Κάποιοι πανηγυρίζουν για το «πλεόνασμα» και την «θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα». Εκτός Ελλάδας πάντως οι αναλυτές βλέπουν την κατάσταση στη χώρα μας με πιο ψύχραιμη και αντικειμενική ματιά.
Το έγκυρο βρετανικό περιοδικό «Economist» σε πρόσφατο ρεπορτάζ για την εξέλιξη των συνομιλιών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, δίνει μια άλλη οπτική.
Εκτιμά ότι οι συνεχιζόμενες διαφωνίες ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση σε ζητήματα όπως η απελευθέρωση της αγοράς για το φρέσκο γάλα ή η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ «υπογραμμίζουν ότι η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, του κεντροδεξιού πρωθυπουργού, είναι...
όμηρος ομάδων συμφερόντων».
Σε άλλο σημείο το δημοσίευμα περιγράφει τη διαπραγμάτευση γράφοντας ότι «στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για υπερβολικές απαιτήσεις της τρόικας, την ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταδίδουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μόλις τα μισά μέτρα από αυτά που υπέγραψε το τελευταίο καλοκαίρι».
Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει τη μεγάλη διάρκεια -6 μηνών- των συνομιλιών των δύο πλευρών, μιλώντας για συνεχιζόμενη αντιπαράθεση επί της συμφωνίας η οποία θα απελευθερώσει ακόμη μία δόση στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης.
Επισημαίνει δε ότι η θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης αποτελεί προϋπόθεση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να καταβάλει 9,2 δις σε ομόλογα που ωριμάζουν τον Μάιο και να αρχίσει στη συνέχεια να σχεδιάζει την επιστροφή στις διεθνείς χρηματαγορές με μια μικρή έκδοση ομολόγου αργότερα μέσα στο 2014.
Από Το Ποντίκι
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου