Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Η Ραχήλ Μακρή και η ελευθεροτυπία

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή έκανε μήνυση σε βάρος δυο δημοσιογράφων της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», εναντίον του Γιάννη Πρετεντέρη, αρθρογράφου των «Νέων» και του «Βήματος», και κατά των εκδοτών των εφημερίδων. Μετά την μήνυση της Ραχήλ Μακρή, συνελήφθη η αρχισυντάκτρια του «Ελεύθερου Τύπου», η οποία στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη.

Η δημοσιογράφος του «Ελεύθερου Τύπου» έγραψε πως «ανερυθρίαστα, η Ραχήλ Μακρή βάφτισε αθώους εκείνους που έδιναν εντολές ή συμμετείχαν στα τάγματα εφόδου, που ξεχύνονταν τις νύχτες στους δρόμους προς αναζήτηση θυμάτων».

Βέβαια, η Ραχήλ Μακρή υποστηρίζει πως δεν έκανε ποτέ δήλωση περί «αθώων», οπότε η δημοσιογράφος σχολίασε...
μια δήλωση που η Ραχήλ Μακρή δεν έκανε ποτέ.

Είναι τέτοια η βιασύνη κάποιων δημοσιογράφων να επιτεθούν στους πολιτικούς -και σε όσους άλλους- δεν είναι συμπαθείς στα αφεντικά τους, που δεν βάζουν το μυαλό τους να δουλέψει και δεν φροντίζουν να διασταυρώσουν την είδηση.

Είναι ποτέ δυνατόν να είπε η Ραχήλ Μακρή «κλείνετε στη φυλακή αθώους ανθρώπους», αναφερόμενη στα στελέχη της Χρυσής Αυγής;

Εντάξει, μπορεί να μην σου είναι συμπαθής η Ραχήλ Μακρή αλλά πιστεύεις πως μπορεί να το είπε αυτό;

Όχι, ξέρεις πως δεν το είπε. Αλλά έχεις λυσσάξει να γράψεις κάτι εναντίον της. Και ο δημοσιογράφος πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτά που γράφει.

Αντιπολίτευση στη Βουλή κάνουν μόνο κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Όχι όλοι, κάποιοι. Η Ραχήλ Μακρή ανήκει στους βουλευτές που κάνουν αντιπολίτευση. Και προφανώς, αυτό σε κάποιους δεν αρέσει.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ραχήλ Μακρή έχει γίνει στόχος ακόμα και σεξιστικών σχολίων.

Εκτιμώ την Ραχήλ Μακρή για την κοινοβουλευτική της δράση.

Δεν συμφωνώ με την μήνυση που έκανε η Ραχήλ Μακρή –δεν συμφωνώ με τις μηνύσεις σε δημοσιογράφους- αλλά μπορώ να καταλάβω πώς νιώθεις όταν σε παρουσιάζουν να έχεις πει κάτι τερατώδες ενώ δεν το έχεις πει ποτέ. (σ.σ. Δεν μπορώ να ξεχάσω τι ωραία που ένιωσα όταν το Μέγαρο Μαξίμου και μερικά παπαγαλάκια με κατηγόρησαν -με τρία χρόνια καθυστέρηση- πως χλεύαζα τους νεκρούς της Marfin. Πιστεύει κάποιος πως μπορεί να χλεύαζα τους νεκρούς της Marfin; Όχι, αλλά λάσπη να πέφτει και όλα είναι μια χαρά.)

Μπορούν οι δημοσιογράφοι να ζητήσουν συγγνώμη από την Ραχήλ Μακρή για την κριτική τους στην φράση που η ίδια δεν είπε ποτέ και το θέμα να λήξει εκεί.

Βέβαια, εξαιτίας της μήνυσης της Ραχήλ Μακρή, πληροφορήθηκα πως ο «Ελεύθερος Τύπος» κυκλοφορεί ακόμα. Εντυπωσιάστηκα.

(Θα ήθελα να θυμίσω πως, στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου, η Ελλάδα βρίσκεται πια στην 99η θέση στον κόσμο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στην 70η θέση. Και η κατρακύλα συνεχίζεται. Αυτό δεν μοιάζει να ενοχλεί τους δημοσιογράφους της χώρας. Επίσης, δεν τους ενόχλησαν ιδιαίτερα οι διώξεις σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη, ούτε οι διώξεις σε βάρος του περιοδικού Unfollow. Επιλεκτικές ευαισθησίες.)

Εγραψε ο  Pitsirikos