Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Eurobank: Όταν το κράτος επιδοτεί υπερκέρδη ιδιωτών...

Μια από τις μεγαλύτερες -και προκλητικότερες...- μεταφορές πλούτου από το Ελληνικό Δημόσιο σε ιδιώτες μπαίνει από σήμερα στην τελική της ευθεία, καθώς η Eurobank αρχίζει τη συνδυασμένη προσφορά μετοχών, κυρίως σε ξένους επενδυτές, με το εύρος διακύμανσης της τιμής διάθεσης να έχει προσδιορισθεί σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, μεταξύ 0,30 και 0,33 ευρώ, ενώ ήδη η ομάδα των βασικών επενδυτών (anchor investors), με επικεφαλής την Fairfax, έχουν προσφερθεί να καλύψουν σχεδόν τη μισή αύξηση κεφαλαίου...
στην τιμή των 0,30 ευρώ.

Εύλογα, με αυτά τα δεδομένα, η τιμή της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ έχει καταρρεύσει, υποχωρώντας χθες περίπου κατά 7%, στα επίπεδα των 0,39 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 20% χαμηλότερα από την υψηλότερη τιμή του τελευταίου μήνα (0,486 ευρώ). Άλλωστε, οι λίγοι ιδιώτες μέτοχοι που είχαν μείνει στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας μετά την περσινή αύξηση κεφαλαίου, κατέχοντας το 4,8% του μετοχικού κεφαλαίου, μετά τη νέα αύξηση θα υποστούν γενναίο dilution (αραίωση) της συμμετοχής τους, η οποία θα υποχωρήσει στο 2%.

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους 2,86 δισ. ευρώ, έχει καταγγελθεί ως σκανδαλώδης, καθώς οι νέες μετοχές διατίθενται σε τιμή συντριπτικά χαμηλότερη από αυτή που είχε πληρώσει πέρυσι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του Ταμείου στην Eurobank, μετά την αύξηση κεφαλαίου, να περιορίζεται δραστικά, από το 95,2% στο 35%. Η ομάδα της Fairfax θα έχει πλέον συμμετοχή 30%, ενώ οι υπόλοιποι ιδιώτες μέτοχοι θα έχουν το 34%.

Ουσιαστικά, δηλαδή, μέσω της πολύ χαμηλής τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, το Δημόσιο (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) επιδοτεί την εύκολη άντληση κερδών από ιδιώτες επενδυτές! Αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο είχε επισημάνει ακόμη και ο επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Χ. Αλμούνια, στη γνωστή επιστολή που είχε στείλει, πριν από μερικούς μήνες, στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, όπου «φωτογράφιζε» την περίπτωση της Eurobank με μεγάλη καθαρότητα.

Σε εκείνη την επιστολή, όπου γενικά επισημαινόταν στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει οι τράπεζες, στο μέτρο του δυνατού, να ανακεφαλαιοποιηθούν πρωτίστως με ιδιωτικά κεφάλαια, τονιζόταν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες:

1.Το Δημόσιο είναι ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος των συστημικών τραπεζών, μετά τις περσινές μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις.

2. Φαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος, προκειμένου να προσελκυσθούν μεγάλα ποσά από ιδιώτες, ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτή μια μη φυσιολογική έκπτωση, σε σχέση με την πραγματική αξία των τραπεζών, η οποία θα οδηγούσε σε μεγάλη αραίωση της συμμετοχής του ΤΧΣ. Αυτό, έλεγε ο επίτροπος Αλμούνια, θα φαινόταν να είναι ισοδύναμο μιας μεταφοράς αξίας από το Δημόσιο στους νέους ιδιώτες επενδυτές.

Αυτή η μεταφορά αξίας από το Δημόσιο στους ιδιώτες επενδυτές συντελείται, λοιπόν, ανεμπόδιστα, μέσω της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, που θα διαρκέσει από σήμερα μέχρι και τις 29 Απριλίου. Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, θα διατεθούν με δημόσια προσφορά μέχρι και 954.666.667 μετοχές στο κοινό στην Ελλάδα και με ιδιωτική τοποθέτηση τουλάχιστον 8.592.000.000 μετοχές σε επενδυτές εκτός Ελλάδας.

Από banksnews