ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΕΚΑ ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ
Οι εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων και δέκα γιατροί από διάφορα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καλούνται ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Γεωργουλέα και Μάρκου, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις γύρω από τις μίζες χιλιάδων ευρώ που φέρονται ότι δόθηκαν, με σκοπό την προώθηση προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρείας σε νοσοκομεία ζημιώνοντας έτσι το ελληνικό Δημόσιο κατά περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.
Βασικό στοιχείο, το οποίο οδήγησε...
Βασικό στοιχείο, το οποίο οδήγησε...
στην απαγγελία κατηγοριών, είναι λίστες, οι οποίες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από τα γραφεία εμπλεκόμενων εταιρειών. Σε αυτές, που έχουν τον τίτλο «best doctors» (καλύτεροι γιατροί), καταγράφονταν τα πλήρη στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο και αριθμοί πωλήσεων). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έγγραφα αυτά αποτέλεσαν την αρχή του νήματος, καθώς οι αρχές έλεγξαν ένα προς ένα τα τιμολόγια των γιατρών των δημοσίων νοσοκομείων που βρίσκονταν ψηλά στις λίστες, εντοπίζοντας μεταξύ άλλων και σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mails) ανάμεσα στους κατηγορούμενους γιατρούς και σε υπευθύνους των επίμαχων εταιρειών. Παρόμοιο υλικό βρέθηκε και κατά τον εσωτερικό έλεγχο της υπό διερεύνηση εταιρείας.
Και τα στελέχη
Παράλληλα, εκτός από τους γιατρούς, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στελέχη εταιρειών παροχής συμβουλών, αλλά και στελέχη της εταιρείας De Puy, οι οποίοι είναι κατά περίσταση αντιμέτωποι με βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις, όπως απάτη και δωροδοκία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50), καθώς και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Το χρονικό διάστημα που ελέγχεται από την ελληνική Δικαιοσύνη είναι από το 2000 έως το 2006, κατά το οποίο εμφανίζεται να υπερκοστολογήθηκαν ορθοπεδικά είδη, αλλά και να καταβλήθηκαν μετρητά ως «δώρα» στους κατηγορούμενους γιατρούς. Κατά πληροφορίες, από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι τα ορθοπεδικά είδη διετίθεντο υπερκοστολογημένα από την εταιρεία κατά 35%, ενώ με βάση τα τιμολόγια που βρέθηκαν στο στόχαστρο των αρχών, η μίζα ανέρχεται σε 20%.
Για την υπόθεση πριν από λίγο καιρό είχαν ασκηθεί και συμπληρωματικές ποινικές διώξεις ad personam (προσωποποιημένες) για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος σε βάρος πέντε στελεχών του αμερικανικού κολοσσού «Johnson & Johnson», ενώ ήδη από το 2010 στέλεχος της De Puy καταδικάστηκε στη Μ. Βρετανία για χρηματισμό Ελλήνων.
Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου