Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Μνημόνιο και στις... προεκλογικές παροχές

ΒΕΤΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΩΣ ΤΟ EUROGROUP
Απαγορευτικό στις προεκλογικές προσδοκίες της κυβέρνησης έβγαλαν οι επικεφαλής της τρόικας, βάζοντας φρένο στην επιθυμία του Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε προεκλογικές παροχές, «επιστρέφοντας» μέρος του πλεονάσματος και την ίδια στιγμή να έχει στα χέρια του μια θετική συμφωνία με την τρόικα σχετικά με την αποδέσμευση των δόσεων που περιμένει η χώρα.

Οι δανειστές, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, έχουν θέσει βέτο από την πρώτη στιγμή για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς εκτιμούν ότι:...

* Το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για το 2014 δεν έχει κλείσει οριστικά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά, καθώς εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις οι οποίες επιβάλλουν την επιστροφή των περικοπών από τους μισθούς ενστόλων, δικαστικών κ.ά. Η τρόικα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επιβάλλει στην κυβέρνηση να διατηρήσει μέρος του πλεονάσματος ως «μαξιλάρι» ώστε να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες προκύψουν από αυτές τις αποφάσεις.

* Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι βιώσιμο, καθώς οφείλεται σε έκτακτα έσοδα, ενώ την ίδια ώρα εκκρεμούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για το 2015 και 2016, ώστε να καλύψουν τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.

* Η ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού από τα μέσα του 2014, το οποίο θα οδηγήσει σε νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο, δεν συνάδει με τις επιθυμίες της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παροχές.

Παράλληλα όμως με τις προεκλογικές φιλοδοξίες της κυβέρνησης, η τρόικα προσγείωσε και τις προσδοκίες σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας ώς το Eurogoup της 10ης Μαρτίου, ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς το βάρος των διαπραγματεύσεων στην προεκλογική της εκστρατεία.

Οπως έχει γράψει ήδη από το Σάββατο η «Ε», οι δανειστές έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία ώς τη Δευτέρα, καθώς όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά πάνω στο τραπέζι.

Παρά τις αρχικές αισιόδοξες δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν στην ώρα τους, χθες ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η κυβέρνηση αναμένει από την τρόικα «κατ' ελάχιστο μια δήλωση επαρκούς προόδου», τονίζοντας παράλληλα ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» και εάν δεν έχει εξασφαλιστεί η συγκεκριμένη δήλωση ή δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις ώς την Κυριακή η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δοθεί η έγκριση για τη δόση μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών σε ένα έκτακτο Eurogroup, μετά τις 10 Μαρτίου και πριν από το άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου.

«Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία ώς τη Δευτέρα με την τρόικα για το Eurogroup, γιατί υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν» είπε ακόμη η ίδια πηγή και παραδέχτηκε ότι το θέμα των τραπεζών επηρεάζει συνολικά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Πλέον η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος της στην προσπάθεια να αποσπάσει μια «επί της αρχής τεχνική συμφωνία», που θα ανάβει το «πράσινο φως» στο Eurogroup της Δευτέρας να λάβει πολιτική απόφαση για την έγκριση της δόσης, η οποία στη συνέχεια θα εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Ωστόσο, αυτό το σενάριο σημαίνει την ύπαρξη νέων προαπαιτούμενων δράσεων, η υλοποίηση των οποίων θα συνδεθεί με την εκταμίευση των υπο-δόσεων, όπως είχε αποφασιστεί και στο Eurogroup του Ιουλίου του 2013 για την «κουρεμένη» δόση των 6,8 δισ. ευρώ.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι πλέον δεν υπάρχει στο τραπέζι η λήψη νέων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, καθώς τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τρόικα αποδεικνύουν ότι έχει καλυφθεί η «τρύπα» στον προϋπολογισμό.

Ανοιχτό βέβαια παραμένει το θέμα των μέτρων που θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο ώς το 2017, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Χθες, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρξαν διαδοχικές συσκέψεις της τρόικας με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους ελεγκτές, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, την κινητικότητα όπου εκκρεμούν ακόμα 4.000 ονόματα για να επιτευχθεί ο στόχος, τις απολύσεις στο Δημόσιο, με την τρόικα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι 1.600 υπάλληλοι για τους οποίους εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους, να καλυφθούν με νέες απολύσεις, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από το καλοκαίρι.

Ωστόσο, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σημείωσε πως εντός της κυβέρνησης για τα θέματα της διαπραγμάτευσης υπάρχει συμφωνία, όπως π.χ. για το γάλα, τα φάρμακα, τα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις κ.λπ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ από enet