Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Παραιτήθηκε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Θράκη

Mετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις σχέσεις του Αχμέτ Κουρτ με την τουρκική ακροδεξιά ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι μετά τη γνωστοποίηση των δηλώσεων του Αχμέτ Κουρτ ζητήθηκε η παραίτηση το,υ κάτι που ο ίδιος έπραξε και παραιτήθηκε από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο. «Επαναλαμβάνουμε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη και δεν υπακούει σε πρόσκαιρες μικροπολιτικές ή άλλου...
είδους σκοπιμότητες. Είναι μια στάση ευθύνης, που απορρέει από την αξιακή αρχή του σεβασμού όλων των πολιτών της περιοχής, και της θέσης ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να είναι ίσοι και να απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων και εναντιώνεται σε ακραίες εθνικιστικές επιδιώξεις, που υπονομεύουν την αρμονική συνύπαρξη της μειονότητας με την πλειονότητα, και σε σχεδιασμούς κύκλων του τουρκικού προξενείου όπως εκδηλώνονται με την προσπάθεια διαμόρφωσης μειονοτικού συνδυασμού στις ευρωεκλογές» σημείωσαν οι ίδιοι κύκλοι.

«Υπό αυτό το πρίσμα, η οργάνωση Ξάνθης είχε βγάλει ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη Ντεβλέτ Μπαχτσελί και έκανε λόγο για προσπάθεια πυροδότησης κλίματος δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην ειρηνική συμβίωση των κατοίκων της Θράκης. Δεν μπορεί να αποκρύπτεται από τα ΜΜΕ ότι σε αυτή την παρουσία του Μπαχτσελί παρέστησαν βουλευτές, πολιτευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όπως οι Φαίκογλου Αχμέτ και Μάντατζη Τσετίν του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτευτές, της ΝΔ, Αδνάν Πετσενίκ και Μεχμέτ Εμίνογλου και του ΠΑΣΟΚ, Μπαράν Μπουρχάν» υπογράμμισαν κύκλοι της Κουμουνδούρου.

«Αγκαλιά» με την ακροδεξιά της Τουρκίας

Πιο συγκεκριμένα ο Αχμέτ Κουρτ είναι πρόεδρος της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και στηρίζει ανοιχτά το εθνικιστικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB) στην Θράκη. Σύμφωνα με το komotinipress, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τον θαυμασμό του για την απόφαση του DEB να μετέχει στις ευρωκλογές του Μαίου και εξέφρασε τη στήριξη του.

Μάλιστα σε γραπτή ανακοίνωση του ο Αχμέτ Κουρτ έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη και υπογράμμισε ότι «επιθυμώ να αναφέρω πως αντιμετωπίζω με μεγάλο θαυμασμό την απόφαση του κόμματος DEB να μετάσχει στις ευρωεκλογές. Σε αυτές στις εκλογές που πιστεύω πως ως μειονότητα μας αναλογούν στον καθένα μια μεγάλη ευθύνη και καθήκον και επειδή πιστεύω πως η φωνή μας θα υψωθεί έτι περισσότερο σε διάφορα ευρωπαϊκά φόρα, δηλώνω με κάθε ειλικρίνεια πως στήριξα και θα στηρίζω αυτή την απόφαση και εύχομαι σε όλους τους αδερφούς μου επιτυχία σε αυτές τις εκλογές. Είναι απόλυτη η πίστη μου πως η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης θα περάσει με επιτυχία αυτές τις εξετάσεις. Ας είναι ανοιχτός ο δρόμος μας».

Επιπλέον ο Αχμέτ Κουρτ δεν κρύβει τις σχέσεις του με την ακροδεξιά της Τουρκίας. Σε ταξίδι του τον περασμένο Δεκέμβριο στην Τουρκία συναντήθηκε με τον επικεφαλής του τουρκικού ακροδεξιού Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σε φωτογραφίες που ανήρτησε ο ίδιος ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην προσωπική του σελίδα στο twitter ανέφερε ότι είχε μία θερμή και φιλική συζήτηση με τον Μπαχτσελί και κουβέντιασαν τα προβλήματα της Θράκης. 
Από real