Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Στο αρχείο η έρευνα για την τιμή πώλησης του ΟΠΑΠ

Κι όμως.. Ο επίκουρος Εισαγγελέας διαφθοράς, Γιάννης Σέβης, έκρινε πως δεν προέκυψαν αξιόποινες πράξεις που να αφορούν την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ πουλήθηκε σε επένδυτη (τον μοναδικό που κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τον πλέον κερδοφόρο δημόσιο οργανισμό της χώρας) με την τιμή της μετοχής να αγγίζει...
μόλις τα 6,19 ευρώ.

Πριν ακόμα μεταβιβαστούν οι μετοχές, η τιμή τους είχε σημειώσει άνοδο της τάξης του 50%, φτάνοντας τα 9,2 ευρώ.

Για να το κάνουμε ακόμη πιο ξεκάθαρο, το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ άξιζε τον Οκτώβρη του 2013 κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Το δημόσιο, ωστόσο, θα εισέπρατε από τον αγοραστή, στα πλαίσια της συμφωνίας και της αποτίμησης του Αυγούστου, μόνο 652 εκατ. ευρώ (622 εκατ. με τη μεταβίβαση των μετοχών και 30 εκατ. ευρώ σε 10 ετήσιες δόσεις).
Σύμφωνα, όμως, με το ρεπορτάζ του Π. Στάθη για το Capital, ο Εισαγγελέας, Γ. Σέβης, διενήργησε προκαταρκτική εξέταση, ερευνώντας αν το τίμημα της πώλησης ήταν εύλογο και αν υπήρξαν παρατυπίες στη διαδικασία, αλλά από την έρευνά του δεν προέκυψαν ούτε αξιόποινες πράξεις ούτε στοιχεία ικανά για να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση.

Κάπως έτσι, η υπόθεση μπαίνει και επίσημα στο αρχείο.

Τι και αν χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times αναμόχλευε την υπόθεση, κάνοντας λόγο για τα «σκοτεινά» σημεία της εξαγοράς, τα οποία, υποτίθεται, βρίσκονταν υπό διερεύνηση από τον εισαγγελέα:

α) Σύμφωνα με νομική ρήτρα που ανταποκρίνεται στην Κοινοτική Νομοθεσία, οι αγοραστές του ΟΠΑΠ δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε τυχόν εγκληματικές δραστηριότητες: Ο Δ. Μελισσανίδης, όπως επισημαίνουν οι FT έχει πράγματι κατά καιρούς αθωωθεί για πολλές κατηγορίες, έχει ώστοσο δύο καταδίκες από τη δεκαετία του '80.

β) Πέρα από τη διαφάνεια με την οποία υλοποιήθηκε η εξαγορά, θα έπρεπε να διερευνηθεί και η πιθανή σύγκρουση συμφερόντων. Οι FT επισημαίνουν πως την εποχή της αγοράς των μετοχών του ΟΠΑΠ, ο Δ. Μελισσανίδης κάνει την εμφάνισή του και στην ΑΕΚ.

Μάλιστα γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στη χορηγία 1,9 εκατ. ευρώ στην ΑΕΚ από το ΟΠΑΠ, που δέχτηκε, μεταξύ άλλων, και την κριτική του Β. Μαρινάκη.
Αφού, λοιπόν, στην υπόθεση της εξαγοράς του 33% του ΟΠΑΠ δεν βρέθηκε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο, οι εισαγγελείς συνεχίζουν τώρα την έρευνά τους για την πώληση της Ελληνικά Λαχεία ΑΕ καθώς και για κάποιες υποθέσεις χορηγίας.