαρμόσει ο Αδωνις!

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) που είχε κερδίσει και την προηγούμενη προσφυγή στο ΣτΕ -μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας- προσφεύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη χαρακτηρίζοντας μάλιστα την απόφαση του υπουργού Υγείας ως αντιδεοντολογική και αντιεπιστημονική.

Πώς τα καταφέρνει αυτό το παιδί και τους ξεσηκώνει όλους εναντίον του είναι πράγματι μοναδικό.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ από enet