Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Η λίστα Λαγκάρντ καίει τον Γιάννο

Προθεσμία για τις 8 Απριλίου ζήτησε και έλαβε, προκειμένου να απολογηθεί, ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος κατηγορείται για πράξεις ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη έπειτα από εισαγγελική έρευνα για το χρηματικό ποσό ύψους 1,3 εκατομμυρίου δολαρίων, που εντοπίστηκε σε λογαριασμό ελβετικής τράπεζας στο όνομα της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, μέσω της λίστας Λαγκάρντ. Το αδίκημα για τον Γιάννο Παπαντωνίου είναι αυτό της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» για το 2010 σε βαθμό κακουργήματος και για το 2009 σε βαθμό πλημμελήματος, λόγω αλλαγής του σχετικού νόμου, καθώς φέρεται ότι το επίμαχο ποσό...
δεν δηλώθηκε στα περιουσιακά του στοιχεία.

Από την εφέτη ανακρίτρια Μερόπη Πουλάκη- Κυριακίδου, που χειρίζεται την έρευνα στο πλαίσιο της ανάκρισης, καλείται και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στις πράξεις του πρώην υπουργού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος και για προηγούμενα έτη. Τόσο ο Γιάννος Παπαντωνίου όσο και η σύζυγός του είχαν απολογηθεί τον Απρίλιο του 2013 και αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση 50.000 και 20.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Στο παρελθόν, ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός έχει υποστηρίξει ότι δεν είχε γνώση του επίμαχου ποσού καθώς ο λογαριασμός είχε ανοιχθεί το 2000, εν αγνοία του, και τα χρήματα που κατατέθηκαν, ανήκαν στην Σταυρούλα Κουράκου και στον πρώην σύζυγό της. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό αφορούσε στις σπουδές των παιδιών τους, στα οποία και περιήλθε όταν το 2010 επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα.
Αντ. Ξ.

Από enet