Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ρουσφέτια προσλήψεων σε καταιγίδα απολύσεων... Διαβούλευση "καρνάβαλος" μόλις πέντε ημερών...

ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ» ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ
Οργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων και εκδικητικών απολύσεων στους δήμους ετοιμάζει η κυβέρνηση κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου, δημοκρατίας και διαφάνειας. Αφήνει ελεύθερες τις προσλήψεις συμβασιούχων μέσα στις εκλογές του Μαΐου και ταυτόχρονα απολύει στις 22 Μαρτίου όσους βρίσκονται σήμερα σε διαθεσιμότητα (δημοτικούς αστυνομικούς, σχολικούς φύλακες, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης κ.τ.λ.) και δεν έχουν βρει θέση στο Δημόσιο.

Την ιδια στιγμή, για να βγάλει σε διαθεσιμότητα 4.000 εργαζομένους στους δήμους και...
τις περιφέρειες φέρνοντας σε πέρας το πρόγραμμα κινητικότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση, μετακινεί χρονικά το προστατευτικό δίμηνο απαγόρευσης των αλλαγών της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων, που ισχύει παγίως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ορίζοντας ότι αυτό θα αρχίσει στις 18 Απριλίου και όχι στις 18 Μαρτίου.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερης έμπνευσης προσπάθεια πολιτικής χειραγώγησης των πολιτών και καρατόμησης των δημοκρατικών κατακτήσεων με τριπλό χτύπημα μπαράζ των θεσμικών ελευθεριών πριν από τις εκλογές, που συνοδεύεται από την εν κρυπτώ διαβούλευση(;) του συγκεκριμένου νομοσχεδίου κατά το τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας.

Μισή

Είναι ενδεικτικό ότι το σχέδιο νόμου αναρτήθηκε στο opengov.gr στις 28 Φεβρουαρίου στις 3 μετά το μεσημέρι (δηλαδή μόλις ξεκίνησε το εορταστικό τριήμερο) και έμεινε ανοικτό μόλις μέχρι χθες 4 Μαρτίου ώρα μία μετά το μεσημέρι, δηλαδή μισή... ημέρα μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας. Απόδειξη ότι ελάχιστοι ενημερώθηκαν για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και η έννοια της διαβούλευσης τόσο ως ουσία όσο και ως πράξη ήταν από την αρχή ναρκοθετημένη, είναι ότι σε σύνολο 80 άρθρων του νομοσχεδίου τα σχόλια ήταν μόνον 15...

Αναλυτικά το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών» προβλέπει:

* Αφήνονται ελεύθερες οι προσλήψεις τόσο στους δήμους όσο και στις δημοτικές επιχειρήσεις (με στόχο να χειραγωγηθούν πολιτικά οι ψηφοφόροι).

Συγκεκριμένα, με άρθρο προβλέπεται ότι δεν θα ισχύσουν οι εκλογικοί περιορισμοί για τις προσλήψεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (συμβασιούχοι) καθώς η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου από τους ΟΤΑ και τα Νομικά τους Πρόσωπα. Το υπουργείο Εσωτερικών στην αιτιολογική του έκθεση υπογραμμίζει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη στελέχωσης των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ της Αυτοδιοίκησης, ιδίως εν όψει των εποχικών και θερινών αναγκών αλλά και με σκοπό την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

Μάλιστα η έκθεση εξειδικεύει ότι «πρόκειται ιδίως για συμβασιούχους με αντικείμενο τη φροντίδα των βρεφών και νηπίων, τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, την πυρασφάλεια κ.τ.λ.».

* Η εκλογική απαγόρευση υπηρεσιακών μεταβολών για τους εργαζόμενους στους δήμους ξεκινά στις 18 Απριλίου και όχι στις 18 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση έχει στόχο να προλάβει να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα κινητικότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση προωθώντας όχι μόνο τις εθελοντικές, αλλά και τις υποχρεωτικές μετατάξεις. Το πρόγραμμα αυτό θα φέρει στις λίστες των 12.500 διαθέσιμων για το 2014, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, τουλάχιστον 4.000 εργαζόμενους από δήμους και περιφέρειες. Το πρόγραμμα κινητικότητας βρίσκεται στον αέρα, καθώς η πλειονότητα των υπαλλήλων στους ΟΤΑ δεν έχει καταθέσει αιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα και τα Νομικά Πρόσωπα των δήμων και οι εργαζόμενοι σε αυτά αρνούνται να απογραφούν υπό το φόβο της διαθεσιμότητας και της απόλυσης.

Ετσι οι εκλογικές απαγορεύσεις που ισχύουν παγίως δύο μήνες πριν και δύο μήνες μετά τις εκλογές, ειδικά για αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ισχύσουν από τις 18 Απριλίου (δηλαδή μόλις έναν μήνα πριν από τις κάλπες για δήμους και περιφέρειες) και όχι από τις 18 Μαρτίου (και όχι δύο μήνες πριν, όπως έπρεπε να γίνει κανονικά), μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας», με την οποία ορίζεται ότι δεν ισχύει η απαγόρευση λόγω εκλογών των υπηρεσιακών μεταβολών για όσους εργαζομένους έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα.

Ηδη ο υπεύθυνος τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος ήταν ιδιαίτερα οξύς σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, μιλώντας για «τροπολογία-δολοφόνο». Ο κ. Μητρόπουλος τονίζει ότι απολύονται όλοι οι υπάλληλοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα στις 22 Μαρτίου και καλεί όλα τα κόμματα να καταψηφίσουν την τροπολογία.

Οπως επισημαίνει, αν ψηφιστεί η τροπολογία όλοι οι υπάλληλοι που μπήκαν σε διαθεσιμότητα στις 22 Ιουλίου 2013, δηλαδή σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, καθαρίστριες, υπάλληλοι ασφαλιστικών φορέων, εφόσον δεν έχουν μεταφερθεί σε άλλη θέση του Δημοσίου θα απολυθούν στις 22 Μαρτίου χωρίς καμία άλλη διατύπωση.

Από την πλευρά της η Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Δημοτικής Αστυνομίας τονίζει ότι: «Δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι ο περιορισμός στις υπηρεσιακές μεταβολές αφορά και στο υπό διαθεσιμότητα προσωπικό, καθώς η παρ. 1 του άρθρου 28 του ν.2190/1994 εξαιρεί από την απαγόρευση μόνον την έκδοση πράξεων διαθεσιμότητας και όχι τη μεταφορά θέσης/μετάταξη.

Με δεδομένο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κινητικότητας δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων, η οποία αναμένεται να γίνει στο προ εκλογών διάστημα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και να εξαιρεθούν πράξεις που αφορούν σε διαδικασία μετακίνησης-μεταφοράς προσωπικού που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα».

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ από enet, μέσω  nonews-NEWS