Υπάρχει ενδεχόμενο να έδωσε χρήματα και σε άλλα πρόσωπα, εκτός του Γιάννη Μιχελάκη, ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας. Καταπέλτης το αίτημα άρσης ασυλίας για τον υπουργό Εσωτερικών • Εκθετος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, για τον χειρισμό της υπόθεσης.
Στοιχεία που αποτελούν ενδείξεις για ενδεχόμενη δωροδοκία και άλλων πολιτικών προσώπων, πλην του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, για τον οποίο ζητήθηκε από τον εισαγγελέα η άρση της ασυλίας του, περιέχει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το αρχείο-φωτιά του, προφυλακισμένου πλέον, επιχειρηματία Αναστάσιου Πάλλη.
Και ενώ η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται, καμία επίσημη πολιτική απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής για την αποκάλυψη από το περιοδικό «Hot Doc» του χειρισμού της «υπόθεσης Μιχελάκη» που αφήνει έκθετο και πολιτικά, αλλά και νομικά τον υπουργό Δικαιοσύνης και...
Και ενώ η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται, καμία επίσημη πολιτική απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής για την αποκάλυψη από το περιοδικό «Hot Doc» του χειρισμού της «υπόθεσης Μιχελάκη» που αφήνει έκθετο και πολιτικά, αλλά και νομικά τον υπουργό Δικαιοσύνης και...
πρώην δικαστή, Χαράλαμπο Αθανασίου.
Διαβίβαση
Κι αυτό γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης, που σε ό,τι αφορά τα αιτήματα για άρση ασυλίας βουλευτών έχει ρόλο μόνον τυπικό-διαβιβαστικό και δεν δικαιούται να τα εξετάσει, κάνοντας μια άνευ προηγουμένου κίνηση, επικαλούμενο «νομικό σφάλμα», γύρισε πίσω στον Αρειο Πάγο «προς διόρθωση» το σχετικό αίτημα για τον κ. Μιχελάκη.
Ενώ αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει, σύμφωνα και με τον κανονισμό της Βουλής, ήταν να αποστείλει πάραυτα τη σχετική δικογραφία στη Βουλή, καθώς οι αιτήσεις της εισαγγελικής Αρχής για άρση ασυλίας βουλευτή ελέγχονται από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια απλά και μόνον υποβάλλονται διά του υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή.
Εν προκειμένω, μάλιστα, το ατόπημα είναι διπλό, καθώς -όπως επισημαίνουν ανώτατες δικαστικές πηγές- η «επιχειρηματολογία» ότι υπήρξε λάθος στη διατύπωση του αιτήματος, καθώς ο βουλευτής δεν μπορεί να διωχθεί με την ιδιότητα του κρατικού υπαλλήλου -όπως αναφέρεται- είναι λανθασμένη. «Ο βουλευτής διώκεται κατά τις κοινές διατάξεις του άρθρου 235 του Ποινικού Κώδικα περί δωροδοκίας κρατικού υπαλλήλου, σε αυτές υπάγεται και το θέμα είναι λυμένο από τη νομολογία», υποστηρίζουν, και αυτό που όφειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης να πράξει ήταν να αποστείλει αυτοστιγμεί το αίτημα για άρση ασυλίας Μιχελάκη στη Βουλή.
Πολυσέλιδο
Οπως μάλιστα αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», το αίτημα του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Χαράλαμπου Λακαφώση, για άρση της ασυλίας του κ. Μιχελάκη, προκειμένου να ελεγχθεί από τη Δικαιοσύνη για τυχόν διάπραξη αδικήματος κατά το χρονικό διάστημα που ήταν απλός βουλευτής της Ν.Δ., είναι πολυσέλιδο, απολύτως εμπεριστατωμένο νομικά και αναφέρεται λεπτομερώς στα στοιχεία της έρευνας που κατέστησαν μονόδρομο τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Στο αίτημα που ελέγχθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πριν αποσταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, γίνεται αναφορά στις ενδείξεις περί πιθανής δωροδοκίας και προφανώς -εύλογα- και για επιβαλλόμενη διερεύνηση των «πόθεν έσχες» του υπουργού κατά τις επίμαχες χρονικές περιόδους.
Από την πλευρά του, ο ίδιος ο υπουργός διαψεύδει κατηγορηματικά ότι πήρε χρήματα από τον επιχειρηματία για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου υπέρ των συμφερόντων Πάλλη και αντέδρασε στην αποκάλυψη της υπόθεσης, καταθέτοντας μήνυση -κατά τα ειωθότα- για συκοφαντική δυσφήμηση στον υπεύθυνο του περιοδικού, δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.
Στο θέμα, το οποίο είναι μείζον, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νομικός, Ζωή Κωνστανοπούλου, η οποία τόνισε ότι είναι «αδιανόητο» δικογραφία, η οποία έχει διαβιβαστεί από τον Αρειο Πάγο στο υπουργείο Δικαιοσύνης να μην έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, ενώ -σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης επέστρεψε τη δικογραφία στον Αρειο Πάγο- δήλωσε ότι: «Είναι απολύτως ύποπτο το γεγονός ότι εμποδίζεται η νόμιμη διαδικασία».
Πολλές επιταγές
Το περιβόητο αρχείο Πάλλη -ηλεκτρονικό και έντυπο- που κατασχέθηκε από τους εισαγγελείς στο σπίτι του και στο αποκαλούμενο Μουσείο Πάλλη αριθμεί χιλιάδες σελίδες και σε αυτό περιλαμβάνονται πολλές επιταγές με χρηματικά ποσά προς διάφορα πρόσωπα, αλλά και έγγραφα που δημιουργούν υπόνοιες για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών. Ο Αναστάσιος Πάλλης -όπως αποδείχτηκε- κρατούσε χειρόγραφη κατάσταση με διάφορες πληρωμές.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Μιχελάκη, φέρεται να εντοπίστηκε ερώτησή του στη Βουλή, με πρωτότυπη υπογραφή και η οποία ήταν υπέρ των συμφερόντων του Αναστάσιου Πάλλη. Η επίμαχη ερώτηση φέρεται να παραδόθηκε στον επιχειρηματία, όταν ο βουλευτής έλαβε σε φάκελο χρηματικό ποσόν 7.000 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, τις διάφορες πληρωμές έκανε ο επιστάτης του επιχειρηματία, ο οποίος, καταθέτοντας στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, φέρεται να έχει πει ότι ο -βουλευτής τότε- Γιάννης Μιχελάκης επισκέφτηκε τον κ. Πάλλη στο σπίτι του την ημέρα που κατατέθηκε η ερώτηση. Στη χειρόγραφη, μάλιστα, κατάσταση γίνεται αναφορά και σε άλλα μικροποσά, όπου δίπλα γράφεται το όνομα του κ. Μιχελάκη, χωρίς όμως να πιστοποιείται από κάποιο στοιχείο, εάν δόθηκαν και για ποιο λόγο αυτά τα χρήματα.
Στο αρχείο Πάλλη ανευρέθη χειρόγραφο με το περιεχόμενο της ερώτησης, για την οποία -εξεταζόμενος ο ίδιος ο κ. Πάλλης- φέρεται να έχει παραδεχτεί ότι γράφτηκε καθ’ υπόδειξίν του, χωρίς όμως να αναφέρεται σε χρηματικό… δωράκι προς τον βουλευτή. Τέλος, στις ίδιες αποκαλυπτικές καταστάσεις φέρεται να έχει βρεθεί και άλλη ερώτηση βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, που είχε προηγηθεί αυτής του κ. Μιχελάκη, υπέρ συμφερόντων Ρέστη (πάλαι ποτέ στενού συνεργάτη του Αναστάσιου Πάλλη) και η οποία είχε αποσταλεί από το φαξ των γραφείων του κόμματος στη Βουλή.
Της Κατερίνας Κατή από efsyn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου