Τα στελέχη της DGECFIN ζητούν βάση της εντολής που έχουν, στοιχεία και λεπτομέρειες σε σχέση με τους κωδικούς της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013 και του 2014, αφενός για να καταλήξουν στα οριστικά μεγέθη της περασμένης χρονιάς αφετέρου να προσδιορίσουν το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το επόμενο έτος.
Μετά μάλιστα από τη ρητή δήλωση του Κλάους Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του ESM, πως η Τρόικα δεν ζητά μειώσεις μισθών και συντάξεων το έργο...
των ελληνικών αρχών έχει γίνει ακόμα δυσκολότερο, καθώς τώρα θα πρέπει να αρχίσουν να αγγίζουν πολιτικά ευαίσθητες δαπάνες υπουργείων και κατηγορίες εξόδων που δεν είχαν μπει στο στόχαστρο των μειώσεων ως σήμερα.
Οι εταίροι στο ευρώ συμφωνούν μάλιστα με την άποψη των ελεγκτών πως η Ελλάδα πρέπει να πιεστεί να βρει τα ποσά του δημοσιονομικού κενού από μείωση δαπανών μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα, σύσταση που έχει επαναλάβει πολλάκις το Συμβούλιο.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι απολύσεις των 11.000 ατόμων μέσα στο πρώτο μισό του 2014, η εφαρμογή του δεύτερου τμήματος της κινητικότητας και οι καταργήσεις φορέων και δομών του δημοσίου.
Όλα αυτά για τις Βρυξέλλες και τους ελεγκτές καθυστερούν παράλογα πολύ, ενώ θεωρείται πάγια πια πρακτική η Αθήνα να φτάνει στο παρά πέντε κάποιας εκταμίευσης, να βρίσκεται με το ένα πόδι στην αθέτηση πληρωμών ομολόγων και να ζητά παράταση.
Τα δε πολυδιαφημισμένα διαρθρωτικά μέτρα, όσο και αν προκρίνονται από την κυβέρνηση δεν παύουν να προσκρούουν σε στρεβλώσεις της γραφειοκρατίας - το πιο απλό δε από όλα, η εισαγωγή ενός νέου φορολογικού συστήματος παραπέμπεται στις καλένδες.
Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες έκπληξη προκαλεί τηλεγράφημα γνωστού πρακτορείου ειδήσεων που φέρει τις δύο πλευρές κοντά σε συμφωνία.
Στις Βρυξέλλες πηγές αρμόδιες για το πρόγραμμα, μιλούνε για απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές και για άρνηση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν την απόφαση του eurogroup και να συζητήσουν για το δημοσιονομικό κενό του 2015.
Ουδεμία υποχώρηση από αυτή την απαίτηση έχει σημειωθεί από πλευράς δανειστών.
Σε σχέση δε με το πρωτογενές πλεόνασμα και τις φήμες που διοχετεύονται στην Αθήνα πως “η τρόικα θα δεχθεί μια τιμή μεγαλύτερη από ότι αρχικά αναμενόταν”, πηγές της eurostat και της DGECFIN απορρίπτουν κατηγορηματικά πως τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία μπορεί να αποτελούν αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης.
“Η eurostat θα επιβεβαιώσει τον Απρίλιο με τη διαδικασία της 2ης ειδοποίησης των ελληνικών στατιστικών το ύψος του πλεονάσματος, αν υπάρχει τέτοιο”, έλεγε στις Βρυξέλλες αξιωματούχος αρμόδιος για την παρακολούθηση του προγράμματος.
Θεωρούν συνεπώς ανύπαρκτη την πολιτική διαπραγμάτευση και τα πολιτικά δώρα που κυκλοφορούν στην ελληνική δημόσια σκηνή.
Σε σχέση δε με τα ANFAs και την κατηγορηματική άρνηση πια της ΕΚΤ βάση του άρθρου 123 της κοινοτικής συνθήκης να προχωρήσει σε ανακύκλωσή τους, όπως κατέστησε σαφές για πολλοστή φορά ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, η μόνη λύση για τη Ελλάδα είναι να τα βρει γρήγορα με την τρόικα ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση των δόσεων και η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από το 2014 ως το 2016.
Φυσικά στις Βρυξέλλες εταίροι και αξιωματούχοι απορρίπτουν τον ισχυρισμό Στουρνάρα πως “είναι δικό τους πρόβλημα”, λέγοντας πως τη βασική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση που οδήγησε τα πράγματα στα άκρα, δεν έλαβε τις δόσεις στην ώρα τους και τώρα “τρέχει να προλάβει”.
Ο δε υπουργός Oικονομικών θα έχει την ευκαιρία να τα συζητήσει όλα αυτά στην Φρανκφούρτη όπου θα μεταβεί την Πέμπτη για να συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον διευθύνοντα σύμβουλο και το ΔΣ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας.
Από real
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου