Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΣτΕ: Συνταγματικό και νόμιμο το «κούρεμα» των ομολόγων

Έξι νέες αποφάσεις κρίνουν πως το PSI έγινε για «λόγους δημοσίου συμφέροντος» τον Μάρτιο του 2012 
H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με νέες έξι αποφάσεις της, επαναλαμβάνει ότι είναι συνταγματικό, νόμιμο και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, που έγινε για «λόγους δημοσίου συμφέροντος» τον Μάρτιο του 2012.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις νέες αποφάσεις της (1506-1511/2014) απέρριψε τις αιτήσεις 223 ομολογιούχων, του...
Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού Τράπεζας της Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Μαρτίου 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ με ανάλογες αποφάσεις της είχε απορρίψει και πάλι όλους τους ισχυρισμούς των περίπου επτά χιλιάδων ομολογιούχων (φυσικών προσώπων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικών εταιρειών, κ.λπ.).

Η Ολομέλεια με τις νέες αποφάσεις επαναλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, ότι ο νόμος 4050/2012 που προβλέπει τη διαδικασία «αντικατάστασης των τίτλων εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού δημοσίου με νέους τίτλους», προβλέφθηκε για λογούς δημοσίου συμφέροντος και με την αντικατάσταση αυτή, μειώθηκε το δημόσιο χρέος.

Από enet