ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ EUROGROUP ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
Εξετάζεται η κατάργηση των συνταξιοδοτήσεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών
Εξετάζεται η κατάργηση των συνταξιοδοτήσεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών
EΝΟΠΟΙΗΣΗ όλων των επικουρικών ταμείων, αλλά και άνοιγμα εκ νέου του Ασφαλιστικού, είναι τα νέα προαπαιτούμενα που έθεσε το Eurogroup για την εκταμίευση των τελευταίων δόσεων του ευρωπαϊκού δανείου προς τη χώρα μας.
Συνεπώς, πέραν των όσων προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο γύρω από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, οι Ευρωπαίοι ζητούν δύο επιπλέον μέτρα:...
Συνεπώς, πέραν των όσων προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο γύρω από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, οι Ευρωπαίοι ζητούν δύο επιπλέον μέτρα:...
* Πρώτον, την ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και τη συγχώνευσή τους με το ενιαίο επικουρικό ταμείο του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ).
* Δεύτερον, το «άνοιγμα» εκ νέου του Ασφαλιστικού. Στο μεταξύ οι νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ έρχονται με την εφαρμογή του νέου νόμου που ψηφίστηκε την προηγούμενη Κυριακή. Η κατάργηση 24 κοινωνικών πόρων που εισέπρατταν τα Ταμεία και η εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μειώσεις των παροχών, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμόζονται στο εκάστοτε ύψος των εσόδων των Ταμείων.
Οι αλλαγές
Σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, επισπεύδονται οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση. Η αρχή γίνεται από το ενιαίο επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ), στο οποίο οι αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξης ξεκινούν την 1η Ιουλίου 2014 και όχι την 1η Ιανουαρίου 2015, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Ταυτοχρόνως εφαρμόζεται ο συντελεστής βιωσιμότητας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται αυτομάτως περικοπές στις παροχές των Ταμείων όπου διαπιστώνονται ελλείμματα.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ως νέο προαπαιτούμενο για τη δόση του Ιουλίου ετέθη να ψηφιστεί νόμος για την ένταξη των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου στο ΕΤΕΑ.
Από τον Ιούλιο εφαρμόζεται «μεικτό» σύστημα υπολογισμού των συντάξεων του ΕΤΕΑ. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης ώς 30 Ιουνίου 2014 θα υπολογίζεται με το «παλαιό σύστημα» και το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης από τον Ιούλιο και εντεύθεν, με το νέο τρόπο υπολογισμού. Το νέο σύστημα θα είναι διανεμητικό με προκαθορισμένες εισφορές και νοητή κεφαλαιοποίηση.
Εντός του έτους αναμένονται περικοπές και στα μερίσματα των μετοχικών ταμείων που έχουν ελλείμματα. Στον πρόσφατο νόμο προβλέπεται πως τα μετοχικά ταμεία πολιτικών υπαλλήλων και των σωμάτων ασφαλείας (Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού) πραγματοποιούν υποχρεωτικά κάθε έτος αναλογιστική μελέτη και αναλόγως προσαρμόζουν τις παροχές τους.
Ο πρόσφατος νόμος προβλέπει ακόμη ότι από 1ης Ιανουαρίου 2015 επεκτείνεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (συντελεστής βιωσιμότητας) σε όλους τους φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας και στους αντίστοιχους τομείς των σωμάτων ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ). Δηλαδή, όλα τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία εφάπαξ θα προσαρμόζουν τις παροχές τους στα έσοδα του Ταμείου, όπως ισχύει και στο ΕΤΕΑ.
Πέραν των ήδη ψηφισθεισών νομοθετικών ρυθμίσεων, το Eurogroup έθεσε ως νέο προαπαιτούμενο το άνοιγμα του Ασφαλιστικού. Κατόπιν τούτου αναμένεται εντός του φθινοπώρου να πραγματοποιηθούν αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που προδιαγράφει τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων το 2015.
Ηδη όλα τα Ταμεία βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας των μειωμένων εσόδων, συνεπεία της παρατεταμένης ύφεσης και της πρωτοφανούς ανεργίας. Σε αυτά ήλθαν να προστεθούν οι νέες απώλειες εσόδων που θα προκαλέσει η πρόσφατα ψηφισμένη μείωση των εισφορών. Οπότε θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να λάβει νέα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για τις παροχές των Ταμείων, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο συνολικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Στην «προκρούστεια κλίνη» αναμένεται να τεθούν οι κύριες συντάξεις, τα εφάπαξ, οι επικουρικές και γενικότερα οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων.
Τα σενάρια μέτρων που εξετάζονται αφορούν την πλήρη κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών. Σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθούν άμεσα τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα για τη συνταξιοδότηση σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ και θα καταργηθούν όλες οι ευνοϊκές διατάξεις που παραμένουν σε ισχύ στο ΙΚΑ για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά.
Πρόωρες, τέλος
Επιπλέον συζητείται η θέσπιση νέας μείωσης των συντάξεων λόγω πρόωρης εξόδου πέραν του 6% για κάθε χρόνο πριν από το γενικό όριο, που ισχύει σήμερα ως το ανώτατο όριο ποινής (συνολική μείωση 30%) σε όσους αποχωρούν πρόωρα.
Η ποινή για πρόωρη έξοδο θα αυξάνεται για κάθε χρόνο που υπολείπεται από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, καθιστώντας την πρόωρη έξοδο ασύμφορη για τους ασφαλισμένους.
Καθιέρωση ενιαίων εισφορών αλλά και ενιαίων παροχών στο σύνολο των ασφαλισμένων, είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε σε ΔΕΚΟ, τράπεζες ή σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα. Δηλαδή, συζητείται η κατάργηση των ειδικών διατάξεων που διατηρούνταν μετά την ένταξη π.χ. των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ και προέβλεπαν διαφορετικές εισφορές και διαφορετικές παροχές.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ από enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.