Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

«Οσο πίνεις τόσο τρως...»

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την «πείνα» για
φαγητό τις επόμενες 24 ώρες, λένε ειδικοί
Tην κατανάλωση αλκόολ με την υπερφαγία συνδέει έρευνα, με Βρετανούς ειδικούς αυτή τη φορά να προσδιορίζουν ότι ακόμη και τρία ποτήρια κρασί σε μία έξοδο μπορεί να μας οδηγήσουν στην κατανάλωση έως και 6.300 επιπλέον θερμίδων μέσα στις επόμενες 24 ώρες. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει άμεσα τις διατροφικές μας επιλογές, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί στην ακύρωση αθλητικών δραστηριοτήτων και γυμναστικής», αναφέρεται στην έκθεση Βρετανών διατροφολόγων, που συνεργάστηκαν με το βρετανικό κέντρο αδυνατίσματος Slimming World και την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 Βρετανοί διαφορετικών ηλικιών και το 51% δήλωσαν ότι...
μετά το δεύτερο ποτήρι κρασί «άρχιζαν να χαλαρώνουν τη στάση τους απέναντι στην κατανάλωση σνακ, φαγητού και γλυκού και υπέκυπταν ευκολότερα σε αλλεπάλληλους διατροφικούς πειρασμούς εκείνη τη στιγμή αλλά και τις επόμενες ώρες». Στην έκθεση των ερευνητών υπογραμμίζεται ότι σχεδόν τα 2/3 των συμμετεχόντων, ειδικά όσοι ήπιαν αλκοόλ στο σπίτι τους, «επέλεξαν την αδράνεια», παραμένοντας ώρες στον καναπέ, το κρεβάτι και έκαναν κοπάνα από το γυμναστήριο.

Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η επιπλέον πρόσληψη θερμίδων, υποστηρίζει η διατροφολόγος Τζάκι Λαβίν, εξηγώντας ότι η τάση για υπερφαγία, που πυροδοτεί το αλκοόλ, μεταφράζεται σε πρόσληψη τουλάχιστον 2.500 επιπλέον θερμίδων τις επόμενες ώρες, ενώ εάν η κατανάλωση αλκοόλ πραγματοποιηθεί βραδινές ώρες, η υπερφαγία μπορεί να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και σίγουρα μέσα στο επόμενο 24ωρο. «Δεν είναι μόνο ότι το ποτό μάς μειώνει τις αντιστάσεις και δίνει καλύτερη γεύση στο φαγητό» λέει η Λαβίν στο BBC, αλλά επιδρά στα ενεργειακά επίπεδα του οργανισμού προκαλώντας αίσθηση κόπωσης και έλλειψη συγκέντρωσης, καταστάσεις που μας σπρώχνουν στην κατανάλωση μη υγιεινών επιλογών για άμεση εκτόξευση της ενέργειας και της διάθεσής μας.

(Πηγές: BBC, Daily Mail)
Ιω. Ν.
Από enet