Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Πρώτα η απόβαση, μετά ο διάλογος

Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΩΣ ΟΥΚΡΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ, ΕΝΩ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΟΑΣΕ ΩΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον υπουργό
Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου (μπροστά αριστερά) στην
άσκηση που γίνεται στην περιοχή της Πετρούπολης.
Τώρα, τρέχουν όλοι και όχι μόνο οι Ρώσοι...
Η απάντηση των ΗΠΑ στη Ρωσία για την απόβασή της στην Ουκρανία, έχει το χρώμα του ρουβλίου. Το ρωσικό νόμισμα έκανε ιστορική βουτιά έναντι του δολαρίου και του ευρώ, την ίδια στιγμή που και το ρωσικό χρηματιστήριο κατέρρεε. Ως ανάχωμα η ρωσική Κεντρική Τράπεζα διέθεσε 5 δισ. δολάρια για τη στήριξη του νομίσματος, χωρίς ωστόσο ουδείς να είναι σε θέση να πει με σιγουριά πώς θα αντιδράσει αν οι πιέσεις αυτές λάβουν μόνιμο χαρακτήρα.

Τη στιγμή που οι ΗΠΑ ξεκινούσαν οικονομικό πόλεμο στη Μόσχα και η αμερικανική ηγεσία μαζί με δυτικούς ηγέτες προχωρούσαν σε σειρά απειλών προς τη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αδιαφορούσε επιδεικτικά και έστελνε το δικό του μήνυμα από τη δυτική Ρωσία, όπου βρέθηκε για να παρακολουθήσει μαζί με τον...
υπουργό Αμυνας στρατιωτική άσκηση.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ με ένα σκληρό κείμενο στην προσωπική του σελίδα στο Facebook απειλούσε ανοικτά την ουκρανική κυβέρνηση, τονίζοντας πως το πραξικόπημα που ξεκίνησε με αίμα στο Κίεβο θα ολοκληρωθεί με αίμα.

Η φράση αυτή οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα πως από τη στιγμή που το Κρεμλίνο βλέπει ότι οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία μοιάζουν με επιτραπέζιο παιχνίδι, είναι πολύ πιθανόν να έχει ως τελικό του στόχο εκτός από την ανατολική Ουκρανία, να «επαναφέρει» και το Κίεβο στην πρότερη κατάσταση.

Μάλιστα ο Ρώσος πρωθυπουργός στο κείμενό του επανέλαβε πως Ουκρανός πρόεδρος εξακολουθεί να είναι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Δήλωση που μπορεί να σημαίνει πολλά για τις επόμενες μέρες. Θέλοντας η Μόσχα να ασκήσει πίεση στο Κίεβο με όλα της τα μέσα, επιστράτευσε τη Gazprom, η οποία ουσιαστικά ανακοίνωσε πως δεν θα μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου.

Τη στιγμή που σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο συμβαίνουν όλα αυτά, ο Πούτιν κρατά ανοιχτή μια χαραμάδα ελπίδας στο διπλωματικό διάλογο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, δέχτηκε την πρότασή της να ξεκινήσει διάλογος υπό τη σκέπη του ΟΑΣΕ. Σε αυτή μάλιστα τη κατεύθυνση χθες, ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ εμφανίστηκε θετικός στην έναρξη πρωτοβουλίας για την επίλυση της κρίσης.

Με την Αστον

Παράλληλα την Τετάρτη ο Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει συνάντηση στη Μαδρίτη με την Κάθριν Αστον για το ίδιο ζήτημα. Μέχρι να φανεί αν η Ρωσία εννοεί πραγματικά πως επιθυμεί να ξεκινήσει διάλογο για την Ουκρανία, Πούτιν-Μεντβιέντεφ και Λαβρόφ είχαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους τους. Σε αυτές εκτός από τις επιθέσεις όπου δέχονται, τους κάνουν ένα ερώτημα στο οποίο, όπως διατείνεται η Μόσχα, απάντηση δεν πήρε.

Η ερώτηση είναι απλή: Τι θα έπραττε η Αμερική ή η Γαλλία ή η Μ. Βρετανία, αν υπήρχε μια κυβέρνηση ξένου κράτους η οποία απειλούσε χωρίς κανένα ενδοιασμό τη ζωή των πολιτών τους; Επίσης ο Πούτιν φέρεται να ρώτησε τον Ομπάμα πώς θα αντιδρούσε αν ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος καλούσε τον αρχηγό της Αλ Κάιντα να προβεί σε επιχειρήσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ; Θυμίζουμε πως ο ηγέτης του «Δεξιού Τομέα» Ντμίτρο Γιάρος κάλεσε τον αρχιτρομοκράτη Ντόκου Ουμάροφ, ο οποίος ομολόγησε πως έχει εκτελέσει εκατοντάδες Ρώσους πολίτες σε τρομοκρατικά χτυπήματα, να επαναλάβει το «θεάρεστο έργο» του.

Τη στιγμή που οι μεγάλες δυνάμεις απομονώνουν τη Ρωσία και την απειλούν ακόμα και με αποβολή από τη G8, η Μόσχα με χαρά άκουσε το Πέκινο να της λέει πως καταλαβαίνει τις θέσεις της στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Εν αναμονή των εξαιρετικά κρίσιμων γεγονότων που μέχρι τα ξημερώματα διαδραματίζονταν σε πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, η ευχή όλων είναι να βρεθεί λογική και στις δύο πλευρές.

* Απέπλευσε χθες το πρωί από τη Σούδα η ουκρανική φρεγάτα Hetman Sahaidachny. Σύμφωνα με φήμες που είχαν διαρρεύσει προχθές, ο καπετάνιος και το πλήρωμα φέρεται ότι έχουν αυτομολήσει, στο ρωσικό στόλο. Ωστόσο η φήμη αυτή διαψεύστηκε χθες επίσημα από τη νέα ουκρανική κυβέρνηση.

Η φρεγάτα, από το πρωί του Σαββάτου είχε δέσει στην προβλήτα Κ12 της ναυτικής βάσης στο Μαράθι, προερχόμενη από επιχείρηση του ΝΑΤΟ στον κόλπο του Αντεν. Η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου έφτασε στη ναυτική βάση της Σούδας με βάση τον επίσημο προγραμματισμό της.

Κουστουρίτσα υπέρ Μόσχας

Εναν σημαντικό υποστηρικτή στις επιθέσεις που δέχεται από το σύνολο της Δύσης για τη στάση της στο ζήτημα της Ουκρανίας βρήκε η Μόσχα στο πρόσωπο του Εμίρ Κουστουρίτσα. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, από την πόλη Σαμάρα της Ρωσίας στην οποία βρίσκεται με την μπάντα του «The no Smoking Band», υποστήριξε πως «δυστυχώς σήμερα η Ουκρανία ζει με τον ίδιο τρόπο τα γεγονότα που βίωσε και η Γιουγκοσλαβία και για αυτό λυπάμαι πολύ».

Ο Σέρβος σκηνοθέτης, αφού κάλεσε τη Ρωσία να προστατεύσει τους Ρώσους που ζουν στην Ουκρανία από την καταστροφή, υποσχέθηκε πως πολύ σύντομα θα βρεθεί μαζί με την μπάντα του στην Ουκρανία, με σκοπό τη στήριξη του ρωσόφωνου πληθυσμού. Α.Π.

Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΤΣΟΥΚΑ

Δεμένες σφιχτά -λόγω συμφερόντων- Ρωσία και Ε. Ενωση

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος κι ο βασικός ενεργειακός προμηθευτής της Ε.Ε., την ίδια ώρα που η Ε.Ε. είναι για τη Ρωσία ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οποιαδήποτε επιβολή εμπορικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας -εφόσον θα υπερέβαινε τους περιορισμούς που θέτει η συμμετοχή της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου- θα οδηγούσε σε ρωσικά αντίποινα με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων κι εμπορευμάτων και αυξήσεις τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που παρέχει με μεταστροφή μέρους της ροής από την Ε.Ε. προς την Κίνα και την Ασία.

Η γεωπολιτική κρίση υπερβαίνει τα σύνορα της Ουκρανίας και της Ρωσίας και μέσω της Ευρώπης αγκαλιάζει όλη την παγκόσμια οικονομία μέσα από τα εξής κανάλια:

α. Ο κίνδυνος του εμφυλίου και μιας σύρραξης με τη Ρωσία, στο βαθμό που η τελευταία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Κριμαία ή να ενδώσει στις διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις, θα είναι πάντα υπαρκτός στον ορίζοντα καταστρέφοντας το οικονομικό κλίμα και τις προσδοκίες της ευρωπαϊκής ανάκαμψης που πρόσφατα έτεινε να συγκροτηθεί. Αν δεν επέλθει γρήγορα μια εξομάλυνση της κατάστασης -πράγμα εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο-, το πάγωμα των επενδύσεων είναι ο πλέον σοβαρός κίνδυνος.

β. Η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας κι η έστω οικονομική πίεση προς τη Ρωσία με την κάμψη μετοχών, την έξοδο κεφαλαίων και την υποτίμηση των νομισμάτων των δύο χωρών, έρχονται να προστεθούν στην όψιμη κρίση των αναδυόμενων αγορών ενδυναμώνοντας την αβεβαιότητα και την αστάθεια όλων των αγορών και δη των περιφερειακών όπως η ελληνική.

γ. Τα νέα οικονομικά βάρη που επιφέρει η διαχείριση της ουκρανικής κρίσης από την Ε.Ε., περιορίζουν την ευελιξία και τα περιθώρια διαπραγμάτευσης κι υποχώρησης της τρόικας προς την Ελλάδα με παροχές ή ελάφρυνση χρέους.

δ. Η ανωμαλία στην παραγωγή και τη διακίνηση πετρελαίου, φυσικού αερίου, σίτου κι άλλων εμπορευμάτων από τις δύο χώρες προς την Ευρώπη και τα προβλήματα ναυσιπλοΐας που ενδεχομένως παρουσιαστούν στη Μαύρη Θάλασσα και ακολούθως στο Αιγαίο, θα πλήξουν άμεσα την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό καθώς η χώρα δέχεται πολλούς επισκέπτες από τη Ρωσία και βρίσκεται κοντά στην επισφαλή ζώνη.

ε. Οι πλέον εκτεθειμένες τράπεζες στην Ουκρανία είναι οι ρωσικές κι αυστριακές, πίσω δε από τις τελευταίες είναι οι γερμανικές. Με δεδομένα τα ήδη υπαρκτά προβλήματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, η αύξηση των επιτοκίων (ήδη ξεκίνησε στη Ρωσία) λόγω της αβεβαιότητας και των πιθανών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της ανάκαμψης στην Ε.Ε. και την Ελλάδα.
Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗΣ

Επέμβαση... για το σεβασμό και το συμφέρον

Απόβαση του ρωσικού στρατού σε Συμφερούπολη και Σεβαστούπολη της Κριμαίας

Αδικα ψάχνετε τα διακριτικά των στρατιωτών αυτών. Δεν θα τα βρείτε..
Την πιο βελούδινη προσάρτηση χώρας στη σύγχρονη Ιστορία ζει η Ουκρανία από την περασμένη Πέμπτη. Περισσότεροι από 6.000 άνδρες του ρωσικού στρατού αποβιβάστηκαν με όλα τα μέσα στη Συμφερούπολη και στη Σεβαστούπολη, με αποτέλεσμα από το μεσημέρι της Κυριακής η Ρωσία να έχει υπό τον πλήρη έλεγχό της τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Το εντυπωσιακό για πολλούς, αλλά όχι και για τους γνώστες της ουκρανικής πραγματικότητας, είναι η ευκολία με την οποία ο ρωσικός στρατός εκτέλεσε την αποστολή του. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει οποιοσδήποτε σοβαρός τραυματισμός, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει και η αποδοχή των κατοίκων της Κριμαίας, αλλά και του ουκρανικού στρατού. Οι πρώτοι όχι απλώς δεν μπήκαν στη διαδικασία να αντισταθούν, αλλά παρέδωσαν τις βάσεις «με το κλειδί στο χέρι» στους Ρώσους, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς προσχώρησαν στο ρωσικό στρατό.

Στο ίδιο πνεύμα και ο άμαχος πληθυσμός, που με ρωσικές σημαίες και λουλούδια, εικόνες που θυμίζουν σκηνές από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υποδέχτηκε τους Ρώσους στρατιώτες. Εκτός από τις στρατιωτικές βάσεις η Ρωσία πήρε υπό τον έλεγχό της και τον ουκρανικό στόλο. Την καρδιά δηλαδή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Σε ερωτήσεις προς τους κατοίκους της Κριμαίας, αλλά και προς τους πρώην άνδρες του ουκρανικού στρατού, γιατί δεν προέβαλαν αντίσταση, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: Αντίσταση προβάλλεις στον εχθρό και όχι στη χώρα σου, ενώ εξήγησαν πως ο φόβος εξαιτίας της ναζιστικής κατοχής που αυτή τη στιγμή υπάρχει στη δυτική Ουκρανία είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η ρωσική παρουσία τους κάνει να αισθάνονται ασφαλείς.

Επιστράτευση

Φήμη η οποία κυκλοφόρησε αργά χθες το απόγευμα, σύμφωνα με την οποία ο ρωσικός στρατός έδωσε τελεσίγραφο μέχρι τις 5 το πρωί σε Ουκρανούς να εγκαταλείψουν βάσεις της Κριμαίας γιατί αλλιώς θα προχωρούσαν σε επέμβαση, διαψεύστηκε από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Η προσωρινή ουκρανική ηγεσία έδειξε πως ήταν ανέτοιμη για μια τέτοια εξέλιξη, όπως η ρωσική εισβολή. Υστερα από το αρχικό σοκ που κράτησε δύο εικοσιτετράωρα, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας κήρυξε επιστράτευση. Ωστόσο η ανταπόκριση ήταν απογοητευτική. Μόλις το 1,5% των Ουκρανών έδειξε προθυμία.

Εκτός από τις στρατιωτικές κινήσεις, η Μόσχα έβαλε σε εφαρμογή και μια σειρά διπλωματικών κινήσεων για να δέσει την παρουσία της στην Κριμαία. Αρχικά μετέφερε την ημερομηνία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας στις 30 Μαρτίου και όχι για το τέλος Μαΐου, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο. Γεγονός που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα στις 31 Μαρτίου θα προχωρήσει στην αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Κριμαίας».

Τα διαβατήρια

Η δεύτερη διπλωματική της ενέργεια είναι η έκδοση ρωσικών διαβατηρίων από τα τοπικά Γενικά Προξενεία της Ρωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις ειδικές δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας, της γνωστής «Μπερκούτ», οι άνδρες της οποίας σχεδόν όλοι πήραν ρωσικά διαβατήρια, το ρωσικό ΥΠΕΞ προχωράει και σε ανάλογη κίνηση και για άλλους άνδρες των ουκρανικών σωμάτων ασφαλείας.

Η προ των πυλών ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας φαίνεται πως άνοιξε την όρεξη σχεδόν σε όλες τις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Ετσι εκτυλίσσονται σκηνές που θυμίζουν Αϊζενστάιν: ουκρανικές σημαίες υποστέλλονται στις πόλεις της Οδησσού, του Ντόνετσκ, του Χάρκοβο, και ρωσικές σημαίες ανεβαίνουν στους ιστούς, την ίδια στιγμή που χιλιάδες διαδηλωτές των πόλεων αυτών ζητούν τη βοήθεια της Ρωσίας. Στον άλλο πόλο των εξελίξεων, στο Κίεβο τα βλέμματα στρέφονται στον οικονομικό τομέα, καθώς η χρεοκοπία βρίσκεται προ των πυλών. Για το λόγο αυτό φτάνει σήμερα στην ουκρανική πρωτεύουσα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μαζί με κλιμάκιο του ΔΝΤ για να προσφέρει μια πρώτη βοήθεια στην Ουκρανία.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΤΣΟΥΚΑΣ

Διεθνή διάσκεψη για την Ουκρανία προτείνει ο Βενιζέλος

Την ανάγκη διεξαγωγής διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο την αντιμετώπιση της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης που πλήττει την Ουκρανία προέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετέβη την Κυριακή στο Κίεβο με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας Λορέν Φαμπιούς, της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Στο Εκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., το οποίο διεξήχθη χθες στις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Υποστήριξε επίσης ότι είναι απαραίτητη η συγκρότηση μιας διερευνητικής αποστολής και μιας διεθνούς ομάδας επαφής με ρωσική συμμετοχή προκειμένου να αποκλιμακωθεί το ταχύτερο δυνατό η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας. «Δεν διακυβεύεται μόνο η ειρηνική διευθέτηση μιας περιφερειακής κρίσης, αλλά και η παγκόσμια σταθερότητα», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τη Βοστώνη, σημειώνοντας ότι «μπροστά μας έχουμε δύο εχθρούς: τον εθνικιστικό εξτρεμισμό και την αυταρχικότητα».

Απευθυνόμενος στην ελληνική ομογένεια στη Μαριούπολη την Κυριακή, ο κ. Βενιζέλος θέλησε να διαβεβαιώσει τους Ελληνες πολίτες, όπως είπε, ότι «η Ελλάδα τους έχει υπό την απόλυτη κάλυψη και προστασία της».

Το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στην Ουκρανία αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Εξωτερικών διαχειρίστηκαν το ζήτημα ασφαλείας της ελληνικής ομογένειας στην Κριμαία επέκριναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η επίσκεψη Βενιζέλου στην Ουκρανία ήταν μόνο για επικοινωνιακή χρήση και δεν είχε καμία ουσιαστική συμβολή αναφορικά με την επίλυση της κρίσης, τη στιγμή που ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δεν είπε λέξη για τη συμμετοχή στην νεοσυσταθείσα ουκρανική κυβέρνηση νεοναζιστικών μορφωμάτων που προωθούν την κατάργηση μειονοτικών δικαιωμάτων».

«Λυπάμαι γιατί οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, που φαίνεται ότι λειτουργούν συντονισμένα, προσπαθούν να μεταφέρουν στα θέματα της διεθνούς πολιτικής την τακτική και το ύφος που ακολουθούν στα θέματα εσωτερικής πολιτικής», ήταν η απάντηση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες ότι «θέλουν μια Ελλάδα απομονωμένη, εκτός ευρωπαϊκών συσχετισμών, που με αφορμή κάθε διεθνές πρόβλημα μειώνει το διπλωματικό της κεφάλαιο και εκθέτει σε αυξημένους κινδύνους τα εθνικά της συμφέροντα».

Παρέμβαση για την Ουκρανία έκανε και η ΔΗΜΑΡ σημειώνοντας ότι «οι εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη της ενεργού παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να διαφυλαχτεί η ακεραιότητα της χώρας.

Εκτός από την κατάπαυση της ακροδεξιάς και εθνικιστικής βίας, σημαντικό είναι η χώρα να προχωρήσει άμεσα σε διαδικασία δημοκρατικών εκλογών για την αποκατάσταση της νομιμότητας».

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του έθεσε ζήτημα εμπλοκής της Ελλάδας «στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - Ε.Ε. στην Ουκρανία, σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι ανταγωνισμών με τη Ρωσία», ενώ όπως επισημαίνεται «για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ο αντιδραστικός ρόλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της Ουκρανίας, στηρίζοντας ακόμη και ναζιστικά κόμματα, προκειμένου να υπηρετηθούν οι γεωπολιτικοί τους σχεδιασμοί».
ΝΕΦΕΛΗ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
Από enet