«Θα πληρώσουν οι ίδιοι τις δικαστικές αποφάσεις που θα κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς τους», είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση προς τους ένστολους.
«Ρουκέτα» σε 80.000 ένστολους εξαπέλυσε χθες η κυβέρνηση διαμηνύοντας ότι «θα πληρώσουν οι ίδιοι τις δικαστικές αποφάσεις που θα κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς τους». Η προειδοποιητική αυτή βολή δεν αφορά μόνον αυτούς που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες), αλλά όλα τα ειδικά μισθολόγια, στα...
«Ρουκέτα» σε 80.000 ένστολους εξαπέλυσε χθες η κυβέρνηση διαμηνύοντας ότι «θα πληρώσουν οι ίδιοι τις δικαστικές αποφάσεις που θα κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς τους». Η προειδοποιητική αυτή βολή δεν αφορά μόνον αυτούς που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες), αλλά όλα τα ειδικά μισθολόγια, στα...
οποία εντάσσονται οι δικαστές, οι καθηγητές στα Πανεπιστήμια, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι διπλωμάτες. Ετσι το μήνυμα από το Μαξίμου αφορά όλες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν σχηματίσει «ουρές» έξω από τα δικαστήρια προκειμένου να προσβάλουν τις μισθολογικές μειώσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Μνημονίου, διεκδικώντας από τις αναδρομικές αυξήσεις στις αποδοχές τους.
Το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη του συνόλου των απωλειών ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την τρόικα για την κάλυψη της έκτακτης αυτής «τρύπας» που παρουσιάστηκε στο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τους ένστολους, που αποτέλεσε και το πρώτο «ατύχημα» για τον προϋπολογισμό και το Μνημόνιο, φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 310 εκατ. ευρώ αφορούν τους ένστολους εν ενεργεία, περίπου 100 εκατ. ευρώ αναλογούν στους συνταξιούχους και σε 70 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αποζημίωση από το «πάγωμα» των ωριμάνσεων. Για τους δικαστικούς το κονδύλι υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 420 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση των υπόλοιπων ειδικών μισθολογίων.
Το κόστος είναι εξωπραγματικό και όπως αποκάλυψε αξιωματούχος της κυβέρνησης, αυτό «θα αντιμετωπιστεί μέσα στην εισοδηματική ομάδα που αφορά». Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην περίπτωση της προσφυγής των ένστολων, για παράδειγμα, το επιπλέον κόστος θα μπορούσε να καλυφθεί μέσα από την καθυστέρηση στις προαγωγές των αξιωματικών». Η κυβέρνηση υιοθετεί το πορτογαλικό «μοντέλο» αποκατάστασης των μισθολογικών απωλειών για να αποφύγει νέες μειώσεις δαπανών ή αυξήσεις φόρων. Στο τραπέζι βέβαια παραμένει η πρόταση για την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που είναι και προαπαιτούμενη δράση για τις δόσεις του καλοκαιριού.
Η τρόικα
«Θορυβημένη» η τρόικα έχει ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ενημέρωση για κάθε στάδιο επί του οποίου κινείται το θέμα των ειδικών μισθολογίων προκειμένου να συζητηθεί στο τέλος Αυγούστου που οι δανειστές θα ξανάρθουν στην Αθήνα. Σε αυτή τη φάση της αξιολόγησης θα συζητηθεί και το χρηματοδοτικό κενό για το 2015-2016, με την κυβέρνηση να έχει υποβάλει πρόταση που αξιολογείται από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον για τη χρησιμοποίηση των 11 δισ. ευρώ που συνιστούν το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στέλεχος του υπουργείου είπε ότι αυτό το «μαξιλάρι» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την αποπληρωμή χρέους λόγω των εισπρακτικών αστοχιών στις αποκρατικοποιήσεις.
Τα μέτρα του 2015
Ψηλά στην ίδια «ατζέντα» θα βρεθούν και τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2015, με τους ξένους να εγείρουν θέμα κάλυψης αυτού του κενού με παρεμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του κατεβάζει στο μισό αυτές τις ανάγκες που θα εξεταστούν με τη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό. Για την ώρα η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην προσπάθεια επιστροφής στις αγορές που αποτελεί και μια «ακριβή», λόγω επιτοκίων που θα πληρώσει, λύση. Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι η κίνηση αυτή θα αφορά πολύ λιγότερα από 4 δισ. ευρώ. Το ίδιο στέλεχος είπε ακόμη ότι το φθινόπωρο θα γίνει και μια πρώτη κουβέντα για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ το 2014.
Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου από efsyn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου