Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Αξιοπρεπή «όρνεα» με ντίλερ Σαμαρά

• ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΟΜΟΛΟΓΑ  • Κερδοσκοπία πάνω στα «πτώματα» 
Bασικός dealer της έκδοσης των 5ετών ελληνικών ομολόγων στις 10 Απριλίου ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο με επενδυτές στα κεντρικά γραφεία του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού οίκου JPMorgan στο Μανχάταν, την οποία διοργάνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Τζέιμι Ντάιμον, αναφέρει το Bloomberg. Ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται πρώτης τάξεως dealer υψηλών αποδόσεων για πάσης φύσεως κερδοσκοπικά hedge fund και τραπεζίτες στις αγορές στη σκιά των...
μνημονίων διαρκείας.

Το στόχαστρο των ευπόληπτων "ορνέων", όπως αποκαλούνται τα κερδοσκοπικά hedge fund, είναι το «πτώμα» των ελληνικών τραπεζών και των ομολόγων (κρατικών και ιδιωτικών). Εξ ου και το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε τράπεζες (όπως Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank), που έχουν δώσει σχεδόν διπλασιασμό κερδών στα warrants της ανακεφαλαιοποίησης, την ώρα που το δημόσιο ζημιώνεται με τα κόλπα των ανακεφαλαιοποιήσεων Eurobank και Εθνικής.

«Η επίθεση γοητείας άνοιξε τον δρόμο για την έκδοση ύψους 3 δισ. ευρώ», σημειώνει το δημοσίευμα. Το πρακτορείο επικαλείται δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος που ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα της εκδήλωσης.

Tα ελληνικά ομόλογα απέφεραν κέρδη μεγαλύτερα από 400% από τον Ιούνιο του 2012, όταν ο κ. Σαμαράς ανέλαβε την εξουσία, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg, περισσότερα από οποιαδήποτε μετοχή τεχνολογικής εταιρείας που περιλαμβάνεται στον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη Standard & Poor's 500.
Μια διαδικασία που θυμίζει το μεγάλο ποντάρισμα με την «επαναγορά» ελληνικών κρατικών ομολόγων σε τιμή ελκυστική για χάρη των hedge fund.

Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων έφθασαν τον τρέχοντα μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2010 και ο πρωθυπουργός δήλωσε, σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, ότι αναμένει να συνεχισθεί η μείωση των αποδόσεων και ότι η Ελλάδα δεν βιάζεται να προσφύγει ξανά στις αγορές.
«Η έκδοση αυτή (των 5ετών ελληνικών τίτλων) δεν είναι άνευ κινδύνου» δήλωσε ο Μαρκ Νας, διαχειριστής κεφαλαίων της εταιρείας Invesco με έδρα το Λονδίνο, που διαχειρίζεται ποσά ύψους 787 δισ. δολαρίων. Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στις 17 Απριλίου, αφού είχε αγοράσει τα νέα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Νας δήλωσε: «Αυτή (η έκδοση) βασίζεται στο ότι θα συνεχισθεί να βελτιώνεται η ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Τα βασικά οικονομικά στοιχεία (fundamentals) της Ελλάδας δεν είναι φοβερά ρόδινα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πάνε (στην Ελλάδα) πολύ καλύτερα». 

Εκτός από την Invesco, μεταξύ των αγοραστών των νέων 5ετών ομολόγων ήταν η εταιρεία Greylock Capital Management με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 850 εκατ. δολαρίων και η Legal & General Investment Management με αντίστοιχα κεφάλαια ύψους 758 εκατ. δολαρίων. Η BlackRock, που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως με 4 τρισ. δολάρια σε μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, επένδυσε επίσης στα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με πρόσωπο που έχει γνώση του θέματος, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Ρίτσαρντ Χόντζες, διαχειριστής κεφαλαίων σταθερού εισοδήματος με έδρα το Λονδίνο, αγόρασε νέα 5ετή ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 30 εκατ. ευρώ για την εταιρεία του Legal & General Dynamic Bond Trust, όπως δήλωσε στο Bloomberg. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1% του ταμείου (fund) και, αν και άλλοι διαχειριστές της Legal & General αγόρασαν επίσης τα ομόλογα αυτά, η δική του αγορά ήταν η μεγαλύτερη.

Η εταιρεία Acatis Ifk Value Renten UI με έδρα τη Φρανκφούρτη πούλησε τα ομόλογα αξίας 3 εκατ. ευρώ που αγόρασε κατά την πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσής τους στις 11 Απριλίου με απόδοση 4,85%, αποκομίζοντας ένα «μικρό κέρδος», σύμφωνα με τον Μάρτιν Βίλχελμ, ο οποίος βοηθά στη διαχείριση περίπου 400 εκατ. ευρώ του ταμείου. «Κατέχουμε ακόμη ελληνικά ομόλογα λήξης 2029, αξίας 7 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο ίδιος σε τηλεφωνική του συνέντευξη στις 17 Απριλίου.
«Η επιστροφή στις αγορές με την πληρωμή απόδοσης κοντά στο 5% είναι ένα καλό πρώτο βήμα» δήλωσε ο κ. Γιάνικ Νοντ, διαχειριστής της εταιρείας Sturgeon Capital που δεν μπόρεσε να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπήρξε. «Βλέπουμε συνεχείς εισροές (κεφαλαίων) στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και από τον πυρήνα προς την περιφέρεια της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές αναζητούν αποδόσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι θα δούμε κάποιες νέες εκδόσεις από την Ελλάδα με μικρότερες διάρκειες, στις οποίες η απόδοση θα είναι πολύ χαμηλότερη».

Δεν πείσθηκαν όλοι οι επενδυτές ότι άξιζε να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα με απόδοση κάτω από το 5%, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι εταιρείες Insight Investment Management, Kleinwort Benson Bank, Natixis Asset Management και Skagen, που διαχειρίζονται συνολικά σχεδόν 900 δισ. δολάρια, ήταν μεταξύ των επενδυτών που δεν έλαβαν μέρος στην αγορά των ομολόγων. «Η τιμολόγηση δεν ήταν ελκυστική με βάση τη μεταβλητότητα» δήλωσε ο κ. Φαντί Ζάχερ, επικεφαλής της διεύθυνσης ομολόγων και νομισμάτων στην Kleinwort Benson Bank στο Λονδίνο.

Τα ίδια συμβαίνουν με τις τράπεζες. Το 2010, ο Τζον Πόλσον, ο επικεφαλής του hedge fund Paulson & Co,στοιχημάτιζε στην πτώση του ευρώ, των ελληνικών μετοχών και ομολόγων. Ο σημερινός «γαλαντόμος επενδυτής», τότε ήταν «άκαρδος και αδίστακτος σπεκουλαδόρος»: όπως όλα τα hedge fundς, που τώρα αναβαπτίζονται στο όνομα του success story.

Το μεγάλο ελληνικό ποντάρισμα
Τον Δεκέμβριο του 2012, με την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων σε ελκυστικές τιμές για τους τζογαδόρους των αγορών,  είχε παίξει βασικό ρόλο dealer ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, μαζί με τον υπουργό ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και τον σύμβουλό του Στ Παπασταύρου το όνομα του οποίου φιγουράρει στη λίστα Λαγκάρντ. Αν και ο ίδιος το δικαιολογεί λέγοντας πως: «Τα λεφτά στην Ελβετία «δεν είναι δικά μου». Απλώς «τα διαχειρίζομαι ως δικηγόρος πελάτη μου»... που τυγχάνει να είναι μεγάλο hedge fund, σαν κι αυτά που «ντιλάρει» για τα ελληνικά ομόλογα σε σκανδαλώδεις τιμές.

Ο Στ. Παπασταύρου, ως σύμβουλος του CMA fund, έπαιξε και ρόλο συμβούλου-διαμεσολαβητή (παρά τω πρωθυπουργώ), στις συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών του οικονομικού επιτελείου -και προσωπικά του Α. Σαμαρά- με επικεφαλής διαχειριστές hedge fund και τότε.  
Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις επιλογές χαρτοφυλακίων που αναζητούν διεθνώς υψηλές αποδόσεις
Είχε ρόλο στο μεγάλο παζάρι για την «επαναγορά» ελληνικών κρατικών ομολόγων σε τιμή ελκυστική για τα hedge fund, όπως αποκάλυψε άρθρο στην εφημερίδα «Financial Times» (21/12/2012) με τίτλο «The great Greek gamble»;

«Συνολικά τα hedge funds από αυτή τη διαδικασία έβγαλαν περί τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους "FT", χάρη στην ευνοϊκή ρύθμιση για μέση τιμή κοντά στο 34% της ονομαστικής (34 σεντς του ευρώ)», όπως γράφαμε («Κ.Ε.» 13/1/2013). «Η προσωπική συνάντηση του πρωθυπουργού με επικεφαλής 15 hedge funds (στα παρασκήνια ενός επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στις αρχές Δεκεμβρίου) ήταν το καθοριστικό ραντεβού για το παζάρι στην τιμή επαναγοράς, που έκλεισε κοντά στα 34 σεντς ώστε να είναι ελκυστική», σημείωναν οι «FT».

«Η πολιτική της κυβέρνησης ήταν να δώσει, για πρώτη φορά, πρόσβαση σε πληροφορίες υψηλού επιπέδου σε επενδυτές κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds...» γράφουν οι «FT», ενώ σημαντικό ρόλο «στις συναντήσεις είχαν επίσης οι Χατζηδάκης και Σταϊκούρας».

Κερδοσκοπικά funds έβγαλαν τρελά κέρδη εις βάρος του Δημοσίου. Έφτασαν ακόμα και σε υπερ-διπλασιασμό αποδόσεων, καθώς είχαν αγοράσει στα χαμηλά (12-17 σεντς).

Το Third Point του 51χρονου Νταν Λομπ, που εποφθαλμιά το 33% του ΟΠΑΠ, διπλασίασε τα χρήματά του σε «στοίχημα» 500 εκατ. δολ., ενώ παρόμοια κέρδη μάζεψαν και τα Dromeus Capital, Perry Capital, York Capital, Falcon Edge Capital, Adelante Asset Management, Moore Capital, Greylock Capital και του GSO Capital Partners (βραχίονας του Blackstone).

ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ από enet