Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Καταδικάστηκε για κατασκοπεία πρώην διευθυντής της ΕΥΠ

Την καταδίκη του πρώην διευθυντή κατασκοπείας της ΕΥΠ Κώστα Αγγελάκη για κατασκοπεία σε βαθμό πλημμελήματος αποφάσισε πρωτόδικα το δικαστήριο σήμερα Δευτέρα.

Ο Αγγελάκης καταδικάστηκε ομόφωνα σε 22 μήνες φυλάκιση γιατί θεωρήθηκε ένοχος καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του περίπου 4.000 διαβαθμισμένα έγγραφα της ΕΥΠ, μεταξύ των οποίων και το απόρρητο σχέδιο «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» για περίπτωση πολέμου.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που σε υπόθεση για κατασκοπεία καταδικάζεταιπράκτορας, καθώς συνήθως τέτοιες υποθέσεις λόγω επίκλησης του απορρήτου δεν καταλήγουν...
στο ακροατήριο.

Ποιος είναι ο Κώστας Αγγελάκης

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του Κώστα Αγγελάκη, και ακόμη έξι ατόμων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη αναφορικά με το σχέδιο εξόντωσης του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη. Πρόκειται για το σχέδιο εξόντωσης που είχε αποκαλύψει αναλυτικά το HOT DOC σε δημοσίευμά του παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία και τις αποδείξεις για τον τρόπο λειτουργίας μίας παραομάδας πρακτόρων της ΕΥΠ.

Οι έξι κατηγορούνται για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την ανθρωποκτονία, για  παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για εκβιάσεις, πλαστογραφία και απάτη.

Το σχέδιο εξόντωσης ξεκίνησε με τη δημοσίευση πλαστών αποδείξεων της ΕΥΠ, οι οποίες εμφάνιζαν τον Κώστα Βαξεβάνη ως μισθοδοτούμενο της ΕΥΠ. Σκόνταψαν όμως πάνω στη δημοσιογραφική έρευνα του HOT DOC που τούς χάλασε τα σχέδια.

Έπειτα από οκτώ μήνες έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας του HOT DOC  συγκεντρώθηκαν στοιχεία με βάση το οποία ξεκίνησε αστυνομική έρευνα και τελικώς ασκήθηκαν διώξεις.

Οι «άγιες Τράπεζες»

Η αρχή έγινε το Μαϊο του 2012. Το HOT DOC δημοσίευσε μία μεγάλη έρευνα η οποία απoκάλυπτε τα σκάνδαλα των Τραπεζών και την λειτουργία των τραπεζιτών μέσα από ένα δίκτυο απάτης και υπεξαιρέσεων που περιλάμβανε offshore εταιρίες. Την ημέρα που το περιοδικό βγήκε στα περίπτερα, το blog Fimotro, του Γιάννη Παπαγιάνη, δημοσίευσε μια πλαστή απόδειξη της ΕΥΠ, που εμφάνιζε τον Κώστα Βαξεβάνη να εισπράττει από την Υπηρεσία 50.000 ευρώ ως "αμοιβή εξαμήνου".

Ο Κώστας Βαξεβάνης συνέδεσε από την πρώτη στιγμή την δημοσίευση της πλαστής απόδειξης, με την προσπάθεια αποδόμησής του εξαιτίας των αποκαλύψεων για τις Τράπεζες. Την ίδια περίοδο, το Fimotro έκανε δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον δημοσιογράφο του Reuters Στήβεν Γκρέι, ο οποίος έκανε αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για την Τράπεζα Πειραιώς, ως απεσταλμένο μυστικών υπηρεσιών που ήθελαν να χτυπήσουν τις ελληνικές Tράπεζες και την ελληνική Οικονομία.

Επιχείρησαν να τον εξοντώσουν

Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2012, πέντε άτομα, εισέβαλαν στο σπίτι του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, στήνοντάς του καρτέρι. Ο Βαξεβάνης τους αντιλήφθηκε και ειδοποίησε την αστυνομία η οποία δεν κατάφερε να τους συλλάβει. Τις επόμενες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. υποβάθμισε την ενέδρα σε απόπειρα διάρρηξης και δεν κάλεσε αρχικώς κανέναν μάρτυρα από όσους είδαν το περιστατικό να καταθέσει. Μόνο όταν το θέμα έφτασε στη Βουλή, κλήθηκαν οι μάρτυρες.

Μερικές μέρες μετά την ενέδρα, μια γυναίκα εμφανίστηκε στο HOT DOC και αποκάλυψε πως δούλευε για μια ομάδα υπαλλήλων της ΕΥΠ, οι οποίοι είχαν νοικιάσει γραφεία κοντά στα γραφεία του HOT DOC και έχοντας πάρει εντολή από τραπεζίτες, σχεδίαζαν να εξοντώσουν αρχικώς ηθικά και στη συνέχεια βιολογικά τον Κώστα Βαξεβάνη αλλά να συκοφαντήσουν και άλλους δημοσιογράφους οι οποίοι χαρακτηρίζονταν «εχθρικοί».

Αποκάλυψε πως η ίδια με εντολή του πράκτορα της ΕΥΠ Κώστα Αγγελάκη και του συνεργού του Σοφοκλή Κουκουλίτσιου, έφτιαξε πλαστές αποδείξεις που εμφάνιζαν τους δημοσιογράφους ως χρηματοδοτούμενους από την ΕΥΠ και τις διοχέτευσαν σε φιλικούς τους δημοσιογράφους για αξιοποίηση. Μια σειρά φωτοτυπιών με πλαστές αποδείξεις στάλθηκαν στην ΕΣΗΕΑ, ενώ άλλες μεμονωμένα στον συγκρότημα του Κουρή.

Η αποκάλυψη της αλήθειας

Η γυναίκα που έκανε τις αποκαλύψεις δέχθηκε να κάνει επίσημη γραφολογική εξέταση που απέδειξε πως έλεγε την αλήθεια, ήταν δηλαδή η πλαστογράφος. Τα στοιχεία όλα κατατέθηκαν επίσημα στην Εισαγγελία. η μάρτυρας κατέθεσε και επισήμως μπαίνοντας σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Η έρευνα της Αστυνομίας οδήγησε σε μια ομάδα ατόμων που πραγματικά είχε νοικιάσει διαμέρισμα με κρύπτες κοντά στα γραφεία του HOT DOC.

Μία ακόμη από τις επιχειρήσεις της ομάδας ήταν η προσπάθεια συκοφάντησης της Αγγελικής Αγούλου, πρώην διευθύντριας υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Ζάκυνθο, η οποία είχε καταθέσει στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Πεπόνη, στοιχεία για την Τράπεζα. Η ομάδα θα έβαζε ναρκωτικά σε κατάστημα της οικογένειας Αγούλου τα οποία στη συνέχεια θα ανακάλυπτε η αστυνομία παρουσία μάλιστα καναλιών, για να αχρηστευθεί η Αγγελική Αγούλου ως μάρτυρας.

Οι άλλες δραστηριότητες του Κώστα Αγγελάκη

Οι παραπάνω δύο υποθέσεις, τόσο εκείνη για την οποία ο Κώστας Αγγελάκης καταδικάστηκε, όσο και το σχέδιο εξόντωσης του Κώστα Βαξεβάνη, δεν είναι παρά δύο μόνο περιπτώσεις στις οποίες έχει εμπλοκή ο πρώην διευθυντής κατασκοπείας της ΕΥΠ.

Ο Αγγελάκης είναι επίσης υπόδικος στην υπόθεση του έργου παρακολούθησης «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών» της ΕΥΠ, το οποίο στην πράξη αποδείχθηκε άχρηστο. Για την υπόθεση αυτή έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σε 13 στελέχη της ΕΥΠ για απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Εμπλοκή στην υπόθεση Καρχιμάκη

Ο Αγγελάκης εμφανίζεται να εμπλέκεται και στην υπόθεση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παράβαση μυστικών της πολιτείας.

Η δίωξη σε βάρος του Μιχάλη Καρχμάκη ασκήθηκε μετά από αναφορά που κατατέθηκε στην ΕΥΠ τον Απρίλιο του 2013, από υπάλληλο της Υπηρεσίας.

Η συγκεκριμένη υπάλληλος της ΕΥΠ η οποία ανήκει στην ομάδα του Κώστα Αγγελάκη, έστειλε έκθεση-αναφορά στη διοίκηση της ΕΥΠ, την οποία όμως παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης φρόντισε να κοινοποιήσει και στο Δ.Σ. στης Ομοσπονδίας Υπαλλήλων της Υπηρεσίας. Το γεγονός αυτό και μόνο κινεί υποψίες και εγείρει ερωτηματικά για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αλλά και για τους σκοπούς που εξυπηρετούσε αυτή η κοινοποίηση καθώς ως γνωστόν όσο περισσότεροι γνωρίζουν κάτι, τόσο πιο εύκολα μπορεί να διαρρεύσει, δημιουργώντας εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Σε αυτή την έκθεση, η υπάλληλος κατηγορούσε τον Μιχάλη Καρχιμάκη ότι έλαβε διαβαθμισμένα έγγραφα κατά τη διάρκεια γεύματος στο οποίο παρευρισκόταν και ο Αγγελάκης, ο οποίος εμφανίζεται στην αναφορά της εν λόγω υπαλλήλου να εμποδίζει να δοθούν έγγραφα στον πρώην υπουργό.

Έτσι ο Κώστας Αγγελάκης εμφανίστηκε ως ο ήρωας της υπόθεσης, ο οποίος απέτρεψε τη διαρροή εγγράφων της ΕΥΠ και προσπαθεί να προστατέψει το κράτος, βελτιώνοντας το προφίλ του την ώρα που εις βάρος του εκκρεμούν ποινικές διώξεις και πλέον υφίσταται και μια καταδίκη.

Από το koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.