Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Πώς στήνουν λογιστικά δήθεν μείωση χρέους οι τραπεζίτες

Alpha Bank: Το χρέος θα πέσει στο 166,5% του ΑΕΠ (από το 175,1%) στους επόμενους μήνες 
«Η Ελλάδα πέτυχε την έγκαιρη έξοδό της στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, η πρόσβαση στις αγορές δεν συνίσταται μόνο στα 3 δισ. που δανείστηκε το ελληνικό Δημόσιο, με επιτόκιο 4,95% (που μειώθηκε ήδη στο 4,76% στη δευτερογενή αγορά) και με προσφορά κεφαλαίων άνω των 20 δισ ευρώ", σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank.

Συνίσταται και στα ακόλουθα:...

- Στο ότι τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου (ΕΓΔ), ύψους περί τα 15 δισ ευρώ, τα οποία είχαν εκδοθεί με μέσο επιτόκιο άνω του 4,2%, αναμένεται τώρα να αναχρηματοδοτηθούν με μέσο επιτόκιο κάτω του 3% και με μεγάλη συμβολή από ξένους επενδυτές.

- Στο ότι έχουν ήδη αντληθεί ίδια κεφάλαια ύψους 2,95 δισ ευρώ από τις δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες της χώρας (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για άντληση επιπλέον ιδίων κεφαλαίων ύψους 5,4 δισ ευρώ από την Eurobank και από την Εθνική Τράπεζα.

- Στο ότι έχουν ήδη αντληθεί κεφάλαια ύψους 1,25 δισ ευρώ μέσω ομολογιακών εκδόσεων με πολύ ικανοποιητικά επιτόκια από δύο συστημικές τράπεζες. Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, οι τράπεζες ήδη προχωρούν σε εξαγορά του συνόλου των προνομιούχων μετοχών τους, ύψους 4,5 δισ ευρώ που είχαν αγοραστεί από το ελληνικό Δημόσιο το 2009. Ήδη, η Alpha Bank προχώρησε στην εξαγορά των δικών της προνομιούχων μετοχών ύψους 940 εκατ. ευρώ και επίκειται αντίστοιχη ενέργεια και από την Τράπεζα Πειραιώς και, αργότερα, και από τις δύο άλλες συστημικές τράπεζες.
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το δημόσιο χρέος της χώρας και οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου τον Μάιο του 2014 θα έχουν μειωθεί κατά 4,5 δισ ευρώ. Επιπλέον, τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 11 δισ ευρώ του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν θα χρειάζονται πλέον για την κάλυψη των εναπομεινάντων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αφού αυτές οι ανάγκες θα έχουν καλυφθεί πλήρως και με το παραπάνω από τον ιδιωτικό τομέα.

Επομένως, τα διαθέσιμα του ΤΧΣ, τα οποία δεν θα έπρεπε να είχαν καταγραφεί καν στο δημόσιο χρέος, θα επιστραφούν έγκαιρα στο EFSF με αποτέλεσμα την αντίστοιχη μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης της χώρας. Επομένως, με την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων (ΑΜΚ) και των τραπεζών που είναι σε εξέλιξη, το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί απότομα από τα 318,7 δισ ευρώ (175,1% του ΑΕΠ), που ανακοίνωσε (23.4.2014) η Eurostat, στα 303,2 δισ ευρώ (166,5% του ΑΕΠ) στους επόμενους μήνες, καταλήγει η Alpha Bank.

Μαγειρείο
   
Οι Financial Times σχολίαζαν μετά την «έξοδο στις αγορές» με ειρωνία ότι «η ελληνική οικονομία δεν είναι σε ύφεση ούτε σε ανάκαμψη- έχει καταρρεύσει».
    
Τα λογιστικά τερτίπια του πρωτογενούς πλεονάσματος σχολίαζαν επίσης Guardian και Wall Street Journal.
   
Βασικός dealer της έκδοσης των 5ετών ελληνικών ομολόγων στις 10 Απριλίου ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο με επενδυτές στα κεντρικά γραφεία του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού οίκου JPMorgan στο Μανχάταν, την οποία διοργάνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Τζέιμι Ντάιμον, αναφέρει το Bloomberg. Ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται πρώτης τάξεως dealer υψηλών αποδόσεων για πάσης φύσεως κερδοσκοπικά hedge fund και τραπεζίτες στις αγορές στη σκιά των μνημονίων διαρκείας.

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος Νόμπελ Οικονομίας για να δει πόσο αδιέξοδη είναι η «έξοδος στις αγορές».

Οι τράπεζες που σώθηκαν με άφθνονο κρατικό χρήμα, δανείζονται στις αγορές με επιτόκια 20 φορές μεγαλύτερα από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ και σχεδόν 50% μεγαλύτερο από το επιτόκιο που χρεώνουν σήμερα οι τραπεζίτες για τα παλιά στεγαστικά δάνεια. Αυτό σημαίνει επιτόκια στο 5%. Με άλλα λόγια, αν συνεχίσει να «βγαίνουν στις αγορές», οι τράπεζες θα γίνουν ακόμη πιο "προβληματικές".

Στη μεγάλη εικόνα, ένα δημόσιο χρέος -που διογκώθηκε από τα "σωσίβια" σε τραπεζίτες και αναξιοπαθούντες της "τέχνης του επιχειρείν"- δεν έγινε βιώσιμο από τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με επιτόκιο σχεδόν 2%, δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμο με νέα δάνεια από τις αγορές με επιτόκιο 5%. Μόνο αν ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ανέβαινε πάνω από 5% μπορεί να ίσχυε κάτι τέτοιο.

Αλλά αυτά το σενάριο δεν τα προβλέπει κανένα μαγειρείο.

Κ.Σαρ.
Από enet