Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Με υπεύθυνη δήλωση …εντοπίστηκε ο άραβας επενδυτής του E-TV! - «Ναι» του ΕΣΡ στον μυστηριώδη Αραβα

Σε μια υπεύθυνη δήλωση του Σεραφείμ Φυντανίδη για το πρόσωπο του ιδιοκτήτη του E-TV, Doctor Khaled Hamvi, περιορίστηκε το ΕΣΡ για να εγκρίνει τη μεταβίβαση του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού 902 TV από το ΚΚΕ στην “A-Horizon Media Ltd, μέτοχος της οποίας είναι η “Nalotia Ventures LTD” (Doctor Khaled  Hamvi 94%, Σεραφείμ Φυντανίδης 1%, άλλα πρόσωπα 4%).  Η “Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ” πουλήθηκε αντί τιμήματος 3,7 εκατ. ευρώ  πλην όμως παρά την έρευνα των 8 μηνών που έκανε το ΕΣΡ με το κλιμάκιο των ειδικών επιστημόνων δεν κατέληξε...
στο αν ο επιχειρηματίας  διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη μεταβίβαση. Το ΕΣΡ, με το επιχείρημα πως τα κεφάλαια του επενδυτή έχουν αποκτηθεί στην αλλοδαπή, δηλώνει πως δεν είναι υποχρεωμένο να ελέγξει τα μέσα χρηματοδότησης της αγοραπωλησίας.  Για το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν ζητήθηκαν άλλα στοιχεία πλην  της  υπεύθυνης δήλωσης του Σ. Φυντανίδη,  και η έρευνα που ακολούθησε έγινε με αναζήτηση στο Internet δεν είχε αποτέλεσμα.  ”Όποιος έχει κάνει τη δήλωση έχει την ευθύνη” ήταν η δήλ,ωση του προέδρου του ΕΣΡ, Ι. Λασκαρίδη, ο οποίος υποστήριξε “δεν έχω λογο να ρωτήσω να ρωτήσω αν είχε μητρώο (σ.σ. ο ιδιοκτήτης),  έχω υποχρεώση να προσδιορίσω το φυσικό πρόσωπο”.

Με αυτά τα δεδομένα το συμβούλιο από την περασμένη Δευτέρα ενέκρινε την πώληση της “Ραδιοτηλεοπτικής” και επί της ουσίας του δικαιώματος εκπομπής σε δημόσια συχνότητα, με μόνη διαφωνία εκείνη της αντιπροέδρου της Αρχής, Λίνας Αλεξίου, η οποία ως τώρα δεν ακόμη τοποθετηθεί.  Με την απόφαση  αυτή και ενώ δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή άλλων υπηρεσιών του κράτους, η Ραδιοτηλεοπτική Αρχή επιτρέπει επί της ουσίας την πώληση ενός σταθμού εθνικής εμβέλειας σε ένα υπήκοο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με μόνη εγγύηση την υπεύθυνη δήλωση ενός στελέχους της  εταιρείας. ΤοΕΣΡ δεν έχει ακόμη απαντήσει για τη διαδρομή του χρήματος στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Από typologies

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ Ο ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ
«Ναι» του ΕΣΡ στον μυστηριώδη Αραβα
Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Στο μεταξύ το ΕΣΡ, που έτσι κι αλλιώς αποδεικνύεται χρόνο με το χρόνο μη αντάξιο των αρμοδιοτήτων του, χάνει με νόμο μία από τις πλέον σημαντικές αποστολές του: Να κρίνει ποια τυχερά παιχνίδια πρέπει να προβάλλονται .

Εξι μήνες και 20 μέρες μετά την ανακοίνωση της πώλησης του ιστορικού καναλιού του ΚΚΕ 902 σε κυπριακή offshore (5 Αυγούστου 2013), ήρθε η ώρα της επίσημης μεταβίβασης από το ΕΣΡ. Σαν να μην πέρασε μια μέρα, λοιπόν, το αρμόδιο όργανο έπειτα από πολύμηνους ελέγχους δέχτηκε τη μεταβίβαση του καναλιού από τη Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. στην κυπριακή offshore Α -Horizon Media LTD. Μέτοχος της Α-Horizon Media Ltd είναι η Nalotia Ventures LTD, η οποία ανήκει κατά 94% στο Dr Khaled Hamvi, κατά 4% σε συγγενικά πρόσωπα που δεν αναφέρονται και δεν ανακοινώνονται και κατά 1% στον Σεραφείμ Φυντανίδη.

Ο τελευταίος δε, με την ιδιότητα του προέδρου του νεοσύστατου καναλιού Ε-TV στο οποίο πέρασε η δημόσια συχνότητα (ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για περουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού) του 902, ήταν εκείνος που βρέθηκε μπροστά από την Ολομέλεια του ΕΣΡ και διαβεβαίωσε πως ο Doctor Hamvi, πολίτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι πλέον ο ιδιοκτήτης του καναλιού.

Ο συγκεκριμένος κύριος δεν ανιχνεύεται πουθενά, δεν ελέγχθηκε δηλαδή από την Ολομέλεια για το αν έχει διαβατήριο, ΑΦΜ, πόθεν έσχες, ακόμη κι αν έχει κάνει στο παρελθόν αξιόποινες πράξεις, με την αιτιολογία ότι είναι κάτοικος του εξωτερικού και εγγυήθηκε για εκείνον ο Σεραφείμ Φυντανίδης, με μια υπεύθυνη δήλωση. Επίσης, κανείς από το ΕΣΡ δεν έκανε τον κόπο να ρωτήσει ποια είναι τα «συγγενικά» πρόσωπα του δόκτορος που κατέχουν το 4% της συχνότητας που εκπέμπει πλέον ως Ε-TV και αποτελεί, όπως προαναφέραμε, δημόσιο αγαθό. Αραγε εγγυήθηκε και για αυτά ο πρόεδρος του νεοσύστατου καναλιού;

Τώρα όσον αφορά στο ποσό, το τίμημα της πώλησης ανέρχεται σε 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά έχει καταβληθεί μία δόση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και εκκρεμούν άλλες δύο που αφορούν σε καλύψεις εκκρεμοτήτων και χρεών της Ραδιοτηλεοπτικής Α.Ε.. Παράλληλα με τη μεταβίβαση του τηλεοπτικού 902, το ΕΣΡ ενέκρινε τη μεταβίβαση του ραδιοφωνικού σταθμού «Ε Radio» πρώην 902 Αριστερά στα FM στην εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «Παρά Ενα Εκδόσεις-Υπηρεσίες Διαδικτύου Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» που ανήκει στον Γιάννη Κουρτάκη, έναντι τιμήματος 900.000 ευρώ.

Στο μεταξύ το ΕΣΡ, που έτσι κι αλλιώς αποδεικνύεται χρόνο με το χρόνο μη αντάξιο των αρμοδιοτήτων του, χάνει με νόμο μία από τις πλέον σημαντικές αποστολές του: Να κρίνει ποια τυχερά παιχνίδια πρέπει να προβάλλονται στην TV. Με άρθρο του νόμου 4223/13 και μία απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, απελευθερώνεται πλήρως ο έλεγχος του τηλετζόγου, ενώ την ίδια ώρα το ελληνικό Δημόσιο στερείται από ένα ακόμη έσοδο... Μέχρι σήμερα οι εταιρείες που ήταν κάτοχοι των αδειών εκμετάλλευσης των παιχνιδιών ήταν υποχρεωμένες να ζητούν σχετική άδεια από την ΕΕΕΠ αλλά και τη γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να προβληθούν οι συγκεκριμένες εκπομπές από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Και επειδή πολλά από αυτά τα παιχνίδια έβγαιναν εν μια νυκτί στη ζούλα, χωρίς άδεια, το ΕΣΡ είχε επιβάλει τα τελευταία χρόνια υψηλότατα πρόστιμα, ενώ για ορισμένα από αυτά είχε εκδώσει και αποφάσεις οριστικής διακοπής μετάδοσης. Επίσης σύμφωνα με τον Ν. 4002/2011, οι εταιρείες που είχαν την άδεια εκμετάλλευσης των τηλεπαιχνιδιών ήταν υποχρεωμένες να καταβάλλουν το 30% επί των μεικτών κερδών τους στο κράτος. Τώρα με το νέο νόμο, το ΕΣΡ δεν θα έχει πλέον καμία ανάμειξη (ούτε βέβαια θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα για το λόγο αυτό), καθώς καταργείται η γνωμοδότησή του, ενώ εταιρείες και κανάλια με μια απλή δήλωση στην ΕΕΕΠ θα μπορούν να πάρουν άδεια για κάθε τηλεπαιχνίδι. Επίσης με το άρθρο 35 του 4223/13 αναστέλλεται και η καταβολή του 30% από τα μεικτά κέρδη αυτών στο ελληνικό Δημόσιο, μέχρι να υπάρξει νεότερη μεταβατική διάταξη και για όσο χρόνο δεν εκδίδεται ο προβλεπόμενος κανονισμός. Κοινώς, άλλο ένα εύκολο κέρδος για τα κανάλια...

Κατά τα λοιπά, στη χθεσινή του συνεδρίαση το ΕΣΡ δεν παρέλειψε να επιβάλει και πρόστιμα. Συγκεκριμένα, αποφάσισε την επιβολή οικονομικής κύρωσης ύψους 15.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό TRT του Νομού Λάρισας για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση-χορηγία σε ενημερωτικές εκπομπές. Ακόμη τιμώρησε με πρόστιμο 3.000 ευρώ τον ραδιοφωνικό ΛΑΜΨΗ Fm 92,3 του Ν. Αττικής για μη ποιοτική στάθμη προγράμματος και συγκεκαλυμμένη διαφήμιση στην εκπομπή που παρουσιάζει η Αθηναΐς Νέγκα.

ΥΓ. Το ΕΣΡ σε θέση Πόντιου Πιλάτου μία ακόμη φορά ανέφερε πως είναι αναρμόδιο να ελέγξει τις δανειοδοτήσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα Media, καθώς ελέγχει και εγκρίνει μόνο τις αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου. Ολα αυτά με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη για το υπέρογκο δάνειο που πήρε πρόσφατα το MEGA.
ΝΤ. ΛΟΥΚΙΣΣΑ
Από enet