Ισχυρή είναι η αντίδραση των φορέων της Κρήτης σχετικά με την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς με κοινή επιστολή εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εν λόγω επιχείρηση.
Σε πειραματόζωο μετατρέπουν οι ΗΠΑ τη Μεσόγειο καθώς πάνω στο αμερικανικό μετασκευασμένο πλοίο «Cape Ray», το οποίο αναμένεται στις 11 Φεβρουαρίου, θα γίνει η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ξεσηκωμό στην Κρήτη καθώς, παρά τις διαβεβεβαιώσεις των ΗΠΑ αλλά και...
του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ότι κανενός είδους κατάλοιπο της διαδικασίας δεν πρόκειται να απορριφθεί στη Μεσόγειο ή στο έδαφος, ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν έντονο προβληματισμό και κάνουν λόγο για «τοξική απειλή».
Μάλιστα, η Περιφέρεια Κρήτης σχεδιάζει την αποστολή ειδικών επιστημόνων για να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία. Βροντερό «όχι» στην τοξική απειλή, για την οποία η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει ασαφείς απαντήσεις, είπαν το βράδυ της Πέμπτης πολίτες και φορείς στο Ηράκλειο, σε συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας.
Οι εξελίξεις, πάντως, έχουν δρομολογηθεί από τις ΗΠΑ και τον Οργανισμό για την Καταστροφή των Χημικών Οπλων (OPCW) και μόνη ελπίδα φαίνεται πως είναι η επιτήρηση της διαδικασίας από ομάδα επιστημόνων.
Σύσκεψη
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος τόνισε την ανυπαρξία μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «γνωρίζουν και οι ίδιοι οι Αμερικανοί και ο OPCW τους κινδύνους του εγχειρήματος».
Να μη μείνει αμέτοχη η Ευρωπαϊκή Ενωση «σε μια επιχείρηση με τόσο ρίσκο που αφορά άμεσα την υγεία και ασφάλεια των πολιτών της αλλά και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και της οικονομίας της» επισημαίνει -ακόμα μια φορά- από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης.
«Με μεγάλη ανακούφιση η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε τη συμφωνία για την απόσυρση και καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Σήμερα όμως εξελίσσεται με πλήρη αδιαφάνεια, που επιτρέπει τη διατύπωση κάθε σεναρίου, η επιχείρηση καταστροφής εν πλω κάπου στην κεντρική Μεσόγειο, "με τρόπο που κανείς δεν έχει ξαναδοκιμάσει ποτέ", σύμφωνα με τα λόγια του Αμερικανού υπουργού Αμυνας κ. Hagel», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας ευρωβουλευτής.
Τη δέσμευσή του να μεταφέρει στον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, την ανησυχία των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών για την ενδεχόμενη καταστροφή των χημικών της Συρίας στη θαλάσσια ζώνη ανοικτά της Κρήτης, παρέσχε δημόσια στον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη ο πρόεδρος της 68ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Τζον Ας.
Ο Κρίτων Αρσένης, με την ιδιότητά του ως εισηγητή ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εργασίες της 68ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ζήτησε να δοθούν σαφείς εγγυήσεις για την ασφαλή καταστροφή των χημικών της Συρίας και να ακυρωθεί το σχέδιο καταστροφής τους ανοικτά της Κρήτης.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιμένει να εμφανίζεται καθησυχαστική δηλώνοντας ότι δεν θα ριφθεί τίποτε στη Μεσόγειο Θάλασσα, χωρίς όμως να δίνει σαφείς απαντήσεις ή έστω στοιχειώδεις λεπτομέρειες για το σχεδιασμό της επιχείρησης.
Μιλώντας στη Βουλή ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μ. Βολουδάκης τόνισε ότι τα χημικά δεν πρέπει να καταστραφούν πάνω σε πλοίο που θα πλέει στη Μεσόγειο καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο σε μια κλειστή θάλασσα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας δήλωσε βέβαιος «ότι κανενός είδους κατάλοιπο της διαδικασίας δεν πρόκειται να απορριφθεί στη Μεσόγειο ή στο έδαφος. Τα κατάλοιπα θα αποτεθούν μακριά από τη Μεσόγειο, αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο τόπος».
Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες τους κυρίως λόγω πλημμελούς πληροφορήσης και απόκρυψης σημαντικών στοιχείων αλλά και του κινδύνου που ούτως ή άλλως εμπεριέχεται σε μια επιχείρηση εν πλω όπου υπεισέρχονται πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Συμφώνησαν έτσι, ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες πρέπει να υπάρχει συνεχής πίεση για εξουδετέρωση των χημικών, εκτός της Μεσογείου.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου