Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Σε ξένους το 80% της ΕΤΕ έναντι 2,5 δις ευρώ

• Ετοιμάζει και άλλο ομόλογο για την τουρκική θυγατρική Finansbank• Με απόδοση 4,5% δανείστηκε 750 εκατ. ευρώ η Εθνική 
Mε 4,5% δανείστηκε 750 εκατ. ευρώ η ΕΤΕ και με προίκα το ρευστό, προχωρά το σχέδιο παραχώρησης του 80% των μετοχών σε ξένους. Με δεύτερο ομολογιακό δάνειο και για την θυγατρική τουρκική Finansbank, υποδέχεται τους «γαμπρούς» της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δις ευρώ, όταν στο δημόσιο στοίχισε 8,68 δις ευρώ.

Η παραχώρηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας σε ξένους κεφαλαιούχους, (με κλάσμα κεφαλαίων έναντι όσων δαπάνησε δανειζόμενο με λεόντειους όρους το ελληνικό δημόσιο), μπήκε στην τελική ευθεία σήμερα Πέμπτη του Πάσχα, με...
τον ομολογιακό δανεισμό της τράπεζας, με 750 εκατ. ευρώ.

Η ΕΤΕ δανείστηκε 750 εκατ. ευρώ, με 5ετές ομόλογο που είχε απόδοση 4,5% και η ζήτηση καλύφθηκε περίπου τρεις φορές. Το τοκομερίδιο ήταν 4,375% (η τιμή έκδοσης του ομολόγου ήταν 99,451%).

Με τα χρήματα αυτά και με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, η ΕΤΕ διαμορφώνει ήδη ρευστότητα που θα μεγαλώσει κι άλλο και μπαίνει στην τελική ευθεία για την αύξηση κεφαλαίου, 2,5 δις ευρώ, με ονομαστική τιμή της νέας μετοχής στα 30 σεντς (0,30 ευρώ).

Μάλιστα η ρευστότητα θα αυξηθεί κι άλλο, στον όμιλο, καθώς η ΕΤΕ σχεδιάζει σύμφωνα με το Reuters, ξεχωριστή έκδοση ομολόγου για τη Finansbank στην Τουρκία, με στόχο να δανειστεί 500 εκατ. ευρώ.

Τι θα έχουν οι μέτοχοι μετά την αύξηση

Έτσι δρομολογείται και η αύξηση κεφαλαίου, της Εθνικής, από την οποία, έχει αποκλεισθεί το ΤΧΣ που μέχρι στιγμής έχει το 84,4% των μετοχών, σε σύνολο 2,39 δις μετοχών, το οποίο στοίχισε 8,68 δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Με την αύξηση κεφαλαίου η ΕΤΕ στοχεύει να αντλήσει 2,5 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει πως με ονομαστική τιμή στο 0,30 ευρώ, δηλαδή περίπου στο 1/4 της λογιστικής αξίας, θα εκδοθούν περίπου 8 δις μετοχές, στους κατόχους των οποίων θα περάσει ποσοστό κοντά στο 80% του συνόλου των μετοχών της τράπεζας, μαζί με τις νέες μετοχές.

Ήδη μετά το κούρεμα και την ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ, από 956 εκατ. οι μετοχές της Εθνικής, έγιναν 2,39 δις μετοχές…

Τα ταμεία Ν.Π.Ι.Δ. (4,3%) και Ν.Π.Δ.Δ. (12%), από συνολικά 16,3% της τράπεζας, βρέθηκαν να έχουν ποσοστό 1% συνολικά. Η Εκκλησία και άλλοι σχετικοί επενδυτές, βρέθηκαν με 0,4% από 1,5% ενώ εξαφανίστηκε ήδη το μετοχικό μερίδιο των άλλων επενδυτών.

Η αύξηση θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό, αν και υπάρχουν μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για συμπληρωματική έκδοση νέων μετοχών για 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 10% της αύξησης, με προορισμό την ελληνική αγορά…

Η ανακοίνωση της ΕΤΕ

Στο μεταξύ η ΕΤΕ ανακοίνωσε, επίσημα, ότι προχώρησε σε έκδοση ομολόγου κύριου χρέους (senior unsecured bond) ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, 5ετούς διάρκειας. Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση υπερκαλύφθηκε σήμερα περί τις 3 φορές. Η απόδοση του ομολόγου κατά την έκδοση διαμορφώθηκε στο 4,50% ενώ το τοκομερίδιο θα είναι 4,375%. Η τιμή έκδοσης του ομολόγου ορίστηκε στο 99,451%. Συντονιστές έκδοσης ήταν οι τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley.

Το ραπόρτο της Merrill Lynch

Ένας εκ των συντονιστών της ομολογιακής έκδοσης, η Merrill Lynch Bank Of America, προχώρησε από χθες σε θετικό report, για την ΕΤΕ. Μεταξύ άλλων προβλέπει ανάκαμψη στις αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών κι εκτιμά ότι αυτές είναι ικανοποιητικά ανακεφαλαιοποιημένες για να βοηθήσουν στην ελληνική ανάκαμψη.

Για την Εθνική δε προσαρμόζει χαμηλότερα την τιμή στόχο στα 3,42 ευρώ αλλά αναβαθμίζει τη σύσταση της σε «ουδέτερη», από κατώτερη της αγοράς που ήταν μέχρι τώρα.

ΝΑΚ
Από enet