Του ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι η απόλυση από τον "Ελεύθερο Τύπο" με την "κατηγορία" ότι έγραψε "κακές κουβέντες" για τη ...ναυαρχίδα.
Ο δημοσιογράφος Κ.Μπ. τόλμησε να κάνει μη επιτρεπτά για τη διοίκηση του "Ελεύθερου Τύπου" σχόλια στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook. Οι χαρακτηρισμοί που έφθασαν στα αυτιά της διοίκησης της εφημερίδας φαίνεται πως δεν άρεσαν και μια μέρα μετά του ανακοινώθηκε από το λογιστήριο....
Ο δημοσιογράφος Κ.Μπ. τόλμησε να κάνει μη επιτρεπτά για τη διοίκηση του "Ελεύθερου Τύπου" σχόλια στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook. Οι χαρακτηρισμοί που έφθασαν στα αυτιά της διοίκησης της εφημερίδας φαίνεται πως δεν άρεσαν και μια μέρα μετά του ανακοινώθηκε από το λογιστήριο....
η απόλυση του.
Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στην περίπτωση του ραδιοφωνικού σταθμού 9,84, όπου δημιογράφος είχε καταφερθεί κατά της διεύθυνσης του σταθμού με πολύ σκληρότερα λόγια, και παρ'ότι επιχειρήθηκε η απόλυσή της, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν δυναμικά και δεν έγινε αποδεκτή μια τέτοια κίνηση.
Η απόλυση αυτή όμως ανοίγει εκ των πραγμάτων το ζήτημα χρήσης και χρησιμοποίησης του facebook στον Τύπο. Αφενός τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά απόλυσης λόγω facebook, και μάλιστα επειδή ακριβώς επέκρεναν τους εργοδότες τους στις προσωπικές ιστοσελίδες τους.
Στις εφημερίδες όμως υποτίθεται πως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ και αρκετά χρόνια η "δημοσιογραφία του fb" κάνει θραύση. Αρχισυντάκτες και διευθύντριες απαιτούν από τους συντάκτες να βρίσκονται ολοημερίς στο διαδίκτυο, το facebook και το twitter για να "τσιμπάνε" ειδήσεις. Σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα κάνουν "πρώτα θέματα" από τους προσωπικούς λογαριασμούς διασήμων και αναγνωρίσιμων. Με εντολή από ψηλά.
Με λίγα λόγια το facebook έχει αναδειχθεί από τις ίδιες τις διευθύνσεις των εφημερίδων ως πηγή πληροφόρησης και δεξαμενή copy θεμάτων και φωτογραφιών.
Οι ίδιοι αυτοί συντάκτες που εξαναγκάζονται να βγάζουν θέματα από το facebook προφανώς δεν επιτρέπεται να έχουν οι ίδιοι άποψη. Κι αν την εκφράσουν στις προσωπικές τους ιστοσελίδες όλο και κάποιος "φίλος" θα βρεθεί να το μεταφέρει στα υψηλά κλιμάκια.
Ο συντάκτης του "Ελεύθερου Τύπου" που απολύθηκε έκανε ένα σχόλιο για τη ...ναυαρχίδα χρησιμοποιώντας μια άσχημη λέξη η οποία του στοίχησε τη θέση του.
Η απόλυση του έγινε μια μέρα μετά την απεργία των εργαζομένων στον Ελεύθερο Τύπο, με αίτημα την καταβολή των -καθυστερούμενων επί τετράμηνο- δεδουλευμένων τους.
Τι έγραψε ο νεαρός σχετικά δημοσιογράφος; "Μια αρχ...δα για τη ναυαρχίδα". Ηταν μια στιγμή οπότε η ιδιοκτησία της εφημερίδας, παρά τις διαβεβαιώσεις της για άμεση καταβολή μέρους των χρεωστούμενων, για μια ακόμα φορά τα άλλαζε, και δήλωνε ότι δεν θα πληρώσει. Οπως είναι γνωστό, τότε η γενική συνέλευση των εργαζομένων πήρε απόφαση να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία. Χτές, το δικαστήριο επέβαλε στην ιδιοκτησία της εφημερίδας να καταβάλει τουλάχιστον τα χρεωστούμενα για αυτό το μήνα. Παρότι ο συντάκτης είχε κάνει την ανάρτηση μέρες πριν, μόλις μια ημέρα μετά την απεργία η διεύθυνση προέβη σε απόλυση. Κάτι που δείχνει ότι η απόλυση και εκδικητική είναι και σχόχο έχει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Αραγε η ΕΣΗΕΑ τι λέει για όλα αυτά τα "περίφημα" που συμβαίνουν στον Ελεύθερο Τύπο;
Αλλά και η ιδιοκτησία και η διεύθυνση του Ελεύθερου Τύπου σε τι διαφέρουν από την Ραχήλ Μακρή, η οποία κατέθεσε μήνυση κατά δημοσιογράφου της εφημερίδας, την οποία μάλιστα οι αστυνομικοί πήραν σχεδόν μέσα από την εφημερίδα. Η δημοσιογράφος είχε χαρακτηρίσει "ανεκδιήγητη" τη Ραχήλ Μακρή, που φερόταν να έχει φραστικά συμπαραταχθεί με τους φασίστες σε συνεδρίαση επιτροπής στη Βουλή. Αν απολύουν έναν δημοσιογράφο για κάτι -έστω και ατυχές- που έγραψε στο Facebook, πόσο περισσότερο "δημοκράτες" από την Ραχήλ Μακρή μπορεί να είναι;
Από greektv-com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.