Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Κερασμένες από τη ΔΕΗ οι εκπτώσεις

Eλλείψει σοβαρής βιομηχανικής πολιτικής από την κυβέρνηση και με το πρόσχημα της διατήρησης των θέσεων εργασίας, η τιμή ρεύματος μειώνεται κατά 35% για τις βιομηχανίες εις βάρος της ΔΕΗ

Τα λουκέτα και οι απειλές για απολύσεις στην ενεργοβόρο βιομηχανία αποτέλεσαν τη βασική αιτία για να βάλει η κυβέρνηση χέρι στο πορτοφόλι της ΔΕΗ και να εξασφαλίσει για το συγκεκριμένο κλάδο εκπτώσεις έως και 35% στο ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει. 
Οι εκπτώσεις στη βιομηχανία υψηλής τάσης, οι οποίες θα στοιχίσουν 75 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ, φτάνουν ακόμη και στο 50%, εάν συνυπολογιστούν και τα μέτρα από το περίφημο πακέτο των 150 εκατ. ευρώ, για τα οποία η Κομισιόν ήδη θέτει προσκόμματα, καθώς τα μειωμένα τιμολόγια εκλαμβάνονται...
ως κρατική ενίσχυση υπέρ της βιομηχανίας.

Αν και η διοίκηση της ΔΕΗ είχε ξεκάθαρα αντίθετη θέση για μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, ωστόσο δεν εισακούστηκε. Στα μέσα Φεβρουαρίου και ενώ η δημόσια συζήτηση περί βιομηχανικού ενεργειακού κόστους ήταν στο ζενίθ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, από το συνέδριο του Economist, δήλωνε: «Τη βιομηχανική πολιτική μιας χώρας πρέπει να την κάνουν οι κυβερνήσεις και όχι οι εταιρείες, όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ».

Τόνισε επίσης ότι «τα τιμολόγια υψηλής τάσης παραμένουν στα ίδια επίπεδα από το 2008». Υποστήριξε ακόμη «ότι τα νούμερα που παρουσιάζονται στον Τύπο για το ενεργειακό κόστος δεν προκύπτουν πουθενά από τα επίσημα στοιχεία». Εξήγησε επίσης πως τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν για τα κόστη τη βιομηχανίας -και αμφισβητήθηκαν από τους εκπροσώπους των ελληνικών βιομηχανιών- δεν έχουν καμία σχέση μ' αυτά που ακούγονται στην Ελλάδα.

Ωστόσο, παρά τις αιτιάσεις της ΔΕΗ, ο κύβος ερρίφθη και στη γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, με μία καθαρή πολιτική απόφαση, ο βασικός μέτοχος, ήτοι το ελληνικό Δημόσιο, εισηγήθηκε και πέρασε τις εκπτώσεις, με ισχύ για δύο έτη. Η απόφαση καταψηφίστηκε από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία σε αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση, ως βασικός μέτοχος, δρομολόγησε και οδηγεί τη ΔΕΗ στο μαρασμό και το θάνατο». Προανήγγειλε επίσης προσφυγή στη Δικαιοσύνη και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., «στην προσπάθειά της να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ, που είναι μέρος του πολιτικού σχεδιασμού για τη βιαστική ιδιωτικοποίηση της πρώτης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας και την παράδοσή της στα καρτέλ της ενέργειας».

Σκληρή ήταν και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, διά των υπευθύνων του Τομέα Ενέργειας, βουλευτών Θ. Πετράκου και Ε. Ουζουνίδου, χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση «βαθιά ταξική επιλογή».

«Η μείωση του ενεργειακού κόστους προϋποθέτει πρώτα απ' όλα σύγκρουση με τα συμφέροντα των ιδιωτών που έχουν τις μονάδες παραγωγής ρεύματος από Φ.Α. και οι οποίοι επιδοτούνται πλουσιοπάροχα και διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 10 χρόνων εις βάρος των καταναλωτών και της οικονομίας. Προϋποθέτει μια άλλη πολιτική που θα αναδιανέμει το συνολικό πλούτο προς όφελος των εργαζομένων και θα υπηρετεί την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος».

Ας σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση των μετόχων, κατά την οποία επισφραγίστηκε η απόφαση για μειώσεις, είχε αντικείμενο συζήτησης την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Τον περασμένο Νοέμβρη εκδόθηκε η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, στην οποία προσέφυγαν ΔΕΗ και Μυτιληναίος Α.Ε., με αντικείμενο τη διαφωνία των δύο πλευρών στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Με την απόφαση της Διαιτησίας, που είχε αναδρομική ισχύ από 1ης Ιουλίου 2010 μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2013, η ΔΕΗ χάνει αναδρομικά 109 εκατ. ευρώ. Η απώλεια προέκυψε από το γεγονός ότι η ΔΕΗ υπολόγιζε την απαίτηση που είχε από τον Ομιλο Μυτιληναίου με μεγαλύτερη τιμή, και η απόφαση την αναγκάζει να διαγράψει τη μεγαλύτερη απαίτηση.

Η απόφαση της πλειοψηφίας της Διαιτησίας αμφισβητήθηκε ευθέως από τη διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και τους συνδικαλιστές, που εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις: «Κλέβουν τη ΔΕΗ ξεδιάντροπα και χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στην Αλουμίνιον της Ελλάδος», δήλωνε εκείνες τις μέρες ο Ν. Φωτόπουλος.

Ο κ. Ζερβός σε δημόσιες ομιλίες του χαρακτήρισε σκανδαλώδη την απόφαση. «Με την απόφασή της, η πλειοψηφία της Διαιτησίας προσπαθεί να επιβάλει στη ΔΕΗ να παρανομήσει, ενώ παράλληλα δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, εις βάρος όλων των καταναλωτών στη χώρα μας και αδικεί κατάφωρα την Επιχείρησή μας, καθώς μας υποχρεώνει να πουλάμε ενέργεια κάτω του κόστους. Παρ' ότι αναθέσαμε σε έγκυρο ανεξάρτητο σύμβουλο, την εταιρεία PWC, να μελετήσει το κόστος της ΔΕΗ, η μελέτη αυτή, αν και κατατέθηκε στη Διαιτησία, αγνοήθηκε προκλητικά. Η πλειοψηφία της Διαιτησίας απλά έκρινε πως η μελέτη της PWC δεν είναι αξιόπιστη και επέλεξε να βασιστεί σε όσα παρουσίασε στέλεχος της Αλουμίνιον Α.Ε. σχετικά με το κόστος της ΔΕΗ. Η τιμή που αποφάσισε η Διαιτησία στην πραγματικότητα είναι 36,6 ευρώ/MWh και όχι τα 40,7 ευρώ/MWh όπως έγινε γνωστό, καθώς στα 40,7 ευρώ/MWh περιλαμβάνονται και άλλα έξοδα».

Το χρονικό

Η διαμάχη της ΔΕΗ με τον Ομιλο Μυτιληναίου ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2006, οπότε έληγε η λεόντειος σύμβαση που υπογράφηκε το 1960, όταν ακόμη συμμετείχε η γαλλική εταιρεία Pechiney, η οποία προέβλεπε χορήγηση ηλεκτρικής ενέργειας «σε τιμή ιδιαίτερα προνομιακή», σύμφωνα με τη ΔΕΗ. Η εν λόγω τιμολόγηση πήρε παράταση έως τον Μάιο του 2008, με ασφαλιστικά μέτρα του Ομίλου, οπότε η ΔΕΗ πέτυχε, έπειτα από έφεση, να τα παύσει.

Ας σημειωθεί ότι για το προαναφερθέν διάστημα, κατά το οποίο η τιμολόγηση της Αλουμίνιον συνεχίστηκε λόγω της δικαστικής απόφασης με το παλιό καθεστώς, η Κομισιόν με απόφασή της (ύστερα από προσφυγή της ΓΕΝΟΠ) έκρινε ότι αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση και ζήτησε από την Αλουμίνιον την επιστροφή 17,4 εκατ. ευρώ (πλέον τόκων). Πρόσφατα, απορρίφθηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο οι αιτήσεις αναστολής και ανακοπής της Αλουμίνιον κατά της διαταγής πληρωμής που εξέδωσε η ΔΕΗ για επιστροφή των 17,4 εκατ. ευρώ.

ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ από enet