Η αθέτηση της υπόσχεσης για διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από γερμανικές, γαλλικές και ολλανδικές τράπεζες στοίχισε ακριβά στην Ελλάδα, αποκαλύπτουν τα εμπιστευτικά έγγραφα του ΔΝΤ της 9ης Μαΐου 2010, κατά την οποία εγκρίθηκε το πρώτο μνημόνιο.
Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης, που αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα El Pais και βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας Τα Νέα, οι εκπρόσωποι...
της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας στην εν λόγω συνάντηση διαμήνυσαν στο συμβούλιο τη δέσμευση των εμπορικών τραπεζών να στηρίξουν την Ελλάδα και να διακρατήσουν σε μεγάλο βαθμό τα ομόλογα που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους.
Το «όχι» σε κούρεμα
Ήταν από τα επιχειρήματά τους προκειμένου να εγκριθεί το δάνειο στην Ελλάδα και να αρθούν οι επιφυλάξεις όσων υποστήριζαν ότι έπρεπε να προηγηθεί κούρεμα του χρέους.
Πλην, όμως, η υπόσχεση αθετήθηκε με την πρώτη ευκαιρία. Συγκεκριμένα, με το που εγκρίθηκε η βοήθεια και άρχισε η εκταμίευση των δανείων προς την Ελλάδα, οι τράπεζες άρχισαν να πουλάνε τα ελληνικά ομόλογα.
Μέχρι το τέλος του 2011, οπότε ανακοινώθηκε το PSI, είχαν ξεφορτωθεί περίπου το μισό ελληνικό χαρτοφυλάκιό τους.
Απέφυγαν ζημιές
Έτσι, οι ευρωπαϊκές τράπεζες απέφυγαν ζημιές αρκετών δισ. δολαρίων, τις οποίες θα είχαν υποστεί αν το κούρεμα στο ιδιωτικό χρέος είχε επιβληθεί άμεσα ή αν είχαν διακρατήσει τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, η πώληση των ελληνικών ομολόγων συνέβαλε στην εκτίναξη των σπρεντ και την εμβάθυνση της ελληνικής κρίσης, καθώς κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο ίδιο ντοκουμέντο φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά είχε διαμηνύσει ότι δεν επιθυμούσε το κούρεμα του χρέους, ενώ τα στελέχη του Ταμείου είχαν εντοπίσει εξ αρχής τις αντιφάσεις του προγράμματος και είχαν διατυπώσει συγκεκριμένες ενστάσεις.
Από thepressproject
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου