Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ερχονται μέτρα 7,7 δισ. ευρώ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Nέα μέτρα ύψους 7,7 δισ. ευρώ έως το 2017 και εποπτεία διαρκείας από την τρόικα ακόμα και μετά τη λήξη των μνημονίων αποκαλύπτει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση προόδου του ελληνικού μνημονίου.

Με τη γνωστή πρακτική του καρότου και μαστιγίου, αν και η Κομισιόν διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου την ίδια ώρα απαιτεί νέα μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, που...
προκύπτει την τριετία 2015-2017 (2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017).

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν καταρρίπτει τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για το τέλος της αυστηρής εποπτείας από την τρόικα. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο περιθώριο της παρουσίασης της έκθεσης προόδου του μνημονίου, τόνισε ότι ακόμα και αν το πρόγραμμα τελειώσει το 2015 θα συνεχιστεί η προληπτική εποπτεία της Ελλάδος με επιπλέον τακτικές αποστολές στην Αθήνα, στέλνοντας σαφές μήνυμα διαρκούς επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας.

Η Κομισιόν όμως δεν σταματά μόνο στα νέα μέτρα, καθώς ανοίγει:

* θέμα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, επιβάλλοντας στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και αναθεώρηση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας,

* απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Οπως αναφέρει στην έκθεσή της η Κομισιόν, εάν οι βελτιώσεις που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα κάνει δεν είναι αποδοτικές, αξιόπιστες και βιώσιμες, τότε το σύστημα θα ευθυγραμμιστεί με τις καλύτερες πρακτικές στην Ε.Ε. μέσω νομοθεσίας το φθινόπωρο του 2014.

Εκτακτη εισφορά

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ή τα παλιά που θα πρέπει να διατηρηθούν ύψους 7,7 δισ. ευρώ έως το 2017, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι στο τραπέζι παραμένει η πρόταση για διατήρηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2014.

Η κυβέρνηση ήδη από την προηγούμενη αναθεώρηση του μνημονίου έχει δεσμευτεί για επέκταση της έκτακτης εισφοράς έως και το 2016. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση διεκδικεί σε ενδεχόμενη διατήρηση του μέτρου, να μειωθούν οι υφιστάμενοι συντελεστές (1%-4% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ), ή αλλιώς να αυξηθούν τα εισοδηματικά όρια.

Η έκθεση της Κομισιόν στέλνει σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση και στο θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού. Οπως ξεκαθαρίζει στην έκθεσή της, ίσως χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια εξαιτίας των bad loans, τα οποία αυξήθηκαν στο 33,1% το 2013. Ως εκ τούτου το «μαξιλάρι» του ταμείου αναχρηματοδότησης των τραπεζών «θα διατηρηθεί» για να καλύψει μελλοντικές ανάγκες.

Ακόμα αναφέρει ότι παρά την πρόοδο που έχει γίνει στο πρόγραμμα, υπάρχουν ακόμα υψηλοί κίνδυνοι εφαρμογής του προγράμματος, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κατεστημένων συμφερόντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν τόνισε ότι οι Ελληνες πολιτικοί θα έπρεπε να ήταν πιο δραστήριοι ενεργώντας προληπτικά, αντί να κατηγορούν την τρόικα.

«Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και οι πολίτες θα αποκομίσουν τα οφέλη της προσαρμογής. Μου έχουν μιλήσει πολλοί Ελληνες πολίτες. Ουδείς έχει αμφισβητήσει την αναγκαιότητα της προσαρμογής. Η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη. Οπότε, μην κατηγορείτε την τρόικα», υπογράμμισε.

Περικοπές συντάξεων

Στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ενώ κάνει αναφορά σε συγχωνεύσεις Ταμείων και περικοπή συντάξεων.

Οπως τονίζει η έκθεση, αν και έχουν γίνει σοβαρά βήματα σταθεροποίησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ώστε να καταστεί πιο βιώσιμο, υπάρχει σαφής ανάγκη για περαιτέρω εξορθολογισμό του.

Το κύριο συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει ιδιαίτερα κατακερματισμένο, βασίζεται στην αυξημένη χρηματοδότηση από τις κρατικές μεταφορές, ενώ οι κανόνες συνταξιοδότησης μεταβάλλονται πολύ ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες πληθυσμού.

Οι μεταρρυθμίσεις του 2012 για τις επικουρικές συντάξεις δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως, ενώ η μεταρρύθμιση για τα εφάπαξ θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

Οι αρχές έχουν δεσμευθεί να ενισχυθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και να ενισχυθεί η προσφορά εργασίας και για αυτό το σκοπό θα ετοιμάσουν σχέδιο ολοκληρωμένης πρότασης σχετικά με τα κύρια σημεία στην περαιτέρω συγχώνευση των ταμείων και την εναρμόνιση των συνεισφορών με τις διαδικασίες πληρωμών μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

Το σχέδιο, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, θα συμπληρωθεί στη συνέχεια από αναλογιστική μελέτη του συνολικού συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα στηρίξει συγκεκριμένο σχεδιασμό και παραμετρικές βελτιώσεις. Αυτές οι αλλαγές θα νομοθετηθούν ώστε να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό καθώς, όπως αναφέρει, εάν οι βελτιώσεις που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα κάνει δεν είναι αποδοτικές, αξιόπιστες και βιώσιμες, τότε το σύστημα θα ευθυγραμμιστεί με τις καλύτερες πρακτικές στην Ε.Ε. μέσω νομοθεσίας το φθινόπωρο του 2014.

Ενοικίαση εργαζομένων

Παράλληλα, αλλάζει η νομοθεσία για την ενοικίαση εργαζομένων και τις εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων. Οι αρχές συμφώνησαν να εξετάσουν το πλαίσιο για τις ενέργειες στη βιομηχανία, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, με σκοπό την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων σε μεταγενέστερο στάδιο.

Αποκρατικοποιήσεις

Ακόμα μία φορά η Κομισιόν αναφέρει ότι στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα, η έκθεση σημειώνει ότι η πρόοδος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική εάν το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον οδηγήσει σε ισχυρότερη συμμετοχή και σε μεγαλύτερα έσοδα.

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν ζητά να μειωθούν οι «ευαισθησίες» που υπάρχουν για τα διάφορα επενδυτικά σχέδια, καθώς καθιστούν δύσκολη την επίτευξη προόδου. Παράλληλα όμως, θα μπορούσαν να υπάρξουν αναβολές και από τη διατήρηση των σοβαρών εμποδίων και τη διοικητική αναποτελεσματικότητα που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ελλειψη προόδου από τις αρχές και τις τράπεζες εντοπίζεται και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο ξεκαθάρισμα και την ενίσχυση των τραπεζικών ισολογισμών με τη βοήθεια των ιδιωτών επενδυτών και των διοικήσεων και στη βελτίωση της κουλτούρας πληρωμών, μπορεί να υπονομεύσουν σημαντικά την ικανότητα των τραπεζών να παράσχουν περισσότερη πίστωση και να ενισχύσουν την ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ  από enet