Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Πλακώθηκαν τα φασισταριά!

Κάθε πρωθυπουργός έχει το επιτελείο του, τους συμβούλους του, τους κομματικούς του συνεργάτες, έχει όμως και ένα πρόσωπο που θα το χαρακτηρίζαμε ως το «πιστό σκυλί» του. Εναν άνθρωπο απόλυτα αφοσιωμένο στον ίδιο προσωπικά, ο οποίος κάνει όλη τη βρόμικη δουλειά και τον οποίο τρέμουν ακόμη και οι υπουργοί. Ο Α. Παπανδρέου είχε τον Λιβάνη, ο Σημίτης τον Κοσμίδη, ο Καραμανλής τον Αγγέλου, ο Γιωργάκης την Βάρτζελη, ο Σαμαράς τον Μπαλτάκο.
  
Αυτοί οι δύο είναι κολλητοί εδώ και δεκαετίες, ο δε Μπαλτάκος ακολουθεί τον Σαμαρά παντού. Από τη ΝΔ στην ΠΟΛΑ, από εκεί στην ευρωβουλή, στην ηγεσία της ΝΔ, στην πρωθυπουργία. Γι’ αυτό και ο Σαμαράς τον τοποθέτησε ως μαντρόσκυλο στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, πόστο από το οποίο μπορεί να ελέγχει όλους τους υπουργούς και το κοινοβουλευτικό έργο. Επειδή, δε, η κυβέρνηση ήταν τρικομματική, φρόντισε να τον οπλίσει με εξουσίες απόλυτου δικτάτορα. Με την...
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 31ης Δεκέμβρη του 2012, άρθρο 21 (ψηφίστηκε ως νόμος 4147/26.4.2013), ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης απέκτησε υπερεξουσίες. Για τη Βουλή δεν φεύγει όχι νομοσχέδιο, όχι τροπολογία, αλλά ούτε νομοτεχνική βελτίωση αν δεν την υπογράψει ο γ.γ. της κυβέρνησης. Οι δε υπηρεσίες της Βουλής δε δικαιούνται να παραλάβουν τίποτα από τους υπουργούς, αν δεν έχουν την έγκριση του γ.γ. της κυβέρνησης. Επίσης, τα ΠΔ πρέπει να υπογράφονται από τον ίδιο, πριν πάνε για έλεγχο στο ΣτΕ, ενώ έχει δικαίωμα να μη δημοσιεύει στο ΦΕΚ υπουργικές αποφάσεις, αλλά να τις στέλνει πίσω για διόρθωση. Απ’ αυτές τις αρμοδιότητες φαίνεται καθαρά τι θεσμική εξουσία είχε ο Μπαλτάκος. Ηταν αμέσως κάτω από τον Σαμαρά.
  
Οποιος ξέρει στοιχειωδώς από αστική πολιτική δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία πως οι επαφές του Μπαλτάκου με τους νεοναζί ήταν σε απόλυτη γνώση του Σαμαρά.* Ομως, ο Μπαλτάκος αποδείχτηκε ολίγιστος γι’ αυτό το πόστο. Ξέρεις τι είναι να σε «γράφει» ένα «κωλόπαιδο» (αμφιβάλλετε ότι έτσι θ’ αποκαλούσαν τον Κασιδιάρη στις ιδιωτικές κουβέντες τους με τον Σαμαρά;) μέσα στο ίδιο το γραφείο σου; Να σου παίρνει συνέντευξη και συ ν’ απαντάς με το ύφος του ανθρώπου που ξέρει τα πάντα; Κι όχι μόνον αυτό, αλλά να σ’ έχει και στο χέρι και να σε εκβιάζει; Και μόνο γι’ αυτό, ότι δηλαδή κατάφερε να τον βάλει στο χέρι ο Κασιδιάρης, ο Μπαλτάκος έδειξε πως ήταν ανίκανος για το πόστο του «ανθρώπου ειδικών αποστολών» που του ανέθεσε ο Σαμαράς.

Ολίγιστος έδειξε και απ’ όταν οι νεοναζί έβγαλαν το πρώτο βίντεο. Στην επιστολή παραίτησης μιλούσε για τυχαίες συναντήσεις με τους νεοναζί, επειδή τα γραφεία τους βρίσκονται στον ίδιο όροφο της Βουλής, και την επομένη βγήκε στον Χατζηνικολάου, σε μια συνέντευξη-συμφορά, για να ομολογήσει ότι είχε κανονικότατες επαφές με τους Χρυσαυγίτες, υπηρετώντας… την πατρίδα. Και βέβαια, δεν ξέρει πλέον πόσες φορές τον έχουν «γράψει» και τι λέει όλες αυτές τις φορές.

Οπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις, ο Μπαλτάκος κρατούσε την επαφή της ΝΔ με τους νεοναζί. Ηταν η εποχή που η κυβέρνηση τους χάιδευε, ήθελε να τους έχει από κοντά, τους άφηνε να κάνουν την εγκληματική δουλειά τη νύχτα, προσδοκούσε να τους χρησιμοποιήσει σαν εφεδρεία ή να τραβήξει κάποιους από δαύτους στη ΝΔ. Αυτή τη δουλειά έκανε ο Μπαλτάκος για λογαριασμό του Σαμαρά. Κάποια στιγμή ο Σαμαράς γύρισε την πλάκα και αποφάσισε να τους χτυπήσει. Με τη δολοφονία του Π. Φύσσα είχαν ξεπεράσει κάθε όριο, ενώ προκάλεσαν τη νεοδημοκρατική ακροδεξιά μέσα στο ίδιο το πολιτικό σπίτι του Σαμαρά, στη φιέστα του Μελιγαλά. Ο Σαμαράς πείστηκε ότι αυτοί δεν έχουν σκοπό να γίνουν παρακολούθημά του, αλλά να του κάνουν όσο μεγαλύτερη ζημιά μπορούν.
Ο Μπαλτάκος εμφανίζεται να λέει στον Κασιδιάρη, ότι ο ίδιος διαφωνούσε μ’ αυτή την τακτική του Σαμαρά. Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι πως του έλεγε αλήθεια και πως δεν ήθελε απλά να τον ξεφορτωθεί. Η οικειότητα μεταξύ τους είναι ολοφάνερη. Σαν καλά φιλαράκια μιλούν. Αν τόσο καιρό δούλευε με τον Παππά και τον Κασιδιάρη σε άλλη κατεύθυνση, έπρεπε να βρει ένα τρόπο να βγάλει την ουρά του απέξω. Θέλουμε να πούμε, δηλαδή, ότι μπορεί και ο Μπαλτάκος να ήταν από τους εισηγητές του «να τους κλείσουμε στη φυλακή», άσχετα από το τι λέει στον Κασιδιάρη.

Δεν ξέρουμε και τι παζάρι έκανε ο Κασιδιάρης με τον Μπαλτάκο από τότε που έβαλαν στη φυλακή τους Μιχαλολιάκο και Παππά και έμεινε αυτός ως Νο 1 στη συμμορία. Ισως να τον διαβεβαίωνε ότι ο ίδιος δε θα προφυλακιστεί. Ο Κασιδιάρης, όμως, διαπίστωσε ότι τον πάνε κι αυτόν για τα κελιά του Κορυδαλλού κι αφού το παζάρι με τον Μπαλτάκο δεν έπιασε, αντεπιτέθηκε με το μόνο μέσο που του είχε απομείνει: τις μαγνητοσκοπήσεις.

Για μια ακόμη φορά οι φασίστες με τις γραβάτες συγκρούονται με τους φασίστες του πεζοδρομίου, επειδή οι δεύτεροι φόρεσαν επίσης γραβάτες, κατέλαβαν κοινοβουλευτικά έδρανα και έκαναν παιχνίδι μόνο για πάρτη τους. Και βέβαια, ο Σαμαράς γνώριζε το νταραβέρι του Μπαλτάκου με τους χρυσαυγίτες. Στη Βουλή γινόταν, όπου υπάρχουν χίλια μάτια και χίλια αυτιά, δε γινόταν σε τίποτα γιάφκες. Τα πάντα γνώριζαν και το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, που συμμετείχαν στην κυβέρνηση. Δεν μένουν κρυφά αυτά τα πράγματα. Ομως, έκαναν τα στραβά μάτια, σεβόμενοι ότι αυτό το νταραβέρι αφορούσε τον μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο και αυτών δεν τους έπεφτε λόγος. Ακόμα και όταν ο Μπαλτάκος δεν επέτρεπε –με προκλητικό τρόπο, για να στέλνει μηνύματα στην ακροδεξιά― να προωθηθούν κάποια αστοφιλελεύθερα νομοσχέδια, έλεγαν μεν διάφορα, αλλά ουδέποτε τον κατήγγειλαν, ουδέποτε απαίτησαν από τον Σαμαρά να τον διώξει. Τους αρκούσε η συμμετοχή τους στην εξουσία και θυμήθηκαν τον Μπαλτάκο μόνο όταν αυτός «τελείωσε» ως πολιτικό πρόσωπο.

ΣΥΡΙΖΑ και Περισσός, άραγε, δεν είχαν πάρει χαμπάρι τίποτα; Δεν είχαν ένα δικό τους μπάτσο στη Βουλή, έναν δικό τους υπάλληλο, που να έχει πάρει χαμπάρι όλο αυτό το νταραβέρι Μπαλτάκου-χρυσαυγιτών, που δε γινόταν κρυφά; Δύσκολο να το πιστέψουμε. Απλά, υπάρχουν κάποια «κοινοβουλευτικά ήθη», τα οποία σέβονται απόλυτα, βάζοντάς τα πάνω και από τον αντιφασιστικό αγώνα.

* Γι’ αυτό και έχει ξεχωριστή σημασία η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος Τσίπρα, που ζήτησε να παραιτηθούν οι Δένδιας-Αθανασίου, ο δε Σαμαράς… να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή. Ο Μπαλτάκος δεν ήταν συνεργάτης των δύο υπουργών, αλλά ο στενότερος συνεργάτης του Σαμαρά. Μ’ αυτόν τον χειρισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια έδειξε ότι δε θέλει να υποδαυλίσει την κυβερνητική αστάθεια και από την άλλη έδωσε το δικαίωμα στον Σταμάτη να τον κατηγορήσει ως «συνήγορο της ΧΑ», διότι φάνηκε να επιβεβαιώνει αυτά που έλεγαν ο Μπαλτάκος με τον Κασιδιάρη για την ποδηγέτηση της Κουτζαμάνη και των ανακριτών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ορθιος (με το μικρόφωνο) ο Μπαλτάκος. Και στο πάνελ, από αριστερά προς τα δεξιά η χαμογελαστή συντροφιά: Α. Σαμαράς, Λ. Κανέλλη, Ι. Πρετεντέρης, Ν. Αλευράς, Α. Λυκουρέζος. Μόνο εκπρόσωπος του ΣΥΝασπισμού λείπει από την εκδήλωση παρουσίασης ενός εθνικοφασιστικού βιβλίου του Μπαλτάκου (2006), που υμνεί την κρυπτεία, τη δολοφονική πρακτική με την οποία στην αρχαία Σπάρτη εξόντωναν τους «ζωηρούς» είλωτες. Πρακτική που έχει ως πρότυπό της η Χρυσή Αυγή (επισήμως το λέει). Τι ένωσε όλους αυτούς; Οχι ασφαλώς ο Παναθηναϊκός (άλλωστε, ο Σαμαράς είναι «γαύρος»). Τους ένωσε ο εθνικισμός. Τώρα, το παίζει αθώα περιστερά όχι μόνο η Κανέλλη, αλλά ακόμη και ο Πρετεντέρης, που βρίζει από τα «Νέα» τον Μπαλτάκο.
 
"Κόντραμέσω "Σίβυλλα"