Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Στα όπλα στην Κριμαία

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΙΑΧΕΣ
Ο Ομπάμα ζητά από τον Πούτιν να αποσύρει το στρατό
Ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία (Φωτ: Reuters)
Εντείνεται η ψυχροπολεμική αντιπαράθεση καθώς ο Ομπάμα ζητά από τον Πούτιν να αποσύρει το στρατό του. Η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση μάχης και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα οδηγήσει σε πόλεμο.

Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των "νόμιμων" ηγετών της χερσονήσου της...
Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο INTERFAX.

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ότι ένοπλες ομάδες προσπάθησαν να κόψουν το δρόμο που οδηγεί στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX.

"Ένοπλοι περιφέρονται στην περιοχή... σε μια προσπάθεια να κόψουν το δρόμο από τη Μόσχα στην Κριμαία", δήλωσε σήμερα ο Γεβγένι Σαβτσένκο. "Αυτό είναι πράγματι ανησυχητικό".

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο.

Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας με την αποστολή δυνάμεων στην Κριμαία και προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας κατά της διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δυο ηγετών το βράδυ του Σαββάτου όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος .

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική του ανακοίνωση σχετικά με την 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ομπάμα και Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Αρσένι Γιατσένιουκ, νέος πρωθυπουργός
της μεταβατικής κυβέρνησης
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και προειδοποίησε εναντίον μιας αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσης, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προέτρεψε τον Πούτιν να συνομιλήσει ειρηνικά με τις αρχές του Κιέβου.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο ρώσος πρόεδρος ο Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, είπε στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντα της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

«Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κέρι 
 
Φωτογραφία των ενόπλων που δημοσιεύει το Reuters
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε το Σάββατο ότι η ενέργεια της Μόσχας να αναπτύξει ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία απειλεί την «ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία.

«Αν η Ρωσία λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για τη διευθέτηση των εντάσεων, η επίδραση στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σχετικά με τη διεθνή θέση της Ρωσίας θα είναι βαθιά», προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Δεν είναι μόνο «η εισβολή και η κατοχή εδάφους της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία », είναι « η παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και των διεθνών συμβάσεων, αλλά επίσης αποτελεί «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ουκρανίας και της περιοχής» ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Τζον Κέρι ενημέρωσε επίσης για μια κοινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών κυρίως ευρωπαϊκών κρατών ώστε να «συντονίσουν τα επόμενα βήματα τους», προκειμένου να « είμαστε ενωμένοι στις εκτιμήσεις μας» για την κατάσταση.

Όπως είπε επίσης ο Τζον Κέρι «θα συνεργαστούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τον λαό της σε αυτές τις ιστορικές ώρες», και κάλεσε εν νέου τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος.

Απειλές

Η ρωσική Άνω Βουλή ενέκρινε το Σάββατο ομόφωνα το αίτημα του Βλ. Πούτιν για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Έπειτα από μία συνάντηση διάρκειας τριών ωρών και πλέον με τους αρχηγούς ασφαλείας και άμυνας, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό που χαρακτήρισε ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του.

Η σημαία της Ρωσίας κυματίζει στο κτήριο
του Κοινοβουλίου της Κριμαίας
Την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας ζήτησε το Σάββατο το βράδυ η Ουκρανία από τον ΟΗΕ στη διάρκειας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος εμφανίστηκε στο πλευρό του Τουρτσίνοφ, είπε ότι έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να τα ανακατευθύνει στη βάση της Κριμαίας κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και κάλεσε το Κρεμλίνο σε συνομιλίες.

«Η στρατιωτική επέμβαση θα συνιστούσε την έναρξη του πολέμου και τον τερματισμό οποιασδήποτε μορφής σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» δήλωσε ο Γιατσένιουκ στους δημοσιογράφος.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ενισχύσει την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας και των στρατηγικών θέσεων.

Στο μεταξύ δύο ρωσικά ανθυποβρυχιακά πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν ανοικτά των ουκρανικών ακτών κοντά στη Σεβαστούπολη, παραβιάζοντας τη συνθήκη που έχει υπογραφθεί για χρήση της ναυτικής βάσης από τη Μόσχα, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανική στρατιωτική πηγή.

Η πηγή αυτή ανέφερε ότι τα δύο πλοία, που ανήκουν στο ρωσικό στόλο της Βαλτικής, κατέπλευσαν σε έναν κόλπο στη Σεβαστόπολη, όπου διατηρεί τη ναυτική του βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

Η Μόσχα έχει ήδη αποστείλει περίπου 6.000 στρατιώτες στην Κριμαία, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας. Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιδιώκει να προκαλέσει σύρραξη.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέβαλε αίτημα για ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία, επικαλούμενος απειλή για τις ζωές των ρώσων πολιτών που ζουν εκεί.  Ζήτησε να γίνει χρήση των ένοπλων δυνάμεων μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Στα όπλα καλούν οι ουκρανοί εθνικιστές

Επί ποδός οι ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία (Reuters)
Το ουκρανικό εθνικιστικό κόμμα Σβομπόντα (Ελευθερία) και το ακροδεξιό κόμμα Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας), που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων στην Ουκρανία, κάλεσαν σήμερα σε «γενική κινητοποίηση» μετά την έγκριση στη Ρωσία της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία.

«Αυτός είναι ο πόλεμος! Η ουκρανική κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό» ανέφερε το Σβομπόντα σε μία ανακοίνωση όπου καλούσε τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντρε Τουρτσίνοφ να θεωρήσει ότι η χώρα βρίσκεται «σε εμπόλεμη κατάσταση» και να «ξεκινήσει μια γενική κινητοποίηση».

Το κόμμα Δεξιός Τομέας, ένα ακροδεξιό κόμμα που πρωταγωνίστησε κατά τη διάρκεια των φονικών συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας τις τελευταίες αυτές εβδομάδες στο Κίεβο κάλεσε, από την πλευρά του, τους υποστηρικτές του να «κινητοποιηθούν και να πάρουν επειγόντως τα όπλα» μπροστά στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας.

Βρετανία

«Η Βρετανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία με πολύ μεγάλη ανησυχία», αυτό δήλωσε το βράδυ του Σάββατου ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Επιπλέον επεσήμανε πως «σήμερα το απόγευμα, ενόψει της σοβαρότητας των γεγονότων που εκτυλίσσονται εκεί και μετά τη απόφαση του Ρωσικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση, το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επίσης ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία».

Πρόκειται για θέση της Βρετανίας που όπως τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον το βράδυ του Σαββάτου την επεσήμανε και στον Ρώσσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Παρασκευή.

«Ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά τις πράξεις του και να δουλέψει ώστε να μειωθεί και όχι να κλιμακωθεί η ένταση. Ο κόσμος παρακολουθεί» καταλήγει η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Γαλλία

Η απόφαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «συνιστά πραγματική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας» εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους «εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μία εξωτερική επέμβαση και οι κίνδυνοι μιας κλιμάκωσης εξαιρετικά επικίνδυνης» σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της γαλλικής προεδρίας. Η ανακοίνωση του Ολάντ ακολουθεί τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου.

Οι δύο άνδρες «μοιράστηκαν την πλέον έντονη ανησυχία τους» μπροστά στην κατάσταση που έχει προκαλέσει η απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής.

Ο Γάλλος πρόεδρος «χαιρέτισε την κοινή δράση της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας» για έξοδο από την κρίση και «κάλεσε σε μία ταχεία και συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση κατά τη διάρκεια του προσεχούς Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών την 3η Μαρτίου».

Καναδάς

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ προειδοποίησε σήμερα ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ενώ ανακλήθηκε και ο καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα.

"Ενωνόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας για να καταδικάσουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο τη στρατιωτική επέμβαση του ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία", ανακοίνωσε ο καναδός πρωθυπουργός. "Οι ενέργειες αυτές συνιστούν σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Συνιστούν επίσης παραβίαση από τη Ρωσία των υποχεώσεών της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο".

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, "οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις της συνόδου κορυφής της G8" που έχει προγραμματιστεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τα ενδεχόμενα αντίποινα για τα οποία είχε κάνει λόγο την Παρασκευή αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.

Οι δηλώσεις του καναδού πρωθυπουργού διατυπώνονται μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Στίβεν Χάρπερ με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο τελευταίος είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.

Οι ηγέτες εξέφρασαν τη "μεγάλη ανησυχία" τους για τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και "συμφώνησαν ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν σεβαστές", σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Αμερικανικά MME

Ερωτήματα θέτουν αμερικανικά ΜΜΕ και πολιτικοί αναλυτές για τις επιλογές που έχει μπροστά της η Ουάσιγκτον, μετά την απόφαση της ρωσικής 'Ανω Βουλής να δώσει το πράσινο φως στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Ορισμένοι αναλυτές επικαλούνται την περίπτωση της Συρίας, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα και οι συνεργάτες του, είχαν ανεβάσει τους τόνους και ετοιμάζονταν για στρατιωτική επιχείρηση κατά του συριακού καθεστώτος, ενώ στο τέλος «υποχώρησαν», όπως υποστηρίζεται, «συμβιβαζόμενοι» με τον Πούτιν και τον 'Ασαντ.

Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «βιάστηκε» να μιλήσει χθες το βράδυ, προειδοποιώντας τη Μόσχα για συνέπειες και κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία.

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για τις 21.00 (ώρα Ελλάδας), μετά από βρετανικό αίτημα. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, κατά την αποψινή συνεδρίαση του Σώματος δεν αναμένεται να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Βιτάλη Τσούρκιν, με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, έκανε αναφορά σε «υφιστάμενες συμφωνίες» μεταξύ Μόσχας-Κιέβου και σημείωσε ότι «εμείς ενεργούμε στο πλαίσιο των εν λόγω συμφωνιών».

ΟΗΕ

Την ανησυχία του για τα «σοβαρά εν εξελίξει γεγονότα» στην Ουκρανία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας το βράδυ του Σαββάτου.

Με δήλωση του εκπροσώπου του, ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού αναφέρει ότι «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Κριμαία και «ανησυχεί σοβαρά για την επιδείνωση της κατάστασης».

Ο γγ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». Επίσης, ζητά την «άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης».

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο γγ των Ηνωμένων Εθνών θα μιλήσει σύντομα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του γγ, ο Μπαν Κι-μουν είναι έτοιμος να ταξιδέψει προς την Ευρώπη, ενώ έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.