H τρόικα πιέζει όμως για νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος με διαρκή εποπτεία των ασφαλιστικών ταμείων και με ετήσιο τσεκ άπ στις συντάξεις μέσα από μελέτες βιωσιμότητας. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, που συμμετέχει στις συζητήσεις με τους δανειστές, αποκάλυψε σε συνομιλία που είχε μαζί του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής ότι το ασφαλιστικό θα επανέλθει στο τραπέζι με πρώτο βήμα την κατάρτιση μιας συνολικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του συστήματος και τις ενδεδειγμένες λύσεις και προτάσεις που θα καλύπτουν τα διογκούμενα ελλείμματα. Εδωσε έμφαση στο οξύ πρόβλημα του ΟΑΕΕ λέγοντας ότι «θα χρειαστεί να βρεθεί τρόπος για να καλυφθούν οι εισφορές που έχουν πάψει να πληρώνουν πολλοί από τους ασφαλισμένους του», ενώ στην ατζέντα...
των επικείμενων πρωτοβουλιών θα βρεθεί και ο νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης υπολογισμού των συντάξεων για όσους αποχωρούν από το 2015 και μετά.
Μια εικόνα για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο ασφαλιστικό δείχνουν και τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής για την εξοικονόμηση των δαπανών στις συντάξεις, λόγω της προοδευτικής αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης εγγύτερα προς τα 62 και τα 67. Ο στόχος αυτός είχε μπει για το 2013 και το 2014, όπου και προβλέφθηκε ότι, με την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1η/1/2013 στα 62 για μειωμένη και στα 67 για πλήρη σύνταξη, θα υπήρχε μια καθαρή εξοικονόμηση στο σύστημα της τάξης των 686 εκατ. ευρώ, επειδή θα δυσκόλευαν οι προϋποθέσεις και θα έβγαιναν στη σύνταξη λιγότεροι ασφαλισμένοι. Για το 2014 είχε γίνει πρόβλεψη για εξοικονόμηση 325 εκατ. ευρώ λόγω της μειωμένης εξόδου των ασφαλισμένων για σύνταξη.Στην πράξη και οι δύο προβλέψεις έπεσαν έξω. Το μόνο ποσό που εξοικονομήθηκε ήταν 103 εκατ. ευρώ για το 2013!Μοιραία οι τροϊκανοί, όταν είδαν αυτά τα στοιχεία, ζήτησαν μέτρα συγκράτησης των δαπανών, αλλά και νέα πρόβλεψη για εξοικονόμηση δαπάνης με μειωμένες συνταξιοδοτήσεις για την τριετία 2014- 2016.
Τα ποσά που η ελληνική πλευρά έδωσε στους δανειστές δείχνουν ότι από το μέτρο της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 και στα 67, που ισχύουν εδώ και ένα χρόνο, θα εξοικονομηθούν 541 εκατ. ευρώ στην τριετία που αναλύονται ως εξής:
* 208 εκατ. ευρώ το 2014.
* 188 εκατ. ευρώ το 2015 και
* 145 εκατ. ευρώ το 2016.
Πέραν αυτών, έγινε η πρόβλεψη ότι το σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης του 2014, δηλαδή το ποσό για συντάξεις του τρέχοντος έτους, θα ανέλθει στα 23,19 δισ. ευρώ, έναντι 23,03 δισ. ευρώ το 2013.
Μάλιστα, οι τροϊκανοί και ειδικώς τα στελέχη του ΔΝΤ ζήτησαν στην ανάλυση των δαπανών να υπάρχει και πρόβλεψη-εκτίμηση για τη «φυσιολογική» μείωση των συνταξιούχων που θα αποβιώσουν με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών! Η εκτίμηση που τους δόθηκε, λοιπόν, είναι ότι ένα 3% των συνταξιούχων γήρατος θα αποβιώσει. Σύνταξη γήρατος παίρνουν 1.987.363 συνταξιούχοι, που σημαίνει ότι για το 3% εξ αυτών, δηλαδή για 59.620 συνταξιούχους, η τρόικα περιμένει να επισυμβεί το μοιραίο… για να πέσουν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες!
Απευκταίο τέτοιο σενάριο.
Από e-typos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου