Για «φούσκα» στην αγορά των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης προειδοποιεί το γνωστό περιοδικό «The Economist» τονίζοντας πως «οι οικονομίες του Νότου βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από ότι υποδεικνύει η βουτιά στις αποδόσεις των ομολόγων».
«Στις 10 Απριλίου, μόλις δύο χρόνια αφότου η Ελλάδα προχώρησε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, η Αθήνα άντλησε 3 δισ. ευρώ, με πενταετή ομόλογα...
«Στις 10 Απριλίου, μόλις δύο χρόνια αφότου η Ελλάδα προχώρησε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, η Αθήνα άντλησε 3 δισ. ευρώ, με πενταετή ομόλογα...
και απόδοση μικρότερη του 5%» αναφέρει ο Economist και συμπληρώνει: «οι επενδυτές δείχνουν αξιοσημείωτο ενθουσιασμό για τα ομόλογα που κάποτε απέφευγαν». Το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών τίτλων υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό και πως «από την Πορτογαλία ως την Ιρλανδία, οι επενδυτές συσσωρεύονται σε ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας ωθώντας τις ονομαστικές αποδόσεις σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από τότε που υιοθετήθηκε το ευρώ»
«Είναι δελεαστικό να πει κανείς πως αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η ευρωκρίση τελείωσε. Πως τα χρόνια των δύσκολων μεταρρυθμίσεων αποδίδουν και πως οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων σύντομα θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες επενδύσεις και ταχύτερη ανάπτυξη. Δελεαστικό, αλλά κατά κύριο λόγο λάθος. Αφενός γιατί υπάρχει η σκληρή αριθμητική του αποπληθωρισμού. Με τις τιμές να μειώνονται σε αρκετές χώρες της περιφέρειας, το πραγματικό βάρος του χρέους ενισχύεται. Αφετέρου, μεγάλο μέρος της μείωσης των αποδόσεων αντικατοπτρίζει την ελπίδα των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να τυπώνει χρήμα. Ελπίδες που είναι πιθανό να διαψευστούν» αναφέρει το βρετανικό περιοδικό.
«Το βάρος χρέους μίας χώρας εξαρτάται από το πόσα χρωστάει, αλλά και από το χάσμα ανάμεσα στο ρυθμό ανάπτυξης και τα πραγματικά επιτόκια που πρέπει να πληρώσει. Και στα δύο, οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν έχουν καλή επίδοση. Οι περισσότερες έχουν χρέη που υπερβαίνουν το 100% του ΑΕΠ. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, από την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας μέχρι την απελευθέρωση κάποιων κλάδων, δεν ήταν αρκετά δραστικές για να αλλάξουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Έτσι, το πιθανότερο είναι πωςη ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη και ο αποπληθωρισμός θα ενταθεί περαιτέρω».
Για τον Economist, η μόνη ελπίδα είναι να αναλάβει η ΕΚΤ ισχυρή δράση ενάντια στον αποπληθωρισμό. «Μέχρι να αλλάξει αυτό, οι επενδυτές στην περιφέρεια θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο αποπληθωρισμό και αύξηση του χρέους. Οι ονομαστικές αποδόσεις μπορεί να μειωθούν περαιτέρω, αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται».
Από nonews-NEWS
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου