Κατώτατο μισθό "μιας αξίας" θα έχουν οι Έλληνες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από το 2017, ενώ μέχρι τότε οι μακροχρόνια άνεργοι θα στερηθούν το 50% των τριετιών - μισθολογικών ωριμάνσεων στους μισθούς τους στην περίπτωση που προσληφθούν. Ταυτόχρονα με το πολυνομοσχέδιο στην αγορά εργασίας θα δεσπόζουν οι Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης, οι εργαζόμενοι - οικοδόμοι στα δημόσια έργα (που θα προσλαμβάνονται από τις συγκεκριμένες εταιρείες) θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό...
και θα ασφαλίζονται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.
Στο ασφαλιστικό καταργούνται (όπως προβλεπόταν από το Μεσοπρόθεσμο) οι κοινωνικοί πόροι που κατευθύνονταν στα ασφαλιστικά ταμεία με συνέπεια την απώλεια πόρων τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ τα επικουρικά ταμεία μετατρέπονται άμεσα (από 1.7.2014) σε κεφαλαιοποιητικά με συνέπεια την αρχική μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων κατά 40%, αλλά και τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού περικοπών των μελλοντικών παροχών.
Στο πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχει αναφορά για τις ομαδικές απολύσεις, γεγονός που είτε σημαίνει ότι ισχύει η εξάμηνη σιωπηρή παράταση που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα είτε η απελευθέρωση που αναμένεται να ισχύει από τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπως και η αύξηση του ορίου, θα ενταχθεί με τροπολογία κατά τη συζήτηση στη Βουλή.
Συγκεκριμένα στο πολυνομοσχέδιο, αν και δεν γίνεται ευθεία αναφορά στον κατώτατο μισθό, προβλέπεται η κατάργηση στην πράξη των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα από το 2017, καθώς συγκεκριμένη προσθήκη (στο τέλος του εδαφίου α της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του Ν. 4172/2013 ( Α' 167) αναφέρει: "Ως τέτοιος νοείται μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς". Δηλαδή με άλλα λόγια το υπουργείο Εργασίας (με τον περίφημο "μηχανισμό κατώτατου μισθού") προβλέπει πως ο κατώτατος μισθός από το 2017 θα νομοθετείται ως «μοναδική αξία», δηλαδή γυμνός από τριετίες, όπως απαιτούσε η τρόικα.
Σημειώνεται ότι η διάταξη στην οποία προστίθεται η φράση "μοναδική αξία" αναφέρεται στον νομοθετημένο (από το 2017 και μετά) κατώτερο μισθό για πλήρη απασχόληση για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας των οποίων η αμοιβή δεν καθορίζεται με άλλη σύμβαση. Μέχρι το 2017 και μόνο για τους μακροχρόνια ανέργους, άνω των 25 ετών, προβέπεται πως το κόστος των τριετιών μειώνεται στο μισό. Δηλαδή 5% για την πρώτη και έως 15% για την συμπλήρωση της εννιαετίας.
"Ρήτρα" περικοπών στις συντάξεις
Ταυτόχρονα, όπως ήδη σημειώσαμε, νέος γύρος σαρωτικών αλλαγών προβλέπεται σε επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα, όπου το ύψος των παροχών θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του ταμείου. Οι αλλαγές ξεκινούν από το επικουρικό των μισθωτών (όπου η διαδικασία επισπεύδεται κατά ένα εξάμηνο) και τα μετοχικά ταμεία, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2015 επεκτείνεται σε όλους τους φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.
Ουσιαστικά σε όσα ταμεία έχουν ελλείμματα -με βάση και όσα προβλέπονται στον νόμο 4052/2012- θα εφαρμόζεται η περιβόητη "ρήτρα μηδενικού ελλείμματος" και θα περικόπτονται αυτομάτως οι παροχές (δηλαδή επικουρικές συντάξεις, μερίσματα και εφάπαξ). Για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα ανάλογα με την ημερομηνία "εξόδου", ενώ "ατομικές μερίδες" θα διαμορφωθούν σε φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.
Από το koutipandoras
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου