Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Le Monde: Τα λάθη της τρόικας

Οι κακοί ευρωπαϊκοί χειρισμοί και τα λάθη της τρόικας, που συνεχίζουν να επιβαρύνουν την Ελλάδα, βρίσκονται στο επίκεντρο δημοσιεύματος της γαλλικής Le Monde για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Επικαλούμενη εκτιμήσεις οικονομολόγων, η συντάκτρια μιλά για τουλάχιστον δύο βασικά λάθη: οι πιστωτές υποτίμησαν τις συνέπειες της αυστηρής λιτότητας στην οικονομική δραστηριότητα και άργησαν πάρα πολύ να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αν και τα μέτρα οδήγησαν σε μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή...
μεταξύ 2010 και 2013, είχαν ως παρενέργεια το πάγωμα της αγοράς.

Ετσι, «ενώ η τρόικα είχε προβλέψει οικονομική ανάπτυξη 1,1% για το 2012, στην πράξη το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 6,4%: οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν υπολόγισαν το βαθμό στον οποίο το πρόγραμμα λιτότητας θα φρέναρε την οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνοντας κατά συνέπεια και την ανάκαμψη του δημοσιονομικού τομέα. Τον Ιούνιο του 2013, το ΔΝΤ παραδέχτηκε το λάθος του στο σημείο αυτό».

Επιπλέον, επισημαίνεται στο άρθρο ότι οι πιστωτές «διχασμένοι στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης, περίμεναν μέχρι τον Μάρτιο του 2012 προτού αναδιαρθρώσουν το χρέος της χώρας, ενώ οι οικονομολόγοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου από το 2010» προειδοποιώντας ότι η αναδιάρθρωση ήταν αναπόφευκτη, ότι η καθυστέρηση απλώς θα αύξανε το κόστος της. Κι όσο περνούσαν οι μήνες μέσα στο αρνητικό αυτό κλίμα, «οι επενδυτές, πανικοβλημένοι στην ιδέα ότι η Ελλάδα θα κατέληγε να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, έφευγαν μαζικά από τη χώρα ενώ οι εγχώριες επιχειρήσεις πάγωσαν τις επενδύσεις τους. Για να μη μιλήσουμε για τον τραπεζικό πανικό».

Το μόνο ελαφρυντικό που αναγνωρίζεται στην τρόικα είναι ότι όταν εκδηλώθηκε η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, δεν υπήρχε κοινοτικός μηχανισμός διάσωσης για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους. Κι έτσι οι ηγέτες της έπρεπε να «εφεύρουν» επιτόπου μια λύση που δεν μπορούσε παρά να είναι ατελής.

(ΠΗΓΗ: WWW.LEMONDE.FR)
ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από enet