Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Στο τσιγκέλι οι καθηγητές ΤΕΙ

Μετά τα «τσεκούρια» στις τάξεις των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια της Ελλάδας, το νέο «θύμα» της τρόικας και του υπουργείου Παιδείας φαίνεται πως είναι τα ΤΕΙ και οι καθηγητές που… δεν υπάρχουν.

Το πρόβλημα στις ελλείψεις έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού ήταν θέμα που απασχολούσε πολλά χρόνια τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της Ελλάδας, ωστόσο σήμερα η κατάσταση είναι οριακή. Κι αυτό γιατί την ερχόμενη Τρίτη ξεκινάει επισήμως το εαρινό εξάμηνο και ορισμένα ιδρύματα καλούνται να αντεπεξέλθουν με… μισούς εκπαιδευτικούς, ενώ σε κάποια άλλα δεν είναι δυνατόν...
να διεξαχθούν ακόμα και εργαστηριακά μαθήματα.

Προ δεκαπενθημέρου ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε με τους προέδρους των ΤΕΙ, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα και τα κενά που υπάρχουν. Υπήρξαν – άκουσον, άκουσον! – κι… άλλες δεσμεύσεις από τον υπουργό (από αυτές που μας έχει συνηθίσει τους τελευταίους μήνες).

Ο λόγος για την προκήρυξη θέσεων έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών και την ευρύτερη τόσο στήριξη όσο και ενδυνάμωση του θεσμού των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Από τότε έχουν περάσει 15 μέρες, ο Μάρτης - γδάρτης… κοντοζυγώνει και οι προκηρύξεις δεν έχουν γίνει ακόμα – όλως περιέργως. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, για να προσληφθεί έκτακτο προσωπικό – στην ώρα του και όχι με καθυστέρηση ενός μήνα –, απαιτείται μία σύνθετη διαδικασία, που ξεκινάει με την έκδοση πράξης Υπουργικού Συμβουλίου και φτάνει μέχρι τα… επιπρόσθετα κονδύλια και φυσικά την έγκριση της «μαμάς» τρόικας.
Τα ιδρύματα που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και έχουν αρκετά κενά σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό στη χώρα μας είναι:

• ΤΕΙ Θεσσαλίας
• ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
• ΤΕΙ Ηπείρου
• ΤΕΙ Κρήτης
• ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Σε διάλυση

«Τα περιφερειακά ιδρύματα, κυρίως, αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε έκτακτο προσωπικό. Είναι μείζον θέμα, το οποίο αντανακλά στην ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται. Τα εργαστήρια μπορεί να έχουν αντί για δύο καθηγητές ανά 25 φοιτητές έναν εκπαιδευτικό ανά 30 άτομα Τα κενά ποικίλλουν ανά ίδρυμα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Π» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγου Εκπαιδευτικών Απόστολος Κοκκόσης.

Και πρόσθεσε: «Το ΤΕΙ Αθήνας έχει μεγάλη έλλειψη. Υπάρχουν κάποια τμήματα τα οποία λειτουργούν αυτόνομα και αυτοδύναμα, δηλαδή συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό μόνιμου προσωπικού. Άλλα τμήματα, δυστυχώς, δεν έχουν τόσες δυνατότητες, πράγμα που σημαίνει ότι οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες».

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κοκκόσης, αρκετοί συνάδελφοί του ανά την ελληνική επικράτεια είναι αναγκασμένοι – εκ των συνθηκών – να κάνουν υπερωρίες – χωρίς αμοιβή φυσικά – ούτως ώστε να καλύψουν τα κενά στα εργαστήρια των φοιτητών και την ύλη που «τρέχει». Βέβαια, από την άλλη μεριά, όπως αναφέρουν στο «Π» καθηγητές από ΤΕΙ της Αττικής, «αρκετοί από εμάς δεν λέμε ούτε κουβέντα γιατί δεν θέλουμε να φανεί το πρόβλημα, καθώς φοβόμαστε τις συγχωνεύσεις που είναι ένα ακόμα μείζον ζήτημα».

Πάντως, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, το πρόβλημα ποικίλλει ανάλογα με τη σχολή και το τμήμα, ενώ αρκετοί καθηγητές δουλεύουν πάνω από τις καθορισμένες ώρες του ωραρίου τους εβδομαδιαίως. Στον εργασιακό μεσαίωνα της Ελλάδας, βέβαια, αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο.

Σχετικά με το εάν θεωρεί πιθανή την κάλυψη του προσωπικού και των κενών που υπάρχουν στα ΤΕΙ της χώρας, μετά και τις δεσμεύσεις Αρβανιτόπουλου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ελλάδας, απάντησε στο «Π»: «Το βλέπω αδύνατο να γίνουν προσλήψεις έκτακτου προσωπικού. Είναι θέμα χρηματοδότησης, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως κόβουν από παντού και ότι δεν υπάρχουν λεφτά».

Υπάρχουν και καθηγητές οι οποίοι έπειτα από διαγωνισμούς ΑΣΕΠ έχουν εκλεγεί για να διδάξουν σε ιδρύματα, αλλά δεν έχουν… προσληφθεί ακόμα. Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε πάνω από 150 άτομα, αριθμός που θα κάλυπτε σίγουρα μέρος του προβλήματος. «Το ΤΕΙ Πειραιά το 2005 είχε 247 μέλη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και αυτήν τη στιγμή έχει 142 επειδή υπήρξαν κάποιες συνταξιοδοτήσεις. Σήμερα υπάρχει αριθμός εκλεγμένων συναδέλφων που δεν έχει διοριστεί ακόμα. Στα ΤΕΙ της Ελλάδας είναι πάνω από 150 άτομα που δεν έχουν προσληφθεί ακόμα. Το ΤΕΙ Πειραιά έχει 100 κενές οργανικές θέσεις. Εμείς, ως ομοσπονδία, ζητάμε όλοι οι εκλεγέντες να προσληφθούν» τόνισε στο «Π» ο κ. Κοκκόσης.

Στην «αντίπερα όχθη», πηγές του υπουργείου Παιδείας σχολιάζουν στο «Π» πως «από την ερχόμενη εβδομάδα θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με τις προσλήψεις. Είμαστε βέβαιοι πως θα δρομολογηθεί το θέμα και δεν θα χαθεί το εξάμηνο». Και συνεχίζουν: «Θα τρέξουμε το θέμα όσο πιο άμεσα γίνεται. Δεν υπάρχει κάτι προς το παρόν και είμαστε σε αναμονή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.