Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ψαλίδι έως 50% στις επικουρικές

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 2014 ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 
Με μοχλό τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα μειωθούν μέχρι 50%, η κυβέρνηση σχεδιάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματα, καθώς το αναθεωρημένο Μνημόνιο το οποίο υιοθέτησε στην τελευταία συμφωνία συρρικνώνει τις συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες και επικουρικές), περικόπτει έσοδα από το ασφαλιστικό σύστημα καταργώντας τους φόρους υπέρ τρίτων και προχωρεί σε νέο κύκλο ενοποιήσεων και συγχωνεύσεων...
ασφαλιστικών ταμείων.
Μια πρώτη ακτινογραφία των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου δίνει η εγκύκλιος του υποδιοικητή του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) Θ. Αθανασίου. Με βάση τη συγκεκριμένη εγκύκλιο οι μειώσεις στα επικουρικά του Δημοσίου θα είναι αποτέλεσμα της μείωσης μισθών από 5%-50% στα μισθολόγια (υπολογισμός εισφορών), αλλά και του νέου μαθηματικού τύπου που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιούλιο 2014 αντί του Ιανουαρίου 2015. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάλληλος της κατηγορίας ΤΕ που το 2011 είχε κρατήσεις επί συνόλου αποδοχών 1.550 ευρώ, σήμερα έχει κρατήσεις που ανέρχονται επί μισθού σε 1.247 ευρώ. Υπάλληλος της κατηγορίας ΠΕ που είχε κρατήσεις 1.884 ευρώ, σήμερα έχει κρατήσεις για 1.715 ευρώ κ.λπ.

Την πληρώνουν όλοι

Περικοπές προβλέπονται επίσης στις παροχές μετοχικών ταμείων και φορέων πρόνοιας, όπου δεν τηρείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αυτό σημαίνει ότι τα Ταμεία θα μειώνουν αντιστοίχως τις παροχές τους έτσι ώστε να προσαρμόζονται στα έσοδά τους.

Η αρχή γίνεται από το ενιαίο επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ), στο οποίο οι αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξης ξεκινούν την 1η Ιουλίου 2014 και όχι την 1η Ιανουαρίου 2015, όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί. Ταυτοχρόνως εφαρμόζεται ο συντελεστής βιωσιμότητας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται αυτομάτως περικοπές στις παροχές των Ταμείων όπου διαπιστώνονται ελλείμματα. Από τον Ιούλιο εφαρμόζεται «μεικτό» σύστημα υπολογισμού των συντάξεων του ΕΤΕΑ.

Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης ώς 30 Ιουνίου 2014 θα υπολογίζεται με το «παλαιό σύστημα» και το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης από τον Ιούλιο και εντεύθεν με το νέο τρόπο υπολογισμού. Το νέο σύστημα θα είναι διανεμητικό με προκαθορισμένες εισφορές και νοητή κεφαλαιοποίηση. Εντός του έτους αναμένονται περικοπές και στα μερίσματα των μετοχικών ταμείων που έχουν ελλείμματα.

Στον πρόσφατο νόμο προβλέπεται ότι τα μετοχικά ταμεία πολιτικών υπαλλήλων και των σωμάτων ασφαλείας (Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού) πραγματοποιούν υποχρεωτικά κάθε έτος αναλογιστική μελέτη και αναλόγως προσαρμόζουν τις παροχές τους. Ο πρόσφατος νόμος προβλέπει ακόμη ότι από 1ης Ιανουαρίου 2015 επεκτείνεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (συντελεστής βιωσιμότητας) σε όλους τους φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας και στους αντίστοιχους τομείς των σωμάτων ασφαλείας. Δηλαδή, όλα τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία εφάπαξ θα προσαρμόζουν τις παροχές τους στα έσοδα του Ταμείου, όπως ισχύει και στο ΕΤΕΑ.

Υπέρ ΕΤΕΑ

Από 1ης.12.2013 για το σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΤΕΑ:

1 Ασφαλιστέες αποδοχές, αποδοχές δηλαδή για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΤΕΑ, νοούνται οι πάσης φύσεως αποδοχές του εργαζόμενου, εξαιρουμένων:

α) των εκτάκτων παροχών, λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς ασθένειας του μισθωτού και των μελών της οικογένειάς του και β) του Κινήτρου Απόδοσης. Στην έννοια των πάσης φύσεως αποδοχών εντάσσονται κάθε μορφής αποδοχές, τακτικές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις, ανεξαρτήτως του τρόπου καταβολής τους στον εργαζόμενο (βασικός μισθός, πάσης φύσεως επιδόματα, υπερωρίες, εφημερίες ιατρών, αμοιβές από συμμετοχή σε συλλογικά όργανα, αποζημιώσεις, έξοδα κίνησης, έξοδα παράστασης κ.λπ.).

2 Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται σε ποσοστά 3% για τον εργοδότη και 3% για τον ασφαλισμένο επί των ασφαλιστέων αποδοχών του εργαζόμενου - ασφαλισμένου.

Για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων του ΕΤΕΑ τα καθοριζόμενα από 1ης.12.2013 ποσοστά εισφορών για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους (3% ο εργοδότης και 3% ο ασφαλισμένος) θα υπολογίζονται:

1 Μέχρι 31.12.2015 αθροιστικά: Επί των συνταξίμων αποδοχών, όπως αυτές προσδιορίζονται κατά περίπτωση και είχαν διαμορφωθεί ως προς τις τιμές-ποσά τους στις 31.10.2011, πριν από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

Εξαιρούνται οι αποδοχές που καταβάλλονται υπό την προϋπόθεση παροχής πρόσθετου έργου [υπερωρίες, οικονομικό κίνητρο, εφημερίες, επιτροπές (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΦΕΤ, κ.ά.), συμμετοχή σε συλλογικά όργανα διοίκησης κ.λπ.]. Οι εν λόγω αποδοχές είναι ασφαλιστέες αλλά με τα εκάστοτε καταβαλλόμενα (τρέχοντα) ποσά.

2 Από 1ης.1.2016: Επί του συνόλου των πάσης φύσεως καταβαλλόμενων αποδοχών στον εργαζόμενο. Επισημαίνεται ότι μέχρι την έκδοση του Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ, συντάξιμες αποδοχές νοούνται:

* Για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους (πρώτη ασφάλιση μέχρι 31.12.1992), οι αποδοχές που καθορίζονται κατά περίπτωση από τις αντίστοιχες καταστατικές διατάξεις του κάθε εντασσόμενου στο ΕΤΕΑ φορέα.

* Για τους «νέους» ασφαλισμένους (πρώτη ασφάλιση μετά την 1η.1.1993), οι μέσες μηνιαίες αποδοχές, όπως αυτές προκύπτουν σύμφωνα με τα άρθρα 28 και 33 του ν. 2084/1992 (Α'/165).

Συμπερασματικά, για το σύνολο των παλιών ασφαλισμένων από 1ης.12.2013:

* Ασφαλιστέες αποδοχές είναι οι πάσης φύσεως αποδοχές του εργαζόμενου.

* Οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΕΤΕΑ υπολογίζονται σε ποσοστά 3% για τον εργοδότη και 3% για τον ασφαλισμένο.

1 Μέχρι 31.12.2015 αθροιστικά:

* επί των συνταξίμων αποδοχών του εργαζόμενου, με τα ποσά τους όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31.10.2011 και

* επί της διαφοράς του συνόλου των πάσης φύσεως καταβαλλόμενων αποδοχών και των συνταξίμων αποδοχών του εργαζόμενου.

2 Από 1ης.1.2016, επί του συνόλου των πάσης φύσεως αποδοχών του εργαζόμενου.

* Ισχύει το ανώτατο όριο των μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών των «νέων» ασφαλισμένων, δηλαδή 5.543,55 ―.

Μισθωτοί του δημόσιου τομέα που αμείβονται με το νέο μισθολόγιο και δεν υπάγονται στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου ή δεν συνταξιοδοτούνται με βάση δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις.

Οι ανωτέρω μισθωτοί καλύπτονται από άλλους φορείς κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ - κοινό καθεστώς, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, κ.λπ.).

Στην ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο μετά την 1η.1.2011, οι οποίοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κοινό καθεστώς) για κύρια ασφάλιση.

Για όλους τους μισθωτούς της ομάδας Β, «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται με τα ποσοστά της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4225/2014 (3% ο ασφαλισμένος και 3% ο εργοδότης) επί των πραγματικά καταβαλλόμενων πάσης φύσεως αποδοχών τους βάσει του νέου μισθολογίου, όπως αυτές διαμορφώνονται από 1ης.11.2011.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ από enet