Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Νικολόπουλος (υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) για Χ.Α.: «Το Σύνταγμα απαγορεύει διάλυση πολιτικών κομμάτων»

Την άποψή ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα απαγορεύεται διάλυση πολιτικών κομμάτων, οποιαδήποτε ιδεολογία και να έχουν, εξέφρασε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Νικολόπουλος.

Μιλώντας στον VimaFM, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι «το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα μελλοντικά εμφανιστεί, ιδεολογικά μπορεί να καταπολεμείται στην ανοιχτή δημοκρατία που κατοχυρώνει το Σύνταγμα στην Ελλάδα». «Αυτή είναι η βασική τοποθέτηση, την οποία έχει και δίνει στους φοιτητές του, στη σελίδα 449 του βιβλίου του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και...
πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Ευ. Βενιζέλο και την κριτική που του άσκησε το συγκυβερνών κόμμα.

«Το καταστατικό (της Χ.Α.) έχει πάρει άδεια και εννοεί ότι θα λειτουργεί σεβόμενη το καθεστώς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που ορίζει το Σύνταγμα και το έχουν κάνει όλα τα κόμματα, και το ΚΚΕ μ-λ, π.χ. και όλοι. Διάλυση κόμματος, όμως, δεν επιτρέπεται. Το Σύνταγμα μπορεί να απαγορεύσει ένα κόμμα όταν δεν καταθέσει την υπεύθυνη δήλωση του ν. 3023 περί πολιτικών κομμάτων ότι δεν θα σεβαστεί το καθεστώς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είπε ακόμα ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και συνέχισε:

«Για τον κ. Κασιδιάρη στο δήμο της Αθήνας υπάρχει ένα θέμα. Αλλά ως βουλευτής, διατηρεί τη βουλευτική του ιδιότητα, μέχρι να έχουμε καταδίκη από ποινικό δικαστήριο. Χωρίς αυτή, δηλαδή μόνο με τη δίωξη ή την καταγγελία, δεν μπορεί να γίνει κάτι και πρέπει ο εισαγγελέας να ζητάει από τη Βουλή άδεια και η Βουλή εξηγεί εάν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη δίωξη.»

Ερωτηθείς αν ο ίδιος έχει σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, απάντησε:

«Καμία σχέση. Δύο ή τρεις φορές κλήθηκα (να πω την άποψή μου) από κανάλια, τηλεφωνικά, όπως το κάνω και τώρα. Και λέω ότι είναι σαφές πως διάλυση ή απαγόρευση κόμματος δεν είναι δυνατή στην Ελλάδα. Δύο φορές συνέβη αυτό. Όταν μιλάω τηλεφωνικά, δεν γνωρίζω (ποιοι είναι καλεσμένοι). Αλλά την επιστημονική μου άποψη για τη διάλυση των κομμάτων τη θεωρώ σαφή και εμπεριστατωμένη και σας παραπέμπω στα μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου του κ. Βενιζέλου.»

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα που είχε προκύψει με τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, είπε:

«Γινόταν μια συζήτηση σε μια μουσουλμανική κοινότητα οι περισσότεροι – ό,τι είναι ενσωματωμένο – αν είναι ένα μόρφωμα τουρκογενών. Και δεν ενδιαφέρει Έλληνα πολίτη και δεν πρέπει να ενδιαφέρει και το κράτος αν αποκτά την ιθαγένεια π.χ. από υιοθεσία για να παίξει σε μια ποδοσφαιρική ομάδα ως κοινοτικός και την αποκτά αστραπιαίως, αλλά πως απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια από τη γέννησή του. Δεν πρέπει να γίνεται διάκριση και δεν πρέπει να εμπλακούμε σε αυτό και αν υπάρχει εθνοτικός προσδιορισμός, αυτό δεν βοηθάει την ισονομία και την ισοπολιτεία. Άλλο το κράτος να έχει μια πολιτική, επειδή θεωρεί ότι οι μεν είναι συμπαγής μουσουλμανική μειονότητα, να προσπαθεί να την ενσωματώσει. Αυτό είναι η πολιτική οποιουδήποτε κράτους απέναντι στη μειονότητα.»

Στα "μαχαίρια" Νικολόπουλος – ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Ηλία Νικολόπουλο «συνταγματολόγο της Χρυσής Αυγής», υποστηρίζοντας ότι «μετέχει χωρίς ενδοιασμό από κοινού με όλα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής σε τηλεοπτικές εκπομπές, τεκμηριώνοντας, δήθεν επιστημονικά, τις απόψεις τους, με τα στελέχη της Χ.Α. να χαμογελούν, να χειροκροτούν και να χαίρονται».

Με την σειρά του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για απέλπιδα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να αποπροσανατολίσει την πολιτική ατζέντα και για πολιτικές μεθοδεύσεις «που αγγίζουν τα όρια της παράνοιας», χαρακτηρίζοντας βέβαιη, την «εξαφάνιση» του κόμματος από τον πολιτικό χάρτη.

Ο Ηλίας Νικολόπουλος βγήκε στην κόντρα επίθεση παραθέτοντας απόσπασμα από το βιβλίο του «ομότεχνου συναδέλφου» του, όπως αποκαλεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα δικαστικής απαγόρευσης πολιτικού κόμματος:

«Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ομότεχνος συνάδελφός μου εκτός του ότι συμφωνεί με την άποψή μου ότι το Σύνταγμα δεν δίνει την δυνατότητα δικαστικής απαγόρευσης πολιτικού κόμματος, "καλύπτει" το φασιστικό αυτό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ακόμα και για το μέλλον» σημειώνει ο κ. Νικολόπουλος, και παραθέτει το εξής απόσπασμα από το βιβλίο του κ. Βενιζέλου: «...ακόμη και αν επιλεγεί στο μέλλον από τον αναθεωρητικό νομοθέτη η λύση της εισαγωγής του Συνταγματικού Δικαστηρίου… δεν θα πρέπει να διαθέτει αρμοδιότητες σχετικές...με τη δράση και τη λειτουργία των κομμάτων... Η λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος (ως συστήματος θεσμών, διαδικασιών, δικαιωμάτων) ή είναι ελεύθερη ή δεν υφίσταται καθόλου».

Το ΠΑΣΟΚ, σε νέα του ανακοίνωση, κάνει λόγο για μείζον θέμα δημοκρατικής και ηθικής τάξης, με την υποψηφιότητα του Ηλία Νικολόπουλου, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως ο τελευταίος, αντιτίθεται στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη διακοπή της χρηματοδότησης της Χ.Α., στην περικοπή της αποζημίωσης των προφυλακισμένων βουλευτών της Χ.Α., ενώ τάσσεται υπέρ της παρουσίας και συμμετοχής στη Βουλή των προφυλακισμένων βουλευτών της Χ.Α.

«Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κάθε δημοκρατικός πολίτης ότι είναι άλλο η απαγόρευση κόμματος και άλλο η απαγόρευση και η ποινική καταστολή εγκληματικής οργάνωσης, που συγκροτείται και λειτουργεί με κέλυφος και πρόσχημα ένα πολιτικό κόμμα;» διερωτάται το ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί στο θέμα που έχει προκύψει.

Από το Ποντίκι μέσω Σίβυλλα