Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Το μόνο που δεν πωλείται

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναλάβει τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής, ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ανακοίνωσε ότι το Μέγαρο θα παραμείνει ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και απέρριψε την πιθανότητα να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Επειδή μάλιστα ο υπουργός είναι άνθρωπος με ιδιαίτερες ευαισθησίες, δήλωσε ότι «ο πολιτισμός δεν πωλείται».

Και όμως, σύμφωνα με τις δικές τους εξαγγελίες...
η παραχώρηση της ιδιοκτησίας στο ΤΑΙΠΕΔ δεν σημαίνει απώλεια χρήσης. Η κυβέρνηση δεν δυσκολεύτηκε να παραδώσει δεκάδες υποδομές των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά ακόμα και το κτήριο που στεγάζεται η ΓΑΔΑ, νοικιάζοντάς το με τη διαδικασία Lease Back από τον νέο ιδιοκτήτη. Οι ενστάσεις μας για το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ, το ρόλο του και την (α)διαφάνεια με την οποία εκποιεί τον πλούτο της χώρας είναι δεδομένες. Δεν γνωρίζαμε όμως ότι πέρασε και η κυβέρνηση στο στρατόπεδό μας.

Η συναισθηματική φόρτιση του υπουργού δεν ήταν αρκετή για να κρύψει τη μία και απλή αλήθεια: το κράτος, αναλαμβάνοντας χρέη 230 εκατομμυρίων ευρώ δεν ζητάει να μάθει πως δημιουργήθηκαν. Δεν ανακοινώνει καμία έρευνα για να διαπιστώσει ποιοι πήραν τα δάνεια. Γιατί το κράτος ανέλαβε ως εγγυητής τις επενδύσεις ενός ιδιώτη; Πώς ξοδεύτηκε αυτό το αστρονομικό ποσό; Γιατί οι τράπεζες συνέχισαν να χρηματοδοτούν έναν χρεοκοπημένο οργανισμό που αδυνατούσε να εξοφλήσει ακόμα και τις πρώτες δόσεις των δανείων του; Τι αναφέρει το πόρισμα της BlackRock για τα κόκκινα δάνεια του Μεγάρου; Υπήρξαν χρηματοροές προς άλλες εταιρείες (εκδοτικές π.χ.); Ποιες διοικήσεις ευθύνονται για την κατάρρευση του οργανισμού;

Η κυβέρνηση, που «συγκρούστηκε» με την τρόικα επί τρεις μήνες προκειμένου να μην περάσει το μέτρο της καταβολής 25€ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία και έσπευσε να περάσει τροπολογία αύξησης της τιμής των τσιγάρων, έκανε όλον αυτό τον κόπο για δημοσιονομικό όφελος 40 εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα, μετά από μια συνάντηση λίγων ωρών, αναλαμβάνει χρέος 230 εκατομμυρίων ευρώ… και δεν τρέχει τίποτα.

«Ο πολιτισμός δεν πωλείται» δηλώνει ο υπουργός. Φαίνεται ότι σε τούτη τη χώρα το μόνο που δεν πωλείται είναι ο πολιτισμός. Αν και όχι όλος, γιατί στη λίστα με τους 74 φορείς που θα καταργηθούν περιλαμβάνονται και έξι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μεταξύ των οποίων η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Για να ακριβολογούμε, λοιπόν, η σωστή φράση είναι «ο πολιτισμός δεν πωλείται, όταν στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που τον αφορά τυγχάνει να εμπλέκονται εκδότες και καναλάρχες».

Το νερό πωλείται, ακόμα κι αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαίρεσε από τη λίστα των προς ιδιωτικοποίηση δημόσιων φορέων τις υποδομές ύδρευσης. Αλλά όχι και ο πολιτισμός…

Κώστας Εφήμερος από thepressproject